Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

ΕΠΙΣΤΗΜΗ - Πολιτισμός (2)


ΜΕΤΑΓΟΝΙΔΙΩΜΑΤΙΚΗ (2)
Γεια σας φίλοι μου
Συνεχίζουμε σήμερα τη κουβέντα μας για την νέα επιστήμη της Μεταγονιδιωματικής. Μέσω ζύμωσης και άλλων φυσικών διεργασιών, τα μικρόβια προσδίδουν ή αυξάνουν την αξία πολλών στοιχείων της διατροφής μας. Και εκτός από αυτό, εξαρτόμαστε από τα μικρόβια για να απαλλαγούμε από τις τοξίνες στο περιβάλλον μας, τόσο αυτές που παράγονται φυσιολογικά όσο και αυτές με τις οποίες εμείς οι άνθρωποι γεμίζουμε τη φύση (πετρέλαιο και χημικές διαρροές). Από την άλλη, όπως είπαμε και στη προηγούμενη κουβέντα μας, τα μικρόβια που συμβιώνουν μαζί μας στο στόμα και το έντερό μας, βοηθούν να πάρουμε την απαραίτητη ενέργεια από τη τροφή, που δεν θα ήταν δυνατόν να απορροφηθεί από το έντερό μας χωρίς τη δική τους συμμετοχή, και μας προστατεύουν συγχρόνως από διάφορους παράγοντες που μπορούν να μας προκαλέσουν νόσο.
Όλα αυτά γίνονται όμως από πολύπλοκες αποικίες μικροβίων που συνεργάζονται και αλληλεπιδρούν, πράγμα που δεν ήταν μέχρι πρόσφατα δυνατόν να μελετηθεί κάτω από το μικροσκόπιο, όπου οι επιστήμονες έβαζαν για μελέτη μεμονωμένα μικρόβια τα οποία είχαν τεχνητά καλλιεργήσει και πολλαπλασιάσει. Η μέχρι τώρα μελέτη των μικροβίων σε μεμονωμένες καλλιέργειες, δεν μας δίνει τις πληροφορίες που θα μας έδινε η δυνατότητα μελέτης των μικροβίων στο φυσικό τους περιβάλλον με όλες τις αλληλεπιδράσεις τους, όπως είναι κατανοητό.
Η καινούργια όμως επιστήμη της Μεταγονιδιακής, θα κάνει αυτή την δυνατότητα πια πραγματικότητα. Θα μελετάει τα γονίδια των μικροβίων στις αποικίες τους. Το πως δηλαδή αυτά τα γονίδια επηρεάζουν τις δραστηριότητες της κάθε μιας αποικίας αλλά και το πώς αυτά οδηγούν και επηρεάζουν τις συλλογικές πολύπλοκες λειτουργίες των διαφόρων αποικιών.
Θεωρείται πως θα φέρει αυτή η νέα επιστήμη τέτοιες αλλαγές στη βιολογία, την ιατρική, την οικολογία και την βιοτεχνολογία, που θα είναι όμοιες σε μέγεθος με αυτές που έφερε η ανακάλυψη του μικροσκοπίου κάποια χρόνια παλαιότερα.
Θα συμπληρώσει τις πληροφορίες που μας δίνει η έρευνα του γονιδιώματος των μεμονωμένων μικροβίων στις καλλιέργειές τους, όπως γίνεται μέχρι σήμερα. Και οι επιστήμονες πιστεύουν πως σύντομα, στις επόμενες δεκαετίες, η νέα αυτή επιστήμη θα ενωθεί με την κλασσική μικροβιολογία και την γενετική των μικροβίων σε μία ενιαία επιστήμη.
Θα γίνει δυνατή η κατανόηση της λειτουργίας των αποικιών των μικροβίων και της συλλογικής λειτουργίας των αποικιών που διαμορφώνουν την βιόσφαιρα, σαν ένα σύστημα «φωλιά» μέσα στο οποίο οι άνθρωποι αποτελούν μέρος αλλά και από το οποίο εξαρτάται η επιβίωσή τους. Πιθανόν σε κάποιες περιπτώσεις, αυτό να δώσει μία νέα αντίληψη στα προβλήματα της σημαντικότητας και του επείγοντος των καταστάσεων, λένε οι επιστήμονες.
Και για να καταλάβετε καλύτερα φίλοι μου γιατί σας ζαλίζω με αυτή την καινούργια επιστήμη, στην επόμενη κουβέντα μας, θα σας δώσω μερικά παραδείγματα από τις δράσεις των μικροβίων στη ζωή μας, εκτός από αυτή που όλοι γνωρίζετε, το να μας αρρωσταίνουν δηλαδή. Θα τα ξαναπούμε σύντομα.
Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.