Πέμπτη 15 Αυγούστου 2013

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ (27)

Χρήσιμη συμβουλή για υγεία και καλύτερη ζωή

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Μια ακόμη απλή συμβουλή που ωφελεί την υγεία και βελτιώνει τη ζωή μειώνοντας το στρες αποφάσισα σήμερα να σας δώσω.

Μην ασκείτε τον εγκέφαλό σας συνεχώς στον φόβο και την ανασφάλεια, ότι και αν συμβαίνει γύρω σας. Ασκηθείτε με σκέψεις αισιοδοξίας και χαράς, με το να θυμάστε συχνά όλες τις τα ωραίες στιγμές της ζωής σας, ξανά και ξανά. 
Δυστυχώς ο εγκέφαλός μας μαθαίνει ευκολότερα με τα αρνητικά συναισθήματα που κρύβουν φόβο, γιατί αυτός ο φόβος οδηγεί στην αντίδραση του ενστίκτου της αυτοσυντήρησης (στρες) και αποτυπώνεται εύκολα στη μνήμη για να μας προφυλάξει από παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον. Γι αυτό «κολλάμε» σε όλα τα άσχημα που μας έχουν συμβεί.

Τα ευχάριστα χρειάζεται προσπάθεια να τα ξαναθυμηθούμε, και πρέπει να την κάνουμε αυτή την προσπάθεια όσο πιο συχνά μπορούμε, προκειμένου να ασκούμε τον εγκέφαλό μας να λειτουργεί έξω από την κατάσταση του στρες που καταστρέφει τον οργανισμό μας.

Μία καλή μέθοδος είναι να ξανακοιτάτε παλιές φωτογραφίες σας από ευτυχισμένες στιγμές της ζωής σας και να ξαναζείτε νοερά αυτές τις στιγμές.  Να ξαναγίνεστε για λίγο μέσα από αυτές νέοι και νέες, να ξαναγίνεστε παιδιά. Οι καταστάσεις γύρω σας δεν ήταν τότε διαφορετικές, η αντίληψή σας για την πραγματικότητα ήταν διαφορετική.  Οι μεγάλοι γύρω σας ζούσαν και τότε μέσα στα βάσανά τους. Εσείς όμως βλέπατε τα πράγματα μέσα από τα δικά σας μάτια, διαφορετικά. Θυμηθείτε το… Ξανά, και ξανά….

Ο εγκέφαλός μας αλλάζει με την άσκηση, είναι εύπλαστος σαν πλαστελίνη.  Είναι πρόσφατη σχετικά αυτή η γνώση μας και η νέα επιστήμη λέγεται «νευροπλαστικότητα». Σας έχω μιλήσει ξανά γι αυτήν σε προηγούμενη ανάρτησή μου που μπορείτε ξαναδείτε κάνοντας κλικ εδώ.  
Μένει σε εμάς το βαρύ έργο να του δώσουμε το σχήμα που επιθυμούμε, ενισχύοντας κάποιες περιοχές του και αποδυναμώνοντας άλλες, Πρέπει γι αυτό να είμαστε σε εγρήγορση.  Να είμαστε παρόντες σε ότι μας συμβαίνει. Να θυμόμαστε πάντα πως το καλό και το κακό εναλλάσσονται στη ζωή, τίποτα δεν παραμένει αιώνια.

Τις καλές στιγμές σας λοιπόν, να τις απολαμβάνετε με όσο μεγαλύτερη ένταση μπορείτε.Σαν να είναι οι τελευταίες σας... Και ύστερα μην τις αφήνετε να χάνονται μέσα στη μνήμη σας. Ξαναθυμηθείτε τις πάλι και πάλι, έως ότου οι κακές στιγμές σας περάσουν και ξαναέρθουν οι επόμενες καλές.  
Δεν θα αφήνετε έτσι τις καταστάσεις να πλάθουν τον εγκέφαλό σας ενισχύοντας τις περιοχές τις υπεύθυνες για τον φόβο και την ανασφάλεια, θα έχετε αναλάβει εσείς αυτό το σημαντικό έργο, που δημιουργεί τη ζωή που η ανθρώπινη υπόστασή σας αντιλαμβάνεται. Θα έχετε με λίγα λόγια πάρει τη ζωή σας στα χέρια σας.
Γιατί στον εγκέφαλο που δεν καταναλώνει την ενέργειά του στην αντίδραση του στρες διοχετεύεται αυτή η ενέργεια στην περιοχή του φλοιού του, εκεί που βρίσκεται η έδρα της δημιουργικότητας

Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.