Κυριακή 6 Μαρτίου 2011

Υγιεινή διατροφή/καρκίνος (7)

ΚΙΤΡΙΝΟΡΙΖΑ  (ΚΟΥΡΚΟΥΜΑΣ  - TURMERIC)  (2 τελευταίο)
Γεια σας φίλοι μου
Συνεχίζουμε σήμερα τη περιγραφή των ιδιοτήτων της κουρκουμίνης. Της κίτρινης αυτής χρωστικής που περιέχεται στη κιτρινόριζα ή κουρκουμά.

- Όσον αφορά τις αντικαρκινικές της ιδιότητες, σε μελέτες φαίνεται ότι βοηθάει στην πρόληψη της εμφάνισης όγκων και αποτρέπει τη δημιουργία καρκίνου του προστάτη και του μαστού. Παράλληλα, επιδημιολογικά στοιχεία έδειξαν ότι οι Ινδοί που στη διατροφή τους χρησιμοποιούν μεγάλες ποσότητες κουρκουμίνης έχουν μικρότερα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου. Σχετικά πρόσφατο άρθρο στο περιοδικό Cancer όμως αναφέρει, πως τα οφέλη της κουρκουμίνης αφορούν και τις λευχαιμίες και τα λεμφώματα, τους καρκίνους του ουροποιητικού, των ωοθηκών, των πνευμόνων, του λαιμού και του εγκεφάλου, τα μελανώματα, τα σαρκώματα καθώς και τους νευρολογικούς καρκίνους.

- Έχει πολύ καλή δράση στο πεπτικό σύστημα και βοηθά την πέψη. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί μαζί με λίγη πιπερόριζα (ginger) σαν ορεκτικό, λίγο πριν από το κυρίως γεύμα της ημέρας.

- Σαν σκόνη εάν προστεθεί λίγη ποσότητα (στη μύτη του κουταλιού) σε ένα ποτήρι ζεστό γάλα, βοηθά πολύ σε κρυολογήματα, βήχα και καταρροή, "στεγνώνοντας" προσωρινά τους βλεννογόνους του αναπνευστικού συστήματος και ανακουφίζοντας τον ασθενή.

- Επιταχύνει την παραγωγή ινσουλίνης από το πάγκρεας και βοηθά σημαντικά τον μη ινσουλινοεξαρτώμενο διαβήτη των ενηλίκων (εκεί δηλαδή όπου δεν χρησιμοποιείται ενέσιμη ινσουλίνη).

- Ανακουφίζει σχεδόν όλες τις αλλεργικές καταστάσεις, είτε του δέρματος (έκζεμα), είτε του αναπνευστικού (εαρινός κατάρρους, επιπεφυκίτιδες, κλπ). Αυτό γίνεται και μέσω της διατροφής, αλλά και σε τοπική εφαρμογή στην περιοχή της αλλεργικής δερματίτιδας ενός μίγματος από γιαούρτι (που έχει καλές αντιφλογιστικές ιδιότητες) και κουρκουμά.

- Προφυλάσσει από την οστεοπόρωση (μεγάλη βοήθεια για τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση), αλλά και βοηθάει τις αρθρίτιδες εμποδίζοντας τη δράση των κυττάρων που οδηγούν σε καταστροφή του οστού γύρω από την άρθρωση (έρευνες για οστεοαρθρίτιδα και ρευματοειδή αρθρίτιδα).

- Τέλος φαίνεται πως η κουρκουμίνη, αυτή η θαυματουργή ουσία της κιτρινόριζας προλαμβάνει και τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Πολλά τα οφέλη από τη κατανάλωση αυτού του μπαχαρικού για την υγεία μας, όπως βλέπετε φίλοι μου. Χρησιμοποιείστε το λοιπόν όσο πιο συχνά μπορείτε στη κουζίνα σας, είτε σαν κάρι είτε σαν σκέτη κιτρινόριζα. Πειραματιστείτε, (σας έχω ήδη δώσει μία συνταγή με κάρι θα σας δώσω και  κάποιες άλλες σε επόμενη κουβέντα μας) αλλά προσέξτε, μπορεί η κίτρινη αυτή «μαγική» χρωστική να βάψει τα ρούχα σας, τα χέρια σας, ακόμη και τα πιάτα σας, καμιά φορά. Δεν είναι τυχαίο που τα χέρια των γυναικών της Ινδίας είναι βαμμένα κίτρινα….
Ταιριάζει στα πιάτα με λαχανικά και στα πιάτα με ρύζι.
Με αγάπη

           http://www.ayurvedaingreece.gr/5EFDF424.el.aspx
           http://livelongerwithoz.com/2010/10/turmeric-may-help-prevent-osteoporosis
           Curcumin and cancer: an "old-age" disease with an "age-old" solution. Cancer Lett. 2008; 267   (1):133-64 (ISSN: 0304-3835)
          http://www.prnewswire.com/news-releases/special-turmeric-extract-benefits- osteoarthritis-patients-102967864.html     
          http://video.foxnews.com/v/4337733/...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.