Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Υγιεινές συνταγές/όσπρια (5)

Γεια σας φίλοι μου
Σήμερα θα σας δώσω μία συνταγή για μια διαφορετική σούπα φακής. Αντί για τις γνωστές μας πράσινες φακές, σε αυτή τη σούπα θα χρησιμοποιήσουμε κόκκινες φακές. Η γεύση τους είναι λίγο διαφορετική, δεν χρειάζονται μούσκεμα από την προηγούμενη και βράζουν πολύ πιο γρήγορα από τις αδερφούλες τους τις πράσινες, γιατί είναι απαλλαγμένες από την εξωτερική τους μεμβράνη. Αυτό τις κάνει πιο εύχρηστες σε διάφορες χορτόσουπες. Η έλλειψη εξωτερικής μεμβράνης κάνει τη σούπα που τις περιέχει να πήζει ευκολότερα. Ως προς τα θρεπτικά συστατικά τους, δεν υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στις διάφορες ποικιλίες φακής.
Τη σούπα αυτή συνόδεψα όπως βλέπετε με ψητές πιπεριές, τις οποίες περιέλουσα με λίγο λάδι, ξύδι και ψιλοκομμένο σκόρδο. Λίγο ωμό λάδι, λεμόνι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι νοστίμισαν και έκαναν πολύ πιο θρεπτική τη σούπα μου, ενώ μία φέτα από το ζυμωτό από τα χεράκια μου ψωμί συμπλήρωσε και ολοκλήρωσε το γεύμα μου.

ΟΙ ΣΥΝΑΤΓΕΣ ΜΟΥ
Σούπα με κόκκινες φακές.  
2 φλ. κόκκινες φακές
2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
4 σκ. σκόρδο (στουμπισμένες και ψιλοκομμένες)
1 κ.γ. κόλιαντρο σε σκόνη (ή κίμινο)
1/2 κ.γ. μαραθόσπορο
2 φύλλα δάφνης
6 κ.σ. λάδι
1 κύβος λαχανικών βιολογικός (προεραιτικός)



Στο λάδι μαραίνουμε σε χαμηλή φωτιά το κρεμμύδι για να καραμελώσει και να νοστιμίσει. Όταν είναι έτοιμο, προσθέτουμε το σκόρδο, και τα μπαχαρικά και δυναμώνουμε τη φωτιά. Σε 1-2 λεπτά προσθέτουμε τις φακές, τα φύλλα δάφνης, αλάτι (δύο πρέζες είναι αρκετό) και νερό τόσο ώστε να περισσεύει δυο δάχτυλα επάνω από τις φακές. Ψήνουμε το φαγητό σε μέτρια φωτιά, μέχρι να γίνουν οι φακές. Πολτοποιούμε τις μισές στο μπλέντερ, τις ανακατεύουμε με τις υπόλοιπες και σερβίρουμε με λίγο ωμό λάδι και πιπέρι, όπως είπαμε πιο πάνω.
Καλή σας όρεξη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.