Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ/υγεία (52)

Δεν είναι τόσο επιθετικός όσο νομίζαμε ο καρκίνος του παγκρέατος 
Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Για μία σχετικά πρόσφατη έρευνα για τον καρκίνο αποφάσισα να σας ενημερώσω σήμερα, γιατί όπως θα δείτε, τα πράγματα όσον αφορά αυτή την ασθένεια δεν είναι όπως ακριβώς μέχρι τώρα νομίζαμε. Δεν είναι τόσο γρήγορη όσο νομίζαμε η ανάπτυξη των όγκων στο σώμα  μας και αυτό είναι πολύ παρήγορο. Όσοι δηλαδή ανάμεσά μας ξέρουν πως αντιμετώπισαν σοβαρά στρες στη ζωή τους τόσο ψυχικά όσο και οργανικά (κακή διατροφή, βλαβερές συνήθειες κ.λπ.) έχουν πάντα καιρό, όσο δεν έχουν εμφανίσει κάποια συμπτώματα ακόμη, να αλλάξουν συνήθειες, να εφαρμόσουν τους πέντε κανόνες αντιμετώπισης του στρες για τους οποίους σας μιλάω συνεχώς σε αυτή την ιστοσελίδα, και να προστατέψουν την υγεία τους από αυτή τη νόσο που γίνεται όλο και πιο συχνή στην εποχή μας, όσο τα στρες πολλαπλασιάζονται.
Τον καρκίνο του παγκρέατος, θεωρούσαμε όλοι οι γιατροί, μέχρι σήμερα, έναν από τους πιο επιθετικούς καρκίνους, που εύκολα οδηγούσε σε μεταστάσεις και επιδείνωση της γενικής κατάστασης του οργανισμού από την στιγμή που γινόταν αντιληπτός. Δύο θεωρίες υπήρχαν για την εξήγηση αυτής της κατάστασης.  Σύμφωνα με τον ερευνητή Bert Vogelstein (Howard Hughes Medical Institute), η μία θεωρία πίστευε πως αυτό το είδος του καρκίνου είναι πολύ επιθετικό από την αρχή και η δεύτερη πως δεν είναι αυτός ο καρκίνος περισσότερο επιθετικός από τους άλλους, αλλά αργεί να δώσει συμπτώματα, και γι αυτό όταν πια ανακαλυφθεί είναι πολλές φορές αργά για τον ασθενή.

Μία καινούργια λοιπόν έρευνα, που διενεργήθηκε στην Ιατρική σχολή του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Johns Hopkins και δημοσιεύθηκε στις  28 October 2010, στο περιοδικό  Nature έδειξε πως η δεύτερη θεωρία είναι η σωστή, πράγμα που δίνει πολλές ελπίδες για την έγκαιρη και σωστή αντιμετώπιση της νόσου, όπως λένε οι ερευνητές.
Στην έρευνα, παθολογοανατόμοι και μοριακοί βιολόγοι συνεργάστηκαν και ελέγχθηκε το γενετικό υλικό (DNA) από παγκρεατικούς καρκινικούς όγκους, και από τις μεταστάσεις τους. Αναγνωρίστηκαν οι μεταλλάξεις των γονιδίων που οδήγησαν στην νόσο τα παγκρεατικά κύτταρα, και μετρώντας με τον τρόπο που γνωρίζουν οι μοριακοί βιολόγοι τον χρόνο που χρειαζόταν σε αυτές τις μεταλλάξεις να δημιουργηθούν, διαπίστωσαν κάτι καταπληκτικό:

Ο χρόνος που χρειάζεται για να δημιουργηθεί ένας όγκος του παγκρέατος  από την στιγμή που θα συμβεί η πρώτη μετάλλαξη σε κάποιο γονίδιο των κυττάρων του είναι περίπου 11,7 χρόνια!... Ενώ προκειμένου να εμφανιστεί η πρώτη μετάσταση, περνούν άλλα 6,8 χρόνια !... Συνολικά δηλαδή περνούν περίπου 20 χρόνια από την εμφάνιση της πρώτης μετάλλαξης γονιδίου που οδηγεί στην νόσο και την εμφάνιση της ίδιας της νόσου!!!...
Αυτός ο χρόνος είναι ο ίδιος, όπως λένε οι ερευνητές με αυτόν που εμφανίζουν οι καρκίνοι του παχέος εντέρου, που είναι όγκοι που αναπτύσσονται για δεκαετίες…
Μόνον που αυτοί οι τελευταίοι, επειδή δίνουν γρήγορα συμπτώματα (αίμα στα κόπρανα) γίνονται γρήγορα αντιληπτοί και μεγάλος αριθμός των ασθενών σώζονται.

Ακούστε με λοιπόν και κάντε κάτι για τον εαυτό σας αγαπητοί και αγαπητές μου. Βάλτε τους  πέντε κανόνες αντιμετώπισης του στρες στη ζωή σας, εγκαίρως, πριν αρρωστήσετε. Μπορείτε, σας βεβαιώνω, να προλάβετε την εμφάνιση  νοσημάτων που θα σας ταλαιπωρήσουν. Η σωστή ζωή, εξασφαλίζει υγεία. Να είστε βέβαιοι γι αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.