Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Υγιεινή διατροφή (23)

Χορτοφαγική διατροφή. Πόσο ωφέλιμη είναι;
Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Είναι πολλές οι έρευνες που έχουν καταδείξει κατά καιρούς, την μεγάλη αξία της χορτοφαγικής διατροφής στους ανθρώπους. Ο Fraser (1999) απέδειξε πως στους χορτοφάγους (άτομα που δεν τρώνε κρέας, πουλερικά και ψάρια) εμφανίζονται σε πολύ μικρότερη συχνότητα νοσήματα όπως παχυσαρκία, υπέρταση, διαβήτης, αρθρίτις, καρκίνος εντέρου, καρκίνος προστάτη και ισχαιμική καρδιοπάθεια. Ενώ τον ίδιο χρόνο οι Key et al. αναλύοντας τα αποτελέσματα πέντε άλλων μελετών έδειξαν πως οι θάνατοι από ισχαιμικά καρδιακά επεισόδια ήταν κατά 24% χαμηλότεροι στους χορτοφάγους.
Ωστόσο, τα οφέλη της χορτοφαγικής διατροφής, δεν θα πρέπει να αποδίδονται μόνον στην έλλειψη λίπους στη διατροφή, και την υγιεινότερη γενικά ζωή που κάνουν οι χορτοφάγοι (άσκηση, έλλειψη καπνίσματος), όπως πίστευαν μέχρι τώρα  οι επιστήμονες.
Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει πως η ωφέλεια στην υγεία προέρχεται και από άλλα στοιχεία  που περιέχει αυτή η διατροφή, όπως :
*Ίνες :
Οι αναποφλοίωτοι σπόροι, οι ξηροί καρποί, τα λαχανικά και τα φρούτα περιέχουν ίνες  οι οποίες όπως έχει αποδειχθεί ελαττώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιοπάθειας, διαβήτη και καρκίνου του εντέρου.
*Αντιοξειδωτικά:
Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C, Ε, και καρωτινοειδών, ουσίες που δρουν σαν αντιοξειδωτικά, εξουδετερώνουν δηλαδή τις καταστροφικές ελεύθερες ρίζες οξυγόνου που τα στρες δημιουργούν στον οργανισμό μας.
*Άλλα φυτικά θρεπτικά συστατικά :
Οι φυτικές τροφές περιέχουν φυτοοιστρογόνα, ινδόλες, ισοθειοκυανίδες και φλαβονοειδή. Τα συστατικά αυτά, όπως έχουν αποδείξει πρόσφατες έρευνες, μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου, των καρδιοπαθειών και άλλων καταστροφικών νοσημάτων.
Όσο τώρα για τις ελλείψεις σε βιταμίνες, σίδηρο κ.λ.π. που πολλοί ισχυρίζονται πως υπάρχουν στην χορτοφαγική διατροφή, είναι κάτι που εδώ και αρκετό καιρό έχει ξεκαθαριστεί: όταν οι χορτοφάγοι φροντίζουν να υπάρχει μεγάλη ποικιλία τροφών στην διατροφή τους, μπορούν να καλύπτουν όλες τις διατροφικές τους ανάγκες.
Ο σίδηρος π.χ.  που είναι χαμηλότερος στις χορτοφαγικές δίαιτες, δεν οδηγεί σε σιδηροπενία, γιατί συνήθως οι τροφές που τον περιέχουν (λαχανικά και αναποφλοίωτοι σπόροι) συνοδεύονται στη διατροφή αυτή από μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C, που αυξάνει την απορρόφησή του.
Η βιταμίνη D, δεν αποτελεί στη χώρα μας μεγάλο πρόβλημα, χάρις στην μεγάλη ηλιοφάνεια που έχουμε (προσοχή μόνον στους ηλικιωμένους αν δεν  λιάζονται αρκετά), όσο για το ασβέστιο, εάν οι χορτοφάγοι συμπεριλαμβάνουν στη διατροφή τους γαλακτοκομικά προϊόντα, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Αυτοί όμως που τα αποφεύγουν, θα πρέπει να φροντίζουν να περιλαμβάνει η διατροφή τους σκούρα πράσινα λαχανικά και σόγια (βιολογική).
Οι πρωτείνες, τέλος, που για καιρό υπήρχε η εντύπωση πως θα πρέπει να παίρνονται συμπληρωματικά από τους χορτοφάγους, έχει πια αποδειχθεί πως δεν αποτελούν πρόβλημα, αρκεί να φροντίζουν αυτοί οι τροφές που καταναλώνουν καθημερινά να περιλαμβάνουν συνολικά, όλα τα απαραίτητα αμινοξέα.
Τροφές που τα περιλαμβάνουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα μαζί και θα πρέπει να καταναλώνονται συχνά, είναι η σόγια (πάντα βιολογική) και τα προϊόντα της και οι σπόροι αμάρανθου και κινόας (σας έχω ξαναμιλήσει γι αυτούς εδώ).
Με αγάπη  
            

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.