Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΡΝΗΤΙΚΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ (8)

Βίωσε το συναίσθημά σου...
Γεια σας και πάλι
Συνεχίζοντας το προηγούμενο άρθρο μου αυτή της στήλης για την παρατήρηση και αναγνώριση των συναισθημάτων μας, θα ήθελα να προσθέσω ακόμη κάτι.

Η αναγνώριση του συναισθήματος όπως είπαμε μειώνει την έντασή του και την επίδραση που αυτό έχει στον οργανισμό μας. Ωστόσο το αναγνωρισμένο αυτό συναίσθημα δεν παύει να έχει την δική του ιστορία, μνήμες και συνειρμούς που το έχουν προκαλέσει. Γι αυτό καλό είναι στη συνέχεια, να το βιώσουμε καλά. Η βίωση του συναισθήματος καθαρίζει τα κύτταρά μας από την μνήμη του και παύει έτσι η επίδρασή του στον οργανισμό μας.
Αν πονάω δηλαδή ψυχικά για κάποιο λόγο, αφού συνειδητοποιήσω τον λόγο αυτόν, μπαίνω μέσα στον πόνο μου βαθιά, τον βιώνω έντονα ξανά, και αφήνομαι στη συνέχεια να κλάψω πολύ, να φωνάξω ή ότι άλλο νιώσω την ανάγκη να κάνω, αρκεί αυτό να μην βλάπτει τον εαυτό μου ή κάποιον άλλο. Έτσι οι ορμόνες του στρες καταναλώνονται, και επέρχεται η κάθαρση.
Μία καλή έκφραση του θυμού είναι π.χ. να πετάει κανείς πέτρες με δύναμη στη θάλασσα,  να ξεσκίζει ένα μαξιλάρι, ή να χτυπάει με δύναμη ένα σάκο του μπόξ.

Αυτός ο τελευταίος είναι μια πολύ καλή λύση και για τον θυμό των παιδιών μας. Υπάρχουν παιχνίδια τέτοια που είναι καλό να βρίσκονται σε μια γωνιά στο δωμάτιο των παιδιών. Όποτε αυτά νιώθουν για οποιοδήποτε λόγο θυμό, τα προτρέπουμε να βγάλουν τον θυμό τους επάνω του χτυπώντας τον σάκο δυνατά ακόμη και με τα πόδια τους εάν το επιθυμούν και αυτό τα ανακουφίζει πολύ.

Ένα μεγάλο λάθος των γονιών είναι αυτή η γνωστή φράση προς τα μικρά τους αγόρια «μη κλαις, δεν κλαίνε οι άντρες…». Είναι λανθασμένη συμβουλή και οδηγεί σε καταπίεση αρνητικών συναισθημάτων, που στη συνέχεια θα βλάψουν την υγεία του ατόμου. Αντίθετα θα πρέπει να συμβουλεύουμε τα παιδιά να βιώνουν τα συναισθήματά τους και να τα εξωτερικεύουν με τρόπο πάντα όμως, που να μην βλάπτει άλλους ή τον εαυτό τους. Χρειάζονται καθοδήγηση τα παιδιά μας και όχι φοβέρες και τιμωρίες.

Πολύ σημαντικός ο ρόλος των συναισθημάτων στην υγεία και τη ζωή μας φίλες και φίλοι μου. Γι αυτό όπως πολλές φορές σε αυτή την ιστοσελίδα σας έχω πει, η σωστή διαχείριση τους είναι απαραίτητη για να αποφύγουμε τις ασθένειες.
Με αγάπη  




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.