Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Ο μυστικός κόσμος του κορμιού μας/το κύτταρο (10)

ΚΥΤΤΑΡΟΣΚΕΛΕΤΟΣ
Γεια σας φίλοι μου
Θυμάστε πριν από καιρό που σας είχα μιλήσει για τα κύτταρά μας και τον σκελετό τους, που τα συνδέει με όλα τα άλλα κύτταρα του σώματός μας; Αυτός ο σκελετός αποτελείται από τα ίδια ακριβώς συστατικά που είναι φτιαγμένο το μυοσκελετικό μας σύστημα, μόνον που δεν είναι όπως εκείνο σταθερός. Ο κυτταροσκελετός σπάει και αναδομείται συνεχώς ανάλογα με τις ανάγκες του κυττάρου, γιατί επάνω σε αυτόν κινούνται για να βρεθούν στην κατάλληλη θέση, όλα τα μόρια που συμμετέχουν στις λειτουργίες του. 
Οι μικροδοκίδες είναι οι μυες του κυττάρου, οι μικροσωληνίσκοι τα κόκκαλά του και τα μικρονημάτια οι τένοντές του.
Βρήκα λοιπόν ένα μικρό βίντεο, που έχει κάνει το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ επάνω στο θέμα αυτό και αποφάσισα σήμερα να σας το δείξω. Σε αυτό θα δείτε στην αρχή την μεμβράνη που χωρίζει τα κύτταρα μεταξύ τους, και κομμάτια του σκελετού του κυττάρου, που βγαίνουν έξω από την μεμβράνη και ενώνουν τα κύτταρα μεταξύ τους (ζώσα ουσία).
Στη συνέχεια θα δείτε πώς φτιάχνονται, χαλούν και αναδομούνται συνεχώς τα διάφορα στοιχεία αυτού του σκελετού. Πρώτα θα δείτε να κατασκευάζονται και στη συνέχεια  να κατακερματίζονται τα μικρονημάτια (οι μύες του κυττάρου) και μετά οι μικροσωληνίσκοι (τα κόκκαλα του κυττάρου).
Η συνεχής αυτή ανακατασκευή αυτού του κυτταροσκελετού σκοπό έχει, όπως σας είπα και πιο πάνω, την κίνηση του ίδιου του κυττάρου αλλά και την κίνηση των διαφόρων μορίων μέσα του, προκειμένου να μετακινηθούν αυτά στο σημείο του κυττάρου που χρειάζεται να δράσουν. Γιατί αυτός ο σκελετός λειτουργεί, όπως θα δείτε, σαν οδικό δίκτυο μέσα στο κύτταρο. Επάνω του θα δείτε πρωτεΐνες σαν μικρά ανθρωπάκια να περπατούν και να σέρνουν μεγάλα μόρια για να τα μετακινήσουν και να τα οδηγήσουν στο μέρος του κυττάρου όπου χρειάζονται αυτά να χρησιμοποιηθούν. Τίποτα δεν γίνεται τυχαία μέσα σε αυτόν τον τόσο μεγάλο (!!!...) μικρόκοσμο. Θαυμάστε το μυστήριο αυτό της ζωής.
Δείτε στη συνέχεια άλλες πρωτείνες  (σαν μικρά σφουγγαράκια), επάνω σε σχηματισμούς απο μικροδοκίδες (αυτή τη φορά σε σχήμα κύκλου), να εννώνονται με άλλα μόρια και να τα οδηγούν σε ένα μιττοχόνδριο όπου θα χρησιμεύσουν αυτά για την παραγωγή ενέργειας.  
Δείτε ένα μέρος της λειτουργίας των κυττάρων σας σε μεγέθυνση και θαυμάστε φίλοι μου το μεγαλείο της ύπαρξής σας.
Με αγάπη
               

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.