Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Υγιεινή διατροφή (32)

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Με την ευκαιρία της Τσικνοπέμπτης και των ατελείωτων ουρών συμπολιτών μας που με πόνο είδα στην τηλεόραση να στήνονται μπροστά από τη Βαρβάκειο αγορά για μία μερίδα κρέας, σκέφτηκα να σας γράψω αυτό το άρθρο και να σας ενημερώσω για τα αποτελέσματα αυτής της κρεατοφαγικής διατροφής που έχει καταντήσει (με τη κατάλληλη διαφήμιση) να θεωρείται σωστή και απαραίτητη για το είδος μας.

Εκτρέφουμε ζώα, μόνον και μόνον για να τα σκοτώσουμε στη συνέχεια και να τα φάμε, και δεν ενδιαφερόμαστε για το αποτέλεσμα που έχει αυτή η μεταχείρισή τους στο περιβάλλον και κατά συνέπεια και σε εμάς τους ίδιους, αφού η ζωή μας εξαρτάται από αυτό το περιβάλλον.
Με την ολοένα και μεγαλύτερη κατανάλωση προϊόντων κρέατος, γίνονται όλο και χειρότερες οι συνθήκες εκτροφής των ζώων αυτών, από αυτούς που μόνο τους μέλημα έχουν το όλο και μεγαλύτερο κέρδος. Δημιουργούνται έτσι στη γη διάσπαρτα, όλο και περισσότεροι κόμβοι ενέργειας αποδιοργανωμένης (όχι αρμονικής) από τα ζώα που υποφέρουν στις άθλιες συνθήκες διαβίωσής τους, κόμβοι που επηρεάζουν την αρμονία της συνολικής γήινης ενέργειας.
Γιατί και τα ζώα, κόμβοι ενεργειακοί είναι όπως εμείς, ανεξάρτητα από τις δυνατότητες του κομπιούτερ που έχουν στο κεφάλι τους, του εγκεφάλου τους δηλαδή. Και μάλιστα ακριβώς γι αυτό, επειδή δηλαδή δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν σκέψεις και συνειρμούς, όταν εκείνα είναι ήσυχα και ευτυχισμένα στο φυσικό τους περιβάλλον, είναι πολύ πιο εναρμονισμένα ενεργειακά και η ύπαρξή τους βοηθάει το ενεργειακό πεδίο της γης να είναι και αυτό πιο αρμονικό. Αυτή τους η εναρμόνιση επειδή ζουν στο «εδώ και τώρα» χωρίς άσκοπες αναδρομές στο παρελθόν και αγωνίες για το άγνωστο μέλλον (όπως εμείς οι άνθρωποι δυστυχώς), είναι αυτή που μας χαρίζει την ηρεμία που νιώθουμε όταν γουργουρίζει ευτυχισμένη στην αγκαλιά μας η γάτα μας, ή όταν μας γλύφει με αγάπη ο φιλικός μας σκύλος.

Οι έρευνες επάνω στο θέμα της κρεατοφαγίας, προσκρούουν επάνω στα συμφέροντα ολόκληρης αυτής της τεράστιας οικονομικής οικογένειας που λέγεται κρεατοπαραγωγή, και όπως καταλαβαίνετε δεν είναι εύκολο να γίνουν και πολύ περισσότερο να δημοσιευθούν.
Ωστόσο όλο και περισσότερες επιστημονικές φωνές ακούγονται που κρούουν τον κώδωνα για τις άσχημες επιπτώσεις που έχει στην υγεία μας αυτή η υπερκατανάλωση.
Μια σχετικά πρόσφατη μελέτη που έγινε στην Σουηδία σε 40.000 άτομα και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition έδειξε πως εκείνοι που κατανάλωναν περισσότερο επεξεργασμένο κρέας από τους άλλους (παριζάκια, σαλάμια, λουκάνικα, γαλοπούλα καπνιστή ή βραστή κ.λπ) είχαν πολύ μεγαλύτερο ποσοστό εμφάνισης εγκεφαλικών επεισοδίων ανάμεσα τους. Το ίδιο παρατηρήθηκε και ανάμεσα και σε αυτούς που κατανάλωναν κόκκινο κρέας μη επεξεργασμένο, το ποσοστό όμως σε αυτή την ομάδα δεν ήταν στατιστικά σημαντικό.
Χρειάζεται περισσότερη έρευνα το θέμα, όπως λένε οι συγγραφείς της δημοσίευσης, ωστόσο το καμπανάκι πως οι δίαιτες που στηρίζονται κυρίως σε επεξεργασμένο κρέας (άπαχο ζαμπόν, φιλέτα γαλοπούλας κ.λπ) και θεωρούνται υγιεινές, μπορεί να μην είναι και τόσο υγιεινές, χτύπησε… (1)

Μία ακόμη πολύ πρόσφατη έρευνα επάνω στο θέμα αυτό του επεξεργασμένου κρέατος, που έγινε σε μισό περίπου εκατομμύριο κατοίκους 10 κρατών, και δημοσιεύθηκε μόλις πριν λίγες ημέρες στο περιοδικό BMC Medicine κατέληξε και αυτή στο συμπέρασμα πως όσοι καταναλώνουν πολύ επεξεργασμένο κρέας παρουσιάζουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά επεισόδια, αλλά και από καρκίνο. (2,4)

Άλλη μία μάλιστα έρευνα συνέδεσε πρόσφατα την κατανάλωση κρέατος με την εμφάνιση του καρκίνου του παχέος εντέρου και οι συγγραφείς της δημοσίευσης  των αποτελεσμάτων της στο Medical News Today  συνιστούν να αποφεύγει κανείς τελείως τα προϊόντα επεξεργασμένου κρέατος, και μείωση της κατανάλωσης του κρέατος γενικότερα. (3)  

Τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με την χορτοφαγική διατροφή,φίλες και φίλοι μου και μάλιστα όταν αυτή περιέχει βιολογικά μεγαλωμένα προϊόντα. Το κρέας, ακόμη και το ψάρι (γιατί οι θάλασσες έχουν μολυνθεί πια από τα διάφορα απόβλητα), για όσους δεν θέλουν να το καταργήσουν τελείως, θα έπρεπε να καταναλώνεται αραιά, όπως έκαναν παλαιότερα οι άνθρωποι και όχι να αποτελεί καθημερινή σχεδόν διατροφική μας συνήθεια, όπως γίνεται στην εποχή μας.
Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.