Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

Ο μυστικός κόσμος του κορμιού μας (23)

Ο οργανισμός μας φτιάχνει την ...μαριχουάνα του (2ο)
Το πώς αυτά τα κανναβοειδή για τα οποία μιλήσαμε στο προηγούμενο άρθρο της σειράς (τόσο τα ενδογενή όσο και τα εξωγενή) δρουν επάνω στα κύτταρά μας δεν ήταν γνωστό μέχρι το 1980, οπότε και ανακαλύφθηκε το πρώτο είδος υποδοχέα κανναβοειδών επάνω στα κύτταρα τόσο των θηλαστικών, όσο και των πουλιών, των ψαριών και των ερπετών.

Μέχρι τώρα έχουν βρεθεί δύο είδη υποδοχέων (ειδικές θέσεις δηλαδή επάνω στην επιφάνεια των κυττάρων, επάνω στις οποίες αυτά τα κανναβοειδή ακουμπούν, κλειδώνουν και επηρεάζουν την λειτουργία του κυττάρου επάνω στο οποίο βρίσκονται). Οι γνωστοί μέχρι τώρα υποδοχείς είναι οι CB1 και CB2 και είναι βέβαιοι οι ερευνητές πως θα βρεθούν και άλλοι πολύ περισσότεροι, όσο οι έρευνες προχωρούν.
Οι CB1 υποδοχείς βρέθηκαν στα νευρικά κύτταρα, (ιδιαίτερα στο λεγόμενο «λιμπικό σύστημα» του εγκεφάλου, όπου βρίσκονται κύτταρα που σχετίζονται με την μνήμη, το συναίσθημα και την αντίδραση του στρες), στον νωτιαίο μυελό και τα περιφερικά νεύρα, αλλά και στο αναπαραγωγικό σύστημα. Θεωρούνται αυτοί υπεύθυνοι για το αίσθημα ευφορίας που προκαλεί η κάνναβη.
Η διέγερση αυτών των υποδοχέων από κάποιο κανναβοειδές, έχει βρεθεί πως σχετίζεται και με την λήψη τροφής. Η πείνα, βρέθηκε πως  συνοδεύεται από αύξηση των ενδοκανναβοειδών στη περιοχή του λιμπικού συστήματος του εγκεφάλου. Ενώ,  απενεργοποίηση αυτών των υποδοχέων, όπως έχουν δείξει  έρευνες, οδηγεί σε μείωση των επιπέδων των ορμονών ινσουλίνης και λεπτίνης στο αίμα, πράγμα που οδηγεί σε καλύτερο μεταβολισμό.
Οι CB2 υποδοχείς, βρίσκονται κυρίως στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, με μεγάλη συγκέντρωση στα κύτταρα του σπληνός. Θεωρούνται αυτοί υπεύθυνοι για τις αντιφλεγμονώδεις και τις άλλες θεραπευτικές ιδιότητες της κάνναβης. Πολλοί CB2 υποδοχείς υπάρχουν επίσης στα κόκκαλα, και ουσίες που τους διεγείρουν, (κανναβοειδή) εμποδίζουν την παραγωγή των οστεοκλαστών, που τα καταστρέφουν. Τα ενδοκανναβοειδή δηλαδή βοηθούν στην καλή κατάσταση των οστών μας.

Όπως καταλαβαίνετε, ο οργανισμός μας έχει την δική του μαριχουάνα, αλλά την χρησιμοποιεί όποτε και όπως αυτός την χρειάζεται, προς όφελός του. Όταν η δουλειά για την οποία την παράγει τελειώσει, την καταστρέφει με ένα σύστημα ειδικών ενζύμων που παράγει γι αυτόν τον σκοπό.
Το αρνητικό αυτής της ιστορίας είναι πως οι πρόγονοί μας, δύσκολα εύρισκαν λίπος για τη διατροφή τους. Τα λίπη όμως περιέχουν κάποια σημαντικά διατροφικά στοιχεία απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού, όπως τα λιπαρά οξέα ω3, ω6. Ο οργανισμός λοιπόν, φρόντισε, ώστε η είσοδος λίπους στο στόμα, να συνοδεύεται με περισσότερη όρεξη για φαγητό, για να μπορέσει ο οργανισμός να έχει επάρκεια στα διατροφικά στοιχεία που του χρειάζονται!...
Στην εποχή μας, με όλα αυτά τα λίπη όμως που βρίσκονται σε όλες σχεδόν τις προσφερόμενες πακεταρισμένες τροφές αλλά και τα εστιατόρια, αυτή η ιδιότητα έχει δυστυχώς οδηγήσει τον άνθρωπο στην παχυσαρκία και τις ασθένειες με τις οποίες αυτή συνοδεύεται.

Έρευνες σε ποντίκια έχουν δείξει πως η παρουσία λίπους στο στόμα, διεγείρει την όρεξη μέσω ερεθισμού του εγκεφάλου και παραγωγής στην συνέχεια ενδοκανναβοειδών από το έντερο. Διαπίστωσαν δε οι ερευνητές πως μπλοκάρισμα αυτή της παραγωγής ενδοκανναβοειδών στο έντερο σταματούσε το φαινόμενο, γι αυτό και ελπίζουν πως θα βρεθούν σύντομα φάρμακα που θα βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση, λιγοστεύοντας την ανάγκη των ανθρώπων για λιπαρές τροφές.

Δεν είναι τυχαίο, όπως βλέπετε, που δεν μπορεί κανείς να σταματήσει εύκολα όταν αρχίσει να τρώει τηγανητές πατάτες, όπως αναφέρεται σε ένα από τα πιο κάτω άρθρα...
Με αγάπη

Πηγές: http://www.msnbc.msn.com/id/43634952/ns/health-diet_and_nutrition/
          http://en.wikipedia.org/wiki/Cannabinoid

          http://emedicine.medscape.com/article/1361971-overview

http://app.aaas-science.org/e/es.aspx?s=1906&e=4429&elq=48d2812bc89647738f70021f3de51154



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.