Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Υγιεινή διατροφή/ Καρκίνος (18)

Χρειάζονται ειδική διατροφή οι καρκινοπαθείς; (1)


Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Είναι γνωστό πως οι ογκολόγοι, ο περισσότεροι τουλάχιστον, δεν συνιστούν καμία αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες των ασθενών που περιθάλπουν, στη πατρίδα μας. Η συνηθισμένη απάντηση στην ερώτηση των ασθενών εάν πρέπει να αλλάξουν κάτι στη διατροφή τους, είναι «μπορείς να τρως ότι σου αρέσει. Δεν χρειάζεται να αλλάξεις τίποτα».
Και όμως δεν είναι αυτή η σωστή απάντηση.
Ο καρκίνος, όπως  τα περισσότερα νοσήματα, κρύβει και αυτός από κάτω, κακή διαχείριση από τον οργανισμό των στρες της ζωής η οποία οδηγεί σε διαταραχή της λειτουργίας κάποιων γονιδίων. Και η διατροφή, είναι ένας από τους παράγοντες αντιμετώπισης του στρες, γιατί αυτή προμηθεύει στον οργανισμό συστατικά που έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Δεσμεύουν δηλαδή αυτά, τις καταστροφικές ελεύθερες ρίζες που δημιουργούν οι ορμόνες τους στρες στο σώμα μας.

Σας έχω μιλήσει αναλυτικά γι αυτό το θέμα στα δύο εκπαιδευτικά βίντεο με τον τίτλο «το στρες και η αντιμετώπισή του», που μπορείτε να δείτε κάνοντας κλικ εδώ.

Αλλά και η ίδια η νόσος και η θεραπεία της με τα σημερινά επιστημονικά δεδομένα (χημειοθεραπείες, ακτινοβολίες, χειρουργία) αποτελεί ένα πρόσθετο μεγάλης διάρκειας στρες για τον οργανισμό. 

Είναι επομένως πέρα για πέρα αντιεπιστημονικό, ιδιαίτερα στις μέρες μας που τη γνώση αυτή μπορεί να βρει κανείς εύκολα στο διαδίκτυο, να ισχυρίζεται κάποιος πως η αλλαγή της διατροφής δεν θα ωφελήσει έναν ασθενή που πάσχει από καρκίνο. Λυπάμαι που αναγκάζομαι να πω κάτι τέτοιο, αλλά δυστυχώς είναι η αλήθεια.

Είναι πάρα πολλές οι επιστημονικές έρευνες που έχουν καταλήξει πως η διατροφή παίζει ρόλο σημαντικό στην αντιμετώπιση του καρκίνου και πως διάφορες τροφές έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες ενώ άλλες βοηθούν στην εξάπλωσή του, διευκολύνοντας τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων. Οι έρευνες αυτές γίνονται μέρα με την μέρα όλο και περισσότερες (1).

Αλλά και μόνον την σωστή διατροφή που σας έχω συστήσει για την αντιμετώπιση γενικά του στρες να ακολουθήσει κανείς και πάλι έχει όφελος. Σας θυμίζω πως αυτή πρέπει να αποτελείται από φρούτα και λαχανικά εποχής (κατά προτίμηση μεγαλωμένα βιολογικά), ξηρούς καρπούς, όσπρια, αναποφλοίωτους σπόρους και λιπαρά ψάρια (μπακαλιάρος, σαρδέλες, τόνος, γαύρος κ.λπ).

Εκτός από την παραπάνω διατροφή, στους καρκινοπαθείς φίλους πρέπει να συσταθεί επίσης αποφυγή της ζάχαρης. Αυτό, γιατί η κατανάλωση ζάχαρης ωθεί τον οργανισμό στην έκκριση ινσουλίνης και η ορμόνη αυτή έχει αποδειχθεί πως έχει αυξητικές ιδιότητες για τα καρκινικά κύτταρα (2).  Αντί ζάχαρης μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει μέλι, όχι όμως σε μεγάλες ποσοτητες.

Σε επόμενα δύο άρθρα θα συνεχίσουμε και θα ολοκληρώσουμε αυτή την κουβέντα, δίνοντάς σας περισσότερες πληροφορίες.

Με αγάπη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.