Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2019

Επιτυχία στόχων



Γεια σας φίλες και φίλοι
Πόσο πιστευτό μπορεί να είναι σε κάποιον που υποφέρει πως είναι ο ίδιος η αιτία της ταλαιπωρίας του; Μάλλον απίστευτο…
Και όμως. Είμαστε οι δημιουργοί της ζωής μας, όσο και αν δεν το καταλαβαίνουμε. Η ζωή έχει κυματισμούς που μοιάζουν με την καταγραφή του ηλεκτροκαρδιογραφήματός μας. Στην ύλη υπάρχει δυαδικότητα. Δεν γίνεται να είναι όλα πάντα καλά, ούτε πάντα άσχημα στη ζωή μας. Η στασιμότητα είναι θάνατος, όπως η ισοηλεκτρική γραμμή στο καρδιογράφημα…

Ο άνθρωπος με την ελεύθερη βούλησή του, δημιουργεί συνεχώς νέες καταστάσεις στη ζωή του. Οι δημιουργίες του τον οδηγούν πότε σε προβλήματα, προκειμένου να εξελιχθεί ψάχνοντας για νέες λύσεις και απαντήσεις και πότε σε χαρές, προκειμένου να ισορροπεί ο οργανισμός του και να μην καταστρέφεται από την συνεχή έκκριση των ορμονών του στρες. Έτσι παραμένει γερός και εξελίσσεται…

Το κακό είναι, όμως, πως τις καταστάσεις στη ζωή του τις δημιουργεί ασυνείδητα ο άνθρωπος, γιατί κανείς δεν τον έχει προετοιμάσει εγκαίρως γι αυτό. Και όταν ο άνθρωπος δημιουργεί ασυνείδητα, δημιουργεί καταστάσεις που μοιάζουν με το
νεανικό του παρελθόν, γιατί αυτές τις εμπειρίες έχει καταγράψει στη μνήμη του, μαθαίνοντας να ζει σύμφωνα με όσα έβλεπε να κάνουν οι μεγαλύτεροι γύρω του… Αυτές οι καταγραφές υπάρχουν στο υποσυνείδητό του και από αυτό το υποσυνείδητο ελέγχονται τα λόγια και οι πράξεις του, όταν ο άνθρωπος λειτουργεί ασυνείδητα.

Όποιος, λοιπόν, έχει ζήσει πολύ καλά παιδικά και νεανικά χρόνια, έχει πολύ περισσότερες ευκαιρίες να γίνει ευτυχισμένος  στη ζωή του κάνοντας καλές επιλογές στα λόγια και τις συμπεριφορές του, ενώ όποιος έχει παιδευτεί ζώντας άσχημες καταστάσεις στα πρώτα του χρόνια, συνήθως οδηγείται σε πολλές ταλαιπωρίες και οδηγείται νωρίς και σε ασθένειες. Οι κανόνες έχουν πάντα εξαιρέσεις, βέβαια, αλλά αυτό συμβαίνει συνήθως.

Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε όλοι είναι, πως μέσα μας έχουμε την δύναμη να ζήσουμε τη ζωή που επιθυμούμε και  να δημιουργήσουμε ότι επιθυμούμε. Η δύναμη αυτή κρύβεται μέσα σε κάθε άνθρωπο. Προκειμένου όμως να την ανακαλύψει αυτός, πρέπει πρώτα απ’ όλα να πιστέψει σε αυτή και μετά να ασχοληθεί με τρόπους που θα τον βοηθήσουν να την νιώσει και να την ελευθερώσει.  Σε προηγούμενο άρθρο σας είχα μιλήσει για την συχνή επαναφορά του νου στο παρόν (mindfulness) που βοηθάει πολύ σ' αυτό.  Σήμερα θα σας δώσω πιο κάτω μερικούς ακόμη απλούς τρόπους. Είναι απλοί, αλλά χρειάζεται απόφαση, επιμονή και υπομονή, εφαρμόζοντάς τους, προκειμένου να συνειδητοποιήσετε την δύναμή σας και να αρχίσετε να πετυχαίνετε τους στόχους σας.
  • Να σκέφτεστε συχνά μέσα στην ημέρα σας όποια καλά έχετε στη ζωή σας και να λέτε με τη ψυχή σας «ευχαριστώ» γι αυτά, στη φύση, τον Θεό, ή όπου πιστεύει ο καθένας.
  • Να έρχεστε συχνά  σε επαφή με τη φύση και να παρατηρείτε τη μαγεία που κρύβει μέσα της, παρατηρώντας λεπτομέρειες στα λουλούδια, τα φύλλα, σε κάθε ζωντανό οργανισμό που συναντάτε.
  • Να χαμογελάτε συχνά, ακόμη και χωρίς αιτία
  • Να έχετε ένα κατοικίδιο και να βρίσκεστε σε συχνή επαφή μαζί του (χάδια κ.λπ)
  • Όταν έχετε να αντιμετωπίσετε ένα πρόβλημα, αντί να το σκέφτεστε συνέχεια με αγωνία και άγχος, κάντε κάτι άλλο όσο πιο συχνά μπορείτε. Βάλτε να ακούσετε μία χαλαρωτική μουσική, κάντε μερικές χαλαρωτικές αναπνοές  και ονειρευτείτε με τα μάτια ανοιχτά ή κλειστά, το πρόβλημά σας λυμένο με τον τρόπο που επιθυμείτε. Ονειρευτείτε το με πίστη στη δύναμή σας πως μπορεί να το πετύχει αυτό για εσάς, όσο δύσκολο και αν σας φαίνεται λογικά. Κάντε τις αναπνοές τις χαλαρωτικές και το ονείρεμα αυτό, και το βράδυ, όταν πέφτετε στο κρεβάτι σας, πριν κοιμηθείτε.

Μη ξεχνάτε πως στις γραφές αναφέρεται ότι ο Ιησούς έλεγε σε όσους θεράπευε «η πίστη σου σε έσωσε»…

Με αγάπη

3 σχόλια:

Unknown είπε...

Σας ευχαριστώ θερμά γιατρέ!!!Ποια είναι η άποψη σας για την θεωρία στην ψυχολογία του Αlbert Ellis κ του Daniel Frey,ο οποίος ασπάζεται την λογοθυμικη θεραπεία κ αναπτύσσει την άποψη ότι ο άνθρωπος εκτός από την λειτουργία της λογικής,των συναισθημάτων κ της δράσης έχει μια τέταρτη την ενορατική,η οποία ελέγχει, φιλτράρει την οποια πληροφορία δέχεται ο εγκέφαλος μας κ μπορεί να μεταβάλει τον τρόπο ερμηνείας των γεγονότων της ζωής μας δια της αλλαγής των σκέψεων μας;

Eleni Tsoukali είπε...

Συμφωνώ απόλυτα πως ο άνθρωπος έχει διαίσθηση, έχει αποδειχθεί πειραματικά αυτό. Έχει βρεθεί πως η καρδιά μας αντιδρά στα ερεθίσματα 7/10 του δευτερολέπτου πριν αυτά γίνουν αντιληπτά από τον εγκέφαλό μας. Και αυτό είναι κάτι που αλλάζει τον τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς όποιου αποφασίσει να το χρησιμοποιεί. Τους ψυχολόγους που αναφέρετε, δεν τους γνωρίζω. Ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δίνετε να διαβάσω τις απόψεις τους. Θα το κάνω στην πρώτη ευκαιρία.

ElenK είπε...

Εγώ Σας ευχαριστώ!

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.