Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ /υγεία (41)

Η χρόνια χρήση της κορτιζόνης οδηγεί σε ψυχιατρικές διαταραχές
Μία νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε πολύ πρόσφατα στο ιατρικό περιοδικό American Journal of Psychiatry (στις 17 Φεβρουαρίου), δείχνει πως με την χρόνια χρήση κορτιζόνης, οι ασθενείς οδηγούνται σε διαταραχές ψυχικές, οι οποίες είναι διαφορετικές για το κάθε φύλο, και την κάθε ηλικιακή ομάδα.
Στην έρευνα βρέθηκε, πως οι γυναίκες έχουν την μεγαλύτερη τάση να παθαίνουν κατάθλιψη, ενώ οι άντρες, μανία και σύγχυση, μέχρι ντελίριο.
Όσο για τις ηλικίες, στην έρευνα βρέθηκε πως τα μεγαλύτερα σε ηλικία άτομα είναι πιο επιρρεπή σε κατάθλιψη, μανία, σύγχυση και ντελίριο, ενώ τα νεότερα άτομα είναι πιο επιρρεπή σε αυτοκτονίες.
Αν σκεφτεί κανείς πόσο μεγάλος είναι ο αριθμός των ατόμων που βρίσκονται σε θεραπεία με κορτιζόνη, λόγω της μεγάλης αύξησης των νοσημάτων που οφείλονται στα στρες της ζωής, (άσθμα, αλλεργίες, αυτοάνοσα νοσήματα κ.λ.π.) καταλαβαίνει πόσο σημαντικά είναι τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας.
Θα πρέπει να ενημερώνονται τόσο οι ασθενείς όσο και οι συγγενείς τους, λένε οι ερευνητές, για τις πιθανές παρενέργειες του φαρμάκου αυτού, και να μην αποδίδονται με ευκολία πάντα τα συμπτώματα (εάν εμφανιστούν) στην αρχική νόσο. Όπως επίσης, θα πρέπει να γίνει προσπάθεια να χορηγείται όσο το δυνατόν πιο προσεκτικά και λιγότερο συχνά το φάρμακο αυτό (κορτιζόνη) από τους θεράποντες γιατρούς.
Παρόμοιες μελέτες έχουν γίνει αρκετές τα τελευταία 60 χρόνια, αυτό όμως που κάνει ενδιαφέρουσα αυτήν εδώ την τελευταία, είναι το πολύ μεγάλο δείγμα ασθενών που έλαβαν μέρος (1.2 εκατομμύρια), λέει ο καθηγητής της ψυχιατρικής  E. Sherwood Brown, MD, PhD, καθώς επίσης και τα αποτελέσματα για την εμφάνιση σύγχυσης και ντελίριου ανάμεσα στους ασθενείς, που δεν ήταν γνωστά από τις προηγούμενες έρευνες έως τώρα.
Θεωρεί και αυτός πως είναι αναγκαίο να είναι ενήμεροι τόσο οι ασθενείς και οι συγγενείς τους όσο και οι γιατροί για την πιθανή εμφάνιση ψυχιατρικών διαταραχών όπως και διαταραχών της γνωσιακής λειτουργίας στους ασθενείς που παίρνουν αυτό το φάρμακο για καιρό (ιδιαίτερα εάν παίρνουν μεγάλες δόσεις) και πως θα πρέπει να συμβουλεύονται ειδικούς ψυχικής υγείας για το θέμα.
Με αγάπη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.