Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Υγιεινή διατροφή (37)

Χορτοφαγική διατροφή και πρωτεΐνες

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν πως υπάρχει πρόβλημα με τη χορτοφαγική διατροφή ως προς το θέμα των πρωτεϊνών που αυτή περιέχει.  Και όμως δεν είναι αλήθεια κάτι τέτοιο. Είναι πολύ πιο σημαντικό να τρέφεται κάποιος με μία πλήρη διατροφή που περιέχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία, παρά να επικεντρώνεται σε ένα διατροφικό στοιχείο. Πράγμα που πολλές δίαιτες κάνουν, με αποτελέσματα όχι και τόσο καλά για την υγεία.

Οι διεθνείς οδηγίες για το θέμα των πρωτεϊνών είναι 0.70-0.85 γραμ. πρωτεΐνης ανά  κιλό    βάρους σώματος, ή περίπου το 15-20% των θερμίδων.   Αυτό αντιστοιχεί σε 48-60 γραμ. περίπου πρωτεΐνης την ημέρα.
Και υπάρχουν πολλές τροφές που περιέχουν πρωτεΐνες στο φυτικό βασίλειο. Πιο κάτω σας παραθέτω μερικές από αυτές, όπως τις βρήκα σε ξένη ιστοσελίδα:
·         1 αβοκάντο - 10 γραμ.
·         1 φλ. μπρόκολο - 5 γραμ.
·         1 φλ. σπανάκι - 5 γραμ.
·         1 φλ. βρασμένος αρακάς - 9 γραμ
·         1 φλ. μαγειρεμένη γλυκοπατάτα - 5 γραμ.
·         1 φλ. φακές – 18 γραμ.
·         1 φλ. φασόλια - 15,5 γραμ.
·         1 φλ. ρεβίθια -  14,5 γραμ.
·         1/8 φλ. φιστίκια – 5,8 γραμ.
·         ¼ φλ. καρύδια – 5 γραμ.
·         2 κ.σ. αμύγδαλα 4 γραμ.


·         Σπόροι όπως η κινόα ( 1 φλ. 9 γραμ.), ο αμάρανθος, το αναποφλοίωτο ρύζι, και η βρώμη, είναι επίσης πολύ καλές πηγές πρωτεΐνης, όπως επίσης τα φύκια σπιρουλίνα και χλωρέλλα που μπορεί κανείς να πάρει σαν συμπληρώματα διατροφής.

    Τα μανιτάρια, τέλος, είναι μία πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης, και εάν συνδυαστούν με αναποφλοίωτο ρύζι ή μακαρόνια ολικής άλεσης, αυξάνεται κατά πολύ η πρωτεϊνική τους αξία. Εάν μάλιστα στον συνδυασμό αυτόν προστεθεί και μία πρωτεΐνη ζωικής προέλευσης, όπως το γιαούρτι ή το τυρί, η βιολογική αξία της πρωτεΐνης του γεύματος γίνεται σχεδόν εφάμιλλη αυτής του κρέατος.  

                   





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.