Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

Υγιεινή διατροφή/Καρκίνος (17)

Πιπερόριζα (Ginger)
Γι αυτό το εκπληκτικό φυτό με τα μυρωδάτα λευκά άνθη και τη γευστική του ρίζα με τις αντικαρκινικές της ιδιότητες (για τον καρκίνο του μαστού), σας έχω μιλήσει και παλαιότερα.
Σήμερα αναφέρομαι και  πάλι σε αυτό, εξ αιτίας κάποιων σχετικών ερευνητικών εργασιών που διάβασα και αναφέρονται και πάλι στις αντικαρκινικές ιδιότητες της ρίζας του. 

Η πικάντικη γεύση της οφείλεται σε κάποια συστατικά που έχουν αυτή την αντικαρκινική και αντιφλεγμονώδη δράση και είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά. Ουσίες δηλαδή που βοηθούν στην αντιμετώπιση του οξειδωτκού στρες.
Υπάρχουν μελέτες που αναφέρουν θετικά αποτελέσματα με τη χρήση της πιπερόριζας στον καρκίνο του παχέος εντέρου και τον καρκίνο των ωοθηκών. Σε αυτόν τον τελευταίο, έρευνα έδειξε πως η πιπερόριζα εμποδίζει την αγγειογένεση  στα καρκινικά κύτταρα των ωοθηκών, πράγμα που εμποδίζει την αύξηση του όγκου.
Οι ερευνητές ισχυρίζονται πως η κατανάλωση της πιπερόριζας έχει ρόλο τόσο στην αντιμετώπιση όσο και την πρόληψη αυτών των καρκίνων.


Όπως και παλαιότερα σας έχω πει μπορείτε να φτιάξετε ωραιότατο τσάι με ένα κομμάτι της ρίζας αυτής, που θα το κόψετε σε πολύ λεπτές φέτούλες και θα το βράσετε για λίγα λεπτά, ή θα ρίξετε επάνω του βραστό νερό και θα το αφήσετε για λίγο να βγάλει το άρωμά και τη γεύση του. Ο συνδυασμός του με δύο φύλλα μέντας ή δυόσμου ή λουίζας φτιάχνει επίσης ένα πολύ ενδιαφέρον ρόφημα, ενώ όσοι το προτιμούν γλυκό, μπορούν να του προσθέσουν λίγο μέλι.

Μία άλλη πολύ απλή και γρήγορη χρήση της ρίζας αυτής είναι να προσθέσετε τριμμένη σε λεπτό τρίφτη μία ποσότητά της σε λάδι που θα ζεστάνετε στη φωτιά με λίγο λιωμένο σκόρδο και θα γυρίσετε μέσα σε αυτό για λίγα λεπτά μερικές γαρίδες, μέχρι να πάρουν ροζ  χρώμα. Θα τις πασπαλίσετε με μαϊντανό και θα τις φάτε επάνω σε λίγο βρασμένο ρύζι μπασμάτι ή θα τις προσθέσετε σε μία πράσινη σαλάτα. Είναι νοστιμότατο γρήγορο και πολύ υγιεινό πιάτο.

Βάλτε τη ρίζα αυτή στη διατροφή σας είτε πάσχετε από καρκίνο είτε όχι.  Προσφέρει μεγάλη βοήθεια στην υγεία σας.

Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.