Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Υγιεινή διατροφή/ Καρκίνος (19)

Χρειάζονται ειδική διατροφή οι καρκινοπαθείς; (2)


Γεια σας φίλες και φίλοι
Σε προηγούμενα άρθρα αυτής της στήλης, σας έχω μιλήσει για τροφές που περιέχουν συστατικά με αντικαρκινικές ιδιότητες. Οι ιδιότητές τους αυτές έχουν μελετηθεί αρκετά με έρευνες επιστημονικές, επομένως πρέπει οι καρκινοπαθείς ασθενείς να τις γνωρίζουν και να τις περιλαμβάνουν στη διατροφή τους.

Σήμερα θα σας μιλήσω για δύο ακόμη ουσίες που περιέχονται σε γνωστές σε όλους μας τροφές και που πρόσφατες έρευνες απέδειξαν πως έχουν καλή αντικαρκινική δράση. Αυτές είναι το σελήνιο και η σουλφοραφάνη. Η δεύτερη μάλιστα, ενεργοποιεί και μία πρωτεΐνη που εμποδίζει τον σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας (πράγμα που προλαβαίνει την αρτηριοσκλήρυνση), όπως διαπιστώθηκε σε μία έρευνα.

Τροφές πλούσιες σε σελήνιο, είναι κατά σειρά περιεκτικότητας :
Ο μπακαλιάρος του ατλαντικού, το κοτόπουλο, ο λιναρόσπορος, το σουσάμι, οι κολοκυθόσποροι, οι ηλιόσποροι, τα μανιτάρια, το σκόρδο και η μπανάνα.

Τροφές πλούσιες σε σουλφοραφάνη είναι:
Τα φύτρα του μπρόκολου, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών, και το λάχανο (άσπρο και κόκκινο).

Το ενδιαφέρον είναι όμως, πως επιστήμονες από το Ινστιτούτο Έρευνας της Τροφής στην Νορβηγία που μελετούν την επίπτωση της διατροφής στα γονίδια που είναι υπεύθυνα για την δημιουργία και την εξάπλωση των καρκινικών όγκων, διαπίστωσαν πως ο συνδυασμός των δύο αυτών ουσιών (σελήνιο και σουλφοραφάνη) έχει μεγαλύτερο αποτέλεσμα στα γονίδια απ’ ότι η κάθε μία ουσία χωριστά.  

Όπως λένε οι πιο πάνω ερευνητές, θα είναι καλό να βρεθούν συνταγές που θα χρησιμοποιούν συστατικά που περιέχουν και τις δύο αυτές ουσίες, γιατί το θετικό αποτέλεσμα της κάθε μιας ουσίας ξεχωριστά στον οργανισμό χρειάζεται μεγάλη ποσότητα αυτής, πράγμα που την καθιστά τοξική δυστυχώς. Συνδυάζοντας όμως τροφές που περιέχουν και τις δύο αυτές ουσίες, το αποτέλεσμα είναι πολύ θετικό για την υγεία γιατί με μικρότερη ποσότητα από την κάθε μία, επιτυγχάνεται το επιθυμητό αποτέλεσμα.  
Θεωρώ σκόπιμο λοιπόν να περιλάβουν οι καρκινοπαθείς φίλοι στη διατροφή τους τις πιο πάνω τροφές συνδυασμένες, όσο πιο συχνά μπορούν.

Στο επόμενο άρθρο θα συνεχίσουμε τη συζήτηση αυτή με περισσότερες ακόμη πληροφορίες και θα την ολοκληρώσουμε.

Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.