Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Υγιεινή διατροφή (31)

Διατροφή των νεφροπαθών: σωστό και λάθος 

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Πολλές φορές σε αυτήν εδώ την ιστοσελίδα σας έχω μιλήσει για τα οφέλη της χορτοφαγικής διατροφής. Σας έχω εξηγήσει πως η κατανάλωση πολλών λαχανικών, φρούτων, ξηρών καρπών και οσπρίων, αλκαλοποιεί τον οργανισμό, πράγμα που τον κάνει πιο ανθεκτικό στις ασθένειες, ιδιαίτερα στον καρκίνο. Η αλκαλοποίηση του οργανισμού βοηθάει επίσης όσους παρουσιάζουν κολικούς του νεφρού. Σας μίλησα γι αυτό σχετικά πρόσφατα. (κλικ εδώ για να ξαναδείτε το άρθρο)
Αντίθετα η κατανάλωση κρέατος, οποιασδήποτε πηγής, κάνει όξινο το ρΗ του οργανισμού, πράγμα που δεν συμβαδίζει με την υγεία.
Ο λόγος που σήμερα για άλλη μια φορά σας θυμίζω το μεγάλο όφελος της πλούσιας σε λαχανικά και φρούτα διατροφής, είναι μία πρόσφατη ιατρική μελέτη, που έγινε σε νεφροπαθείς ασθενείς.
Η νεφρική ανεπάρκεια, είναι γνωστό πως κάνει πολύ όξινο το ρΗ του οργανισμού και προκειμένου να το διορθώσει αυτό η κλασσική ιατρική, χορηγεί στους ασθενείς αυτούς άλατα  νατρίου,  που όμως ενέχουν κινδύνους αύξησης της αρτηριακής πίεσης και γενικότερα  κατακράτησης υγρών στο σώμα. Συγχρόνως, συστήνεται στους ασθενείς αυτούς να αποφεύγουν τροφές πλούσιες σε κάλιο και φωσφόρο.

Η καινούργια αυτή όμως ιατρική έρευνα που έγινε σε ασθενείς με τελικό στάδιο νεφρικής ανεπάρκειας, και δημοσιεύθηκε πριν λίγες ημέρες στο ιατρικό περιοδικό  Clinical Journal of the American Society of Nephrology, κατέληξε σε πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα.
Οι ερευνητές μοίρασαν 71 ασθενείς που βρισκόντουσαν σε υπερτασικό στάδιο χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας με μεταβολική οξέωση σε δύο ομάδες. Η μία ομάδα με την βοήθεια διατροφολόγου, πρόσθεσε στη διατροφή της για ένα χρόνο, λαχανικά διάφορα, όπως μήλα, βερίκοκα, πορτοκάλια, ροδάκινα, αχλάδια, σταφύλια, φράουλες, καρότα, κουνουπίδια, μελιτζάνες, λάχανα, πατάτες, ντομάτες, σπανάκι και κολοκύθια. Δεν τους δόθηκαν συγκεκριμένες οδηγίες για την κατανάλωση αυτών των λαχανικών, απλά οι ασθενείς τα κατανάλωναν όπως ήθελαν.
Η άλλη ομάδα, για την οξέωσή της, έπαιρνε σόδα, σε δόση 1.0 mEq/kg/ημέρα, και από πλευρά διαίτης, έκανε τη γνωστή δίαιτα που συστήνεται στους νεφροπαθείς.

Μαντέψατε μήπως ποια ήταν τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης που παραξένεψαν τους ερευνητές;

Πώς όσον αφορά την οξέωση, μετά από ένα χρόνο, τα αποτελέσματα ήταν τα ίδια και στις δύο ομάδες ασθενών, και παρά το ότι πιστεύεται μέχρι τώρα, η διατροφή με τα λαχανικά δεν αύξησε την ποσότητα καλίου στον οργανισμό, ενώ βελτίωσε και λίγο την λειτουργία των νεφρών. Άδικα λοιπόν μέχρι τώρα, στερούνται οι ασθενείς αυτοί τη χαρά της κατανάλωσης τροφών όπως τα πιο πάνω λαχανικά, με τον φόβο της υπερκαλιαιμίας.

Όπως φαίνεται, δεν γίνεται να μας βλάψει οτιδήποτε είναι φυσικό, όπως συμβαίνει με τα χημικά φάρμακα. Η τροφή μας μπορεί να είναι πραγματικά το φάρμακό μας όταν είναι σωστή. Μην το ξεχνάτε.
Με αγάπη 

Πηγή: http://cjasn.asnjournals.org/content/early/2013/02/06/CJN.02430312.abstract

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.