Σάββατο 24 Αυγούστου 2013

Ολιστική ή ενοποιημένη ιατρική (39)

Γιατί είναι απαραίτητο να αντιμετωπίσουμε σωστά το στρες στη ζωή μας, ιδιαίτερα στην εποχή μας (3ο τελευταίο)
...............
Καμία από τις μεθόδους αντιμετώπισης του στρες (άσκηση, σωστή διατροφή και γείωση, γέλιο, χαλάρωση και διαχείριση συναισθημάτων) δεν είναι μόνη της αρκετή να μας χαρίζει υγεία. Χρειάζεται απαραιτήτως ο συνδυασμός τους, όπως πολλές φορές σας έχω πει. Και αυτό γιατί επηρεάζει η μία την άλλη και το αποτέλεσμα είναι αθροιστικό.

Και λίγα λόγια τώρα, για το θέμα της παχυσαρκίας, που αποτελεί μάστιγα για την εποχή μας. Ξέρετε οι περισσότεροι πόσο δύσκολο πρόβλημα είναι η διατήρηση ενός κανονικού βάρους. Ξέρετε πόσος κόσμος παιδεύεται με δίαιτες ειδικές, και γυμναστήρια. Η αλλαγή, εάν τα καταφέρει τελικά κανείς, διαρκεί λίγο και μετά πάλι, όλα ξαναγίνονται όπως πριν, αφήνοντας απογοήτευση και την πεποίθηση πως φταίει … ο μεταβολισμός μας…
Το στρες όπως σας έχω εξηγήσει σε εκπαιδευτικό βίντεο οδηγεί σε παχυσαρκία μέσα από τις ορμόνες που παράγει. Αν λοιπόν δεν αντιμετωπισθεί σωστά, οι διάφορες δίαιτες το μόνο που θα κάνουν είναι να μας ταλαιπωρούν και να τρώμε ακόμη περισσότερο μετά το τέλος τους, μπλέκοντάς μας σε ένα φαύλο κύκλο.

Εάν βρισκόμαστε σε κατάσταση στρες και όχι σε κατάσταση χαλάρωσης, όσες θερμίδες και αν μειώσουμε στη διατροφή μας και όσες από αυτές εάν κάψουμε ασκούμενοι, δεν θα έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, γιατί το πεπτικό μας σύστημα, όπως και άλλα όργανά μας, δεν λειτουργεί σωστά σε αυτή την περίπτωση και δεν γίνεται όπως πρέπει η απορρόφηση των τροφών μας. Δημιουργούνται έτσι ελλείψεις διατροφικών στοιχείων, που μας οδηγούν σε πολυφαγία στη συνέχεια.

Ούτε και η ποιότητα της τροφής θα αλλάξει το τελικό αποτέλεσμα εάν τα συναισθήματά μας είναι αρνητικά. Θυμοί, αγωνίες και άγχη δεν επιτρέπουν στην πέψη μας να λειτουργήσει σωστά. Χρειάζεται η συνολική σωστή αντιμετώπιση του στρες για να έχουμε ιδανικό σωματικό βάρος, και γερό οργανισμό.

Ασκηθείτε σωστά, φάτε το σωστό φαγητό, γελάστε, χαλαρώστε, και μάθετε να διαχειρίζεστε σωστά τα συναισθήματά σας. Έτσι μόνον θα χάσετε βάρος χωρίς να ταλαιπωρηθείτε, και θα έχετε υγεία.

Προσπαθήστε σιγά-σιγά. Με συνειδητά μικρά βήματα αλλάξτε σταδιακά τον τρόπο που ζείτε και αισθάνεστε. Αγαπήστε και συγχωρήστε τον εαυτό σας και τους γύρω σας. Γίνετε πιο ανεκτικοί. Αρχίστε να βλέπετε την ομορφιά της ζωής στα μικρά πράγματα που σας περιτριγυρίζουν. Στο φως του ήλιου, το σφύριγμα του αέρα, τη δροσιά της βροχής... μη θεωρείτε τίποτα δεδομένο... Όλα μας έχουν χαριστεί, αλλά ανά πάσα στιγμή μπορεί να μας τα πάρει η ζωή πίσω. Χαρείτε τα λοιπόν όσο τα έχετε και τα απολαμβάνετε και νιώστε ευγνωμοσύνη.

Δείτε το μικρό εκπαιδευτικό βίντεο για την σωστή αντιμετώπιση του στρες και βήμα –βήμα ακολουθήστε τις οδηγίες. Θα δείτε τη ζωή και το σώμα σας να αλλάζει, και δεν θα το πιστεύετε. Δεν χρειάζονται ειδικές δίαιτες και ταλαιπωρίες για να είστε ωραίοι και υγιείς. Χρειάζεται μόνον σωστή αντιμετώπιση των στρες της ζωής. 

Στην Κέρκυρα ιδρύσαμε πρόσφατα το "Ελληνικό Ινστιτούτο Αντιμετώπισης του Στρες" (ΕΛ.ΙΝ.Α.Σ), μία μη κερδοσκοπική εταιρεία με σκοπό την ενημέρωση του κόσμου για το στρες και την αντιμετώπισή του (δεν είναι ακόμη έτοιμη δυστυχώς η ιστοσελίδα του). Θεώρησα απαραίτητη τη δημιουργία ενός τέτοιου φορέα στη χώρα μας (στο εξωτερικό υπάρχουν παρόμοιοι από δεκαετίας) προκειμένου να γίνει κάτι ολοκληρωμένο προς την κατεύθυνση αυτή.
Προς το παρόν σηκώνω εγώ, εθελοντικά, το μεγαλύτερο βάρος αυτής της προσπάθειας, γι αυτό και παρακαλώ όσους συναδέλφους, άλλους επιστήμονες ή ειδικούς του χώρου της υγείας θα ήθελαν με κάποιο τρόπο να συμβάλουν σε αυτό το έργο, να έρθουν σε επαφή μαζί μου. Τους ευχαριστώ εκ των προτέρων.    

Με αγάπη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.