Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Ολιστική ή ενοποιημένη ιατρική/αναγεννητική ιατρική (12)

Η Αναγεννητική ιατρική τώρα και σε νέες χρήσεις
Σας είχα μιλήσει παλαιότερα για τα εκπληκτικά επιτεύγματα του πολλά υποσχόμενου αυτού κλάδου της ιατρικής που λέγεται αναγεννητική ιατρική (κλικ εδώ για να δείτε το πρώτο άρθρο της σειράς).

Μία νέα του εφαρμογή είναι η μελέτη κληρονομικών νοσημάτων και των αιτίων τους στο εργαστήριο, πράγμα που θα βοηθήσει πολύ την ιατρική και την έρευνα φαρμάκων για νοσήματα για τα οποία δεν υπάρχει ειδική θεραπεία μέχρι τώρα.

Μία μελέτη επάνω σε βλαστοκύτταρα που έγινε σε ασθενή που έπασχε από μυοσκελετική ατροφία της σπονδυλικής στήλης, (μία κληρονομική νευρολογική ασθένεια που οδηγεί σε παράλυση και θάνατο) έδειξε πως μπορούν έρευνες της αναγεννητικής ιατρικής να χρησιμοποιηθούν και προς μελέτη των αιτίων που οδηγούν σε κληρονομικές ασθένειες.
Κατ αυτήν, ερευνητές, πήραν ινοβλάστες από το δέρμα του ασθενή και τις μετέτρεψαν στο εργαστήριο σε πολυδύναμα βλαστοκύτταρα, τα οποία πολλαπλασιάστηκαν και δημιούργησαν καινούργια νευρικά κύτταρα, τα οποία όμως είχαν την ίδια γεννετική προδιάθεση για βλάβη όπως και τα κανονικά του νευρικά κύτταρα, που είχαν οδηγήσει και στη νόσο του. Αντίθετα ινοβλάστες που πάρθηκαν από το δέρμα της μητέρας του, δημιούργησαν στην συνέχεια γερά νευρικά κύτταρα.

Έτσι οι ερευνητές έχουν τώρα στη διάθεσή τους κύτταρα προς μελέτη και διερεύνηση των διαφορών που παρουσιάζουν αυτά ως προς την ανάπτυξη και την εξέλιξή τους, πράγμα που μπορεί να βοηθήσει στην ανακάλυψη των αιτίων και την δημιουργία φαρμάκων  για την αντιμετώπισή τους.
Είναι νέος ο κλάδος αυτός της ιατρικής, σας έχω μιλήσει σε προηγούμενα άρθρα για τα διάφορα επιτεύγματά του, όμως όσο προχωρούν οι έρευνες όλο και περισσότερες θα είναι, σίγουρα, οι χρήσεις των αποτελεσμάτων τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.