Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2012

Ερσιτέχνης κηπουρός/ Ανθόκηπος/ Χειμώνας (12)

Γεια σας φίλες και φίλοι εραιτέχνες κηπουροί
Παρ΄ότι έχει κρύο και πολλή υγρασία στο νησί μας, διάφορες γωνιές του κήπου επιμένουν να μου χαρίζουν αισιοδοξία, κάθε πρωί που ανοίγω τα μάτια μου και κοιτάζω έξω. 

Σήμερα είδα να έχει ανθίσει το πρώτο μου μανουσάκι. Πλησίασα να το φωτογραφίσω μόλις μια αχτίδα ήλιου εμφανίστηκε στον ουρανό και με καλημέρισε η μοσχοβολιά του!...


Πιο κάτω, η  μπλε περήφανη σάλβια, επιμένει να ανθίζει και πάλι, παρά την κακοκαιρία, κάνοντας όμορφη αντίθεση με το χρώμα των καρπών μιας πορτοκαλιάς, που βρίσκεται κοντά της.
Έτσι που το βλέπω συχνά ανθισμένο αυτό το φυτό στις διάφορες γωνιές του κήπου που το έχω φυτέψει, δεν έχω καταλάβει ποια είναι τελικά η κανονική εποχή της άνθισής του.

Και όπως πάντα αυτή την εποχή, γέμισε με τα  άσπρα του τσαμπιά από λουλούδια, το μικρό μου δενδρύλλιο, που πρέπει να είναι κάποια ποικιλία της γνωστής "αράλιας" (fatsia japonica). Το λευκό χρώμα των λουλουδιών του κάνει πολύ όμορφη αντίθεση με τους μικρούς κόκκινους καρπούς του θαμνώδους κιδωνίαστρου που βρίσκεται από πίσω του, καθώς και με τις μικρές κίτρινες μαργαρίτες του χειμώνα.
Δεν υπάρχει εποχή που να μην συνοδεύεται από ομορφιά. Σημασία έχει να την διακρίνει κανείς...
Όσο για την άσκηση στον κήπο, πλησιάζει η εποχή που θα αρχίσουμε τα κλαδέματα και τα σκαλίσματα. Προς το παρόν ασκούμαι μόνον μαζεύοντας τα πεσμένα φύλλα που πλημμυρίζουν τους διαδρόμους και την αυλή, ανάμεσα στα φυτά. Δεν τα πετάω βέβαια, τα βάζω στο κομπόστ, μαζί με τα απομεινάρια των λαχανικών της κουζίνας. 
Το ξέρετε πως βάζουμε εκεί και τα μικρά χαρτονένια ρολά από τα χαρτιά υγείας, αφού τα κόψουμε με ένα ψαλίδι σε κομμάτια;

Εφέτος αποφάσισα για άλλη μια φορά να βάλω κοπριά από φύκια σε όλο τον κήπο, ξέρετε. Διαπίστωσα πως με αυτά όχι μόνον δεν βγαίνουν πολλά αγριόχορτα και δεν χρειάζεται να ξεχορταριάζω συχνά, αλλά έχω καλύτερο αποτέλεσμα και στην καρποφορία των δέντρωνκαι των λαχανικών.
Από τον άλλο μήνα λοιπόν φίλοι και φίλες ερασιτέχνες κηπουροί, αρχίζει και πάλι η άσκησή μας στον καθαρό αέρα!... 
Έως τότε να είστε όλοι και όλες καλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.