Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Υγιεινή διατροφή ( 8)

ΑΜΥΓΔΑΛΑ -οι καλοί μας φίλοι-
Γεια σας φίλοι μου
Για τα αμύγδαλα και τη συμβολή τους στην υγεία του οργανισμού μας θα μιλήσουμε σήμερα.
Μέχρι πρόσφατα ξέραμε γι αυτά ότι είναι τροφή πολύ πλούσια σε βιταμίνη Ε, μέταλλα και πρωτεΐνες. Για τα συστατικά τους αυτά θα μιλήσουμε αναλυτικά αμέσως πιο κάτω.
Πρώτα όμως θα ήθελα να σας πω, πως σε μία πρόσφατη, σχετικά, έρευνα, διαπιστώθηκε πως τα αμύγδαλα έχουν και ιδιότητες πρεβιοτικών. Τα πρεβιοτικά, όπως σε προηγούμενη κουβέντα μας έχουμε εξηγήσει, είναι στοιχεία των τροφών που δεν αλλοιώνονται καθώς περνούν από το ανώτερο μέρος του πεπτικού μας σωλήνα και φθάνουν έτσι αναλλοίωτα στο παχύ μας έντερο όπου χρησιμεύουν σαν τροφή για τα μικρόβια που αναπτύσσονται εκεί και βοηθούν την καλή λειτουργία του εντέρου μας.
Στην πιο πάνω έρευνα διαπιστώθηκε πως η ιδιότητα αυτή των αμυγδάλων οφείλεται στο λάδι που αυτά περιέχουν, γι αυτό και θα πρέπει να τα καταναλώνουμε ωμά και με τη φλούδα τους, και όχι ψημένα, μια που με το ψήσιμο καταστρέφεται αυτή τους η ιδιότητα.
Όσον αφορά τώρα τη περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνες μέταλλα και βιταμίνες ξεπερνάει αυτή την αντίστοιχη περιεκτικότητα πολλών άλλων τροφών.
Αποτελούν οι φίλοι μας τα αμύγδαλα μία πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών, ιδανική για τους χορτοφάγους. Όσον αφορά τα απαραίτητα αμινοξέα που η πρωτεΐνη τους περιέχει, αυτή έχει βρεθεί πως είναι πλούσια σε αργινίνη και χαμηλή σε λυσίνη. Και οι έρευνες μέχρι τώρα δείχνουν πως δίαιτες πλούσιες σε αργινίνη και χαμηλές σε λυσίνη λιγοστεύουν τον κίνδυνο της στεφανιαίας νόσου.
Και παρ ότι πιστεύεται γενικά πως οι φυτικές πρωτεΐνες είναι κατώτερες από τις ζωικές, επειδή δεν έχουν αυτές όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, οι πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει πως μία καλή δίαιτα απαλλαγμένη από κρέας, αλλά πλούσια σε διάφορα άλλα συστατικά, μπορεί να μας εξασφαλίσει όλο το φάσμα των απαραίτητων αμινοξέων και τα αμύγδαλα αποτελούν σημαντικό συστατικό μιας τέτοιας δίαιτας.
Επειδή δε αυτά περιέχουν και φυτικές ίνες, προκαλούν αίσθημα κορεσμού, πράγμα που δεν συμβαίνει με το τυρί και τα αβγά, που περιέχουν μεν πρωτεΐνες, δεν περιέχουν όμως ίνες.
Το μονοακόρεστο λίπος που περιέχουν τα αμύγδαλα (το λάδι τους) έχει βρεθεί πως μειώνει την ολική και την «κακή» (LDL) χοληστερίνη, ενώ αυξάνει την «καλή» (HDL). Κατανάλωση μίας χούφτας αμυγδάλων την ημέρα (περίπου 28 γρ.) θεωρείται ποσότητα ικανή για να έχει κανείς αυτό το αποτέλεσμα.
Σημαντική είναι επίσης η περιεκτικότητα των αμυγδάλων σε βιταμίνη Ε. Το ισχυρό αυτό αντιοξειδωτικό έχει βρεθεί σε έρευνες πως μας προφυλάσσει από πολλούς τύπους καρκίνου, από καρδιοπάθειες και τον καταρράκτη.
Από πλευράς βιταμινών τα αμύγδαλα περιέχουν και φυλικό οξύ. Η βιταμίνη αυτή του συμπλέγματος Β, απαραίτητη για τη δημιουργία των ερυθρών μας αιμοσφαιρίων, χρησιμεύει επίσης για την προστασία του οργανισμού από καρδιοπάθειες και εγκεφαλικά επεισόδια.
Όσον αφορά τη περιεκτικότητα των αμυγδάλων σε μέταλλα, αυτά περιέχουν σημαντικές ποσότητες ψευδαργύρου (Zn), Χαλκού (Cu), Σιδήρου (Fe), Μαγγανίου(Mn), Ασβεστίου ( Ca), Μαγνησίου (Mg), Φωσφόρου (P) και Καλίου (K).
Βάλτε αυτή την σούπερ – τροφή στη διατροφή σας φίλοι μου και δεν θα χάσετε, πιστέψτε με. Αρκούν 5-10 αμύγδαλα ωμά ανάλατα την ημέρα, τα οποία καλό είναι να εναλλάσσετε με φυστίκια Αιγίνης όπως σας έχω ξαναπεί, καρύδια, ή άλλους ξηρούς καρπούς. Είναι το καλύτερο "σνακ" που μπορείτε να χαρίσετε στον εαυτό σας.
Στα βιολογικά καταστήματα θα βρείτε και γάλα αμυγδάλου, το οποίο μπορεί πολύ ωραία να αντικατασήσει το ζωϊκό γάλα στις διάφορες συνταγές σας, κάνοντάς τες πολύ πιο ελαφρές, αλλά πολύ θρεπτικές.
Με αγάπη


* Κάνοντας κλικ επάνω στις λέξεις με το μπλε χρώμα του κειμένου, μπορείτε να διαβάσετε περισσότερες πληροφορίες γι αυτές.
Πηγές : http://www.sciencedaily.com/releases/2008/06/080627163121.htm
             http://www.formerfatguy.com/articles/almonds.asp#ixzz1H1iyGCLP

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.