Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

Ολιστική ή ενοποιημένη ιατρική (27)


Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Τι θα λέγατε αν μαθαίνατε πως σοβαρά οικονομικά περιοδικά άρχισαν να ασχολούνται εδώ και λίγο καιρό με τα θέματα που διαπραγματεύομαι εδώ σε αυτή την ιστοσελίδα εγώ, προσπαθώντας να σας πείσω πως αντιμετωπίζοντας σωστά τα στρες θα είσαστε πιο υγιείς και ακμαίοι;

Μάλιστα. Αυτή η παγκόσμια στροφή της ιατρικής κοινότητας στον ρόλο του στρες στη ζωή και την υγεία και ιδιαίτερα των αρνητικών συναισθημάτων, που στην εποχή μας λόγω των οικονομικών συνθηκών παγκοσμίως αυξάνουν όλο και περισσότερο δυστυχώς, έκανε τα οικονομικά περιοδικά να αρχίσουν να αφιερώνουν χώρο τους σε άρθρα που έχουν σχέση με την ψυχοσωματική ιατρική. Το γεγονός αυτό δείχνει πως γίνεται επιτέλους αντιληπτή η βαρύτητα του ρόλου που συνθήκες όπως ο ψυχισμός μας, παίζουν στην υγεία .
Στο περιοδικό Economist  λοιπόν πρόσφατα δημοσιεύθηκε άρθρο στο οποίο ο συγγραφέας λέει πως παρ ότι πολλοί από τους γιατρούς φοβούμενοι μήπως γελοιοποιηθούν δεν αποδέχονται τη διασύνδεση νου –σώματος, θα έπρεπε να το κάνουν πια, γιατί σοβαρές έρευνες έχουν δείξει πρόσφατα πως τα θετικά συναισθήματα οδηγούν σε μακρύτερες και πιο υγιείς ζωές. Τα άτομα αυτά, εμφανίζουν λιγότερα καρδιακά επεισόδια, ακόμη και λιγότερα κρυολογήματα…

Στη συνέχεια το περιοδικό αναφέρεται σε ιατρική έρευνα που πρόσφατα μελέτησε τον τόνο το πνευμονογαστρικού (τη λειτουργία δηλαδή του νεύρου του παρασυμπαθητικού που συνδέει τη καρδιά με τον εγκέφαλο) σε άτομα που ασχολούντο με αυτοσυγκέντρωση (διαλογισμό κ.λπ.) και παρατήρησαν πως όσο περισσότερο θετικά συναισθήματα αισθάνεται κάποιος τόσο καλύτερη η λειτουργία του πνευμονογαστρικού του, αλλά και το αντίθετο. ΄Οσο καλύτερη η λειτουργία του πνευμονογαστρικού, τόσο περισσότερο θετικά συναισθήματα αισθάνεται αυτός.  
Η διαπίστωση αυτή μπορεί να εξηγήσει τα ολοένα και εντονότερα θετικά συναισθήματα που νιώθουν όσοι ασχολούνται με τη διαχείριση των συναισθημάτων τους και την αυτοσυγκέντρωση.

Πιστεύω να το καταλαβαίνετε φίλες και φίλοι πως για να αρχίσουν να ασχολούνται με τα θέματα αυτά μεγάλα οικονομικά περιοδικά, (όπως αυτά που μπορείτε να δείτε πιο κάτω στις πηγές του άρθρου) κάτι σημαντικό γίνεται παγκοσμίως. Η ιατρική αλλάζει επιτέλους, έστω και με αργά, δύσκολα, βήματα. Και η διαχείριση των συναισθημάτων μας παίρνει, όπως της αξίζει, τον σημαντικό της ρόλο σε αυτή την ιατρική.  
Με αγάπη

Πηγές :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.