Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Ολιστική ή ενοποιημένη ιατρική/Αναγεννητική ιατρική (9)

Πλησιάζει η ώρα επισκευής χαλασμένων ιστών από δικά μας κύτταρα
Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Ο καινούργιος αυτός τομέας της ιατρικής, η αναγεννητική ιατρική, συνεχίζει να μας εκπλήσσει με καινούργιες ανακαλύψεις. Ανακαλύψεις που σύντομα θα μπορέσουν να αλλάξουν την ιατρική που μέχρι τώρα γνωρίζουμε.
Σε αυτό βοηθάει πολύ και η καινούργια επιστήμη της Επιγενετικής για την οποία σας έχω μιλήσει πολλές φορές. Ξέροντας μέσα από τις δικές της ανακαλύψεις οι ερευνητές πως οι συνθήκες του περιβάλλοντος των κυττάρων μπορούν να αλλάξουν την
λειτουργία των γονιδίων τους, πειραματίζονται διαρκώς με διάφορους τρόπους και προσπαθούν να αλλάξουν την συμπεριφορά διαφόρων κυττάρων αναπτύσσοντάς τα σε διαφορετικές συνθήκες και με διαφορετικά καλλιεργητικά υλικά.
Όλοι ξέρουμε πως όλα μας τα κύτταρα προέρχονται από ένα κύτταρο του πατέρα μας και ένα κύτταρο της μητέρας μας που σε κάποια στιγμή έσμιξαν και ξεκίνησαν αυτό το θαύμα που λέγεται ανθρώπινη ανάπτυξη. Αυτά τα αρχέγονα κύτταρα είχαν στα γονίδιά τους (DNA) όλες τις πληροφορίες για την παραγωγή όλων των ειδών κυττάρων που αποτελούν τον ανθρώπινο οργανισμό. Τι είναι αυτό που στη συνέχεια κάνει τα κύτταρα που διαφοροποιούνται και εξειδικεύονται σε καρδιακά, νεφρικά, εντερικά κ.λ.π. να ξεχνούν τις αρχικές τους ικανότητες; Αυτό είναι κάτι που αν και όταν το λύσει η επιστήμη θα μπορέσει να κάνει θαύματα.
Πριν ένα χρόνο δημοσιεύτηκε μία σχετική έρευνα σε ποντίκια, κατά την οποία επιστήμονες διαπίστωσαν πως εάν έκοβαν ένα κομμάτι από την καρδιά των ζώων μέσα στην πρώτη εβδομάδα μετά την γέννησή τους, η καρδιά του ζώου ξαναγινόταν από μόνη της και πάλι όπως ήταν πριν, μέσα σε τρεις εβδομάδες, σαν τίποτα να μην είχε συμβεί !...
Τα κύτταρα δηλαδή των νεογέννητων θηλαστικών διατηρούν ακόμη την ικανότητα να παράγουν όμοια κύτταρα, ικανότητα που χάνουν λίγο αργότερα όσο μεγαλώνουν. Οι έρευνες λοιπόν τώρα θα στραφούν στην ανακάλυψη του πώς θα μπορέσουν οι επιστήμονες να ξαναξυπνήσουν αυτή την μνήμη στα ώριμα κύτταρα. Αν καταφέρουν κάτι τέτοιο, αυτό θα είναι ένα μεγάλο όπλο της ιατρικής.
Ωστόσο, πολύ πρόσφατα, δημοσιεύθηκε άλλη μελέτη κατά την οποία Γερμανοί επιστήμονες κατάφεραν να μετατρέψουν δερματικά βλαστοκύτταρα σε νευρικά βλαστοκύτταρα μετά από καλλιέργεια των πρώτων σε ειδικά υλικά με ειδικές συνθήκες. Ο τρόπος αυτής της μετατροπής δεν εγκυμονεί τον κίνδυνο καρκινογένεσης, που έκρυβαν προηγούμενες μέθοδοι που είχαν μέχρι τώρα δοκιμαστεί.
Έτσι οι ερευνητές αρκετά αισιόδοξοι, φιλοδοξούν τώρα να δοκιμάσουν την μέθοδό τους και σε ανθρώπινα κύτταρα. Θα είναι εκπληκτικό σε λίγα χρόνια να μπορούν να επισκευάζονται οι χαλασμένοι ιστοί ζώων και ανθρώπων από ένα κομματάκι του δέρματός  τους.  Δεν νομίζετε;
Με αγάπη
Πηγές :
1 http://www.ivanhoe.com/channels/p_channelstory.cfm?storyid=26506 (Science, published online February 25, 2011)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.