Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Ολιστική ή ενοποιημένη ιατρική/αναγεννητική ιατρική (4)

ΑΝΑΓΕΝΝΗΤΙΚΗ  ΙΑΤΡΙΚΗ  (4) (Regenerative medicine)
Γεια σας φίλοι μου
Συνεχίζουμε σήμερα το πολύ ενδιαφέρον θέμα της αναγεννητικής ιατρικής, με νεότερα στοιχεία.
‘Όπως είπαμε στις προηγούμενες κουβέντες μας, μέχρι πρόσφατα η μεταμόσχευση οργάνων ή τα συνθετικά όργανα ήταν οι μόνες λύσεις για την αντιμετώπιση κάποιων σοβαρών προβλημάτων που σχετίζονταν με βλάβες στα ανθρώπινα όργανα ή τους ιστούς.
Σήμερα όμως, ευτυχώς, το ενδιαφέρον έχει πια επικεντρωθεί στην αναγέννηση τους. Αυτό γίνεται με την καθοδήγηση αδιαφοροποίητων εμβρυακών ή ενηλίκων βλαστοκυττάρων σε διαφοροποίηση ώστε να εξελιχθούν σε εξειδικευμένα
κύτταρα όπως π.χ. του ήπατος, της καρδιάς ή του αίματος, τα οποία μπορούν να αναγεννήσουν το κατεστραμμένο όργανο.
Προς το παρόν, η μόνη συνηθισμένη εφαρμοσμένη ιατρική πρακτική που κάνει χρήση βλαστικών κυττάρων είναι η μεταμόσχευση μυελού των οστών. Σε ερευνητικό επίπεδο όμως τα πράγματα έχουν προχωρήσει αρκετά. Αυτό σημαίνει πως δεν θα αργήσει πολύ η ημέρα που θα έχει η ιατρική στα χέρια της ένα πολύ σημαντικό όπλο, που θα αυξήσει σημαντικά το προσδόκιμο επιβίωσης του ανθρώπινου είδους αλλά και θα διευκολύνει τη ζωή του.
Και το πιο εκπληκτικό είναι πως οι έρευνες δεν οδηγούν μόνον προς τη κατεύθυνση της παραγωγής οργάνων στο εργαστήριο από κύτταρα του ίδιου του ασθενούς, αλλά γίνεται προσπάθεια να καταστεί δυνατή η αναγέννηση των κατεστραμμένων οργάνων μέσα στο ίδιο μας το σώμα !!....
Στη φύση άλλωστε αυτό γίνεται σε διάφορα είδη ζώων. Είναι γνωστό ότι ορισμένα ζωικά είδη, όπως οι γαιοσκώληκες, οι καραβίδες και οι γυρίνοι, διαθέτουν αυτή την εκπληκτική δυνατότητα -για παράδειγμα, όταν μια καραβίδα χάσει ένα πόδι, απλά αναπτύσσεται ένα νέο στη θέση του- ενώ το μικροσκοπικό ασπόνδυλο πλατυέλμινθας Planaria μπορεί να διαμελιστεί έως και σε 32 κομμάτια, καθένα εκ των οποίων θα αναπτυχθεί στη συνέχεια σε ένα πλήρη νέο οργανισμό, με μάτια, στόμα και εσωτερικά όργανα.
Πριν δύο χρόνια (6/11/2009) στην ιστοσελίδα http://www.healthview.gr/ δημοσιεύθηκαν τα αποτελέσματα μιας έρευνας κατά την οποία η μελέτη ενός μικροσκοπικού ψαριού φέρνει τους επιστήμονες ένα βήμα πιο κοντά στην κατανόηση των μυστικών της αναγέννησης οργάνων και μελών του σώματος, μια δυνατότητα που έχουν ορισμένα ζωικά είδη αλλά όχι και ο άνθρωπος.
Ή μήπως την έχουμε και δεν το ξέρουμε;(!!!.....)
Η νέα αυτή Αμερικανική μελέτη σε ψάρια zebrafish εντόπισε μια βασική κυτταρική οδό που φαίνεται να πυροδοτεί την αναγέννηση των οργάνων ενεργοποιώντας ορισμένα γονίδια.
«Πρόκειται για την πρώτη πραγματική μοριακή ένδειξη για το τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της αναγέννησης μελών του σώματος», δήλωσε ο κύριος ερευνητής της μελέτης Dr. Scott Stewart, από το Ινστιτούτο Salk στη La Jolla της Καλιφόρνιας.
«Μέχρι σήμερα, ο τρόπος που ένας ακρωτηριασμός οδηγούσε σε ενεργοποίηση κάποιων γονιδίων φαινόταν μαγικός. Πλέον, διαθέτουμε ένα στοιχείο για τη διαδικασία αυτή, το οποίο μπορούμε να ακολουθήσουμε».
Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Salk εστίασαν σε ένα σύστημα βιολογικής «διέγερσης», που καθιστά τα εμβρυϊκά κύτταρα έτοιμα να μετατραπούν σε οποιοδήποτε είδος ιστού είναι ο βιολογικός τους προορισμός, και ανακάλυψαν ένα συγκεκριμένο ένζυμο που φαίνεται να είναι καίριας σημασίας σε αυτή τη διαδικασία.
Τώρα, όπως δηλώνουν οι ερευνητές, σχεδιάζουν να εξετάσουν καλύτερα το ένζυμο αυτό και να προσπαθήσουν να βρουν πώς λειτουργεί, ενώ παράλληλα θέλουν να ανακαλύψουν πώς τα γονίδια απενεργοποιούνται μετά την ολοκλήρωση της αναγέννησης του οργάνου ή μέλους του σώματος που έχει χαθεί.
Και αυτό έχει μεγάλη σημασία ξέρετε, γιατί εάν τα γονίδια αυτά δεν απενεργοποιηθούν έγκαιρα, όπως καταλαβαίνετε, τα πράγματα δεν θα είναι καθόλου ευχάριστα για τον οργανισμό. Κάτι τέτοιο ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν πως συμβαίνει με τα καρκινικά κύτταρα, γι αυτό αυτά τα τελευταία δεν σταματούν να πολλαπλασιάζονται.
Συνεχίζεται

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.