Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

ΕΠΙΣΤΗΜΗ - Πολιτισμός (1)

ΜΕΤΑΓΟΝΙΔΙΩΜΑΤΙΚΗ, (metagenomics) η νέα επιστήμη (1)
Γεια σας φίλοι μου
Για ένα καινούργιο σχετικά τομέα της επιστήμης θα σας μιλήσω σήμερα. Λέγεται Metagenomics ή Μεταγονιδιακή επί το Ελληνικότερον….
Μετά την ανακάλυψη και τη μελέτη του DNA όλο και περισσότεροι καινούργιοι κλάδοι της Γενετικής αναπτύσσονται. Η Επιγενετική είναι η επιστήμη που ακολούθησε τη Γενετική και ασχολείται με τις επιδράσεις που το περιβάλλον ασκεί επάνω στα γονίδια και τη λειτουργία τους. Σας έχω μιλήσει αρκετά για αυτήν και εγώ στο βιβλίο μου «Πώς να νικήσετε το στρες».
Ο νέος τώρα επιστημονικός κλάδος που λέγεται Μεταγονιδιακή, μελετάει το DNA σε ομάδες μικροβίων όπως αυτές βρίσκονται στο φυσικό τους περιβάλλον (στο νερό, τη γη, το ανθρώπινο σώμα). Αυτό έγινε δυνατόν μετά την ανάπτυξη ειδικών τεχνικών, γιατί μέχρι πρόσφατα, οι ερευνητές μελετούσαν τον γενετικό κώδικα (DNA) των μικροβίων σε ειδικές καλλιέργειες διαφόρων τύπων μικροβίων που έκαναν στο εργαστήριο. Πολύ μικρός όμως αριθμός μικροβίων είναι δυνατόν να καλλιεργηθεί με αυτόν τον τρόπο. Έτσι ο μεγαλύτερος αριθμός μικροβίων και ιών που υπάρχει στη φύση δεν ήταν δυνατόν να μελετηθεί.
Από την άλλη, οι ιοί, οι περισσότεροι από τους οποίους μολύνουν μικρόβια και ζουν επάνω τους, αποτελούν τον μεγαλύτερο αριθμό βιολογικών οντοτήτων στον πλανήτη μας και χωρίς την νέα αυτή επιστήμη θα ήταν αδύνατο να μελετηθούν.
Η νέα λοιπόν αυτή επιστήμη ανοίγει τις πόρτες σε έναν τρομερά μεγάλο αριθμό πληροφοριών, αφού δίνει τη δυνατότητα μελέτης μέσω του γενετικού τους κώδικα, όλου αυτού του τεράστιου αριθμού μικροβίων και ιών που υπάρχουν στη φύση. Οι πληροφορίες αυτές θα βοηθήσουν πολύ όλες τις επιστήμες και ιδιαίτερα αυτές που ασχολούνται με
• Την ανθρώπινη υγεία
• Τη γη και τις αλλαγές του πλανήτη
• Την γεωργία
• Το περιβάλλον
• Την ενέργεια
• Και πολλές ακόμη….

Τα μικρόβια, ξέρετε, είναι απαραίτητα προκειμένου να διατηρούμαστε εμείς ζωντανοί, παρ ότι ένας μικρός αριθμός τους μπορεί να μας προκαλεί προβλήματα. Έχουμε ήδη μιλήσει σε παλαιότερες κουβέντες μας για τα μικρόβια του εντέρου μας που βοηθούν την πέψη των τροφών μας.
Και όπως λέει και ένα βιβλίο σχετικό που αναφέρεται στη Μεταγενετική, τα μικρόβια είναι αυτά που κάνουν τον κόσμο να κινείται. Παρ ότι είναι τόσο μικρές οντότητες που ούτε καν τις βλέπουμε, είναι απαραίτητα όχι μόνον για την ανθρώπινη ζωή αλλά και για κάθε ζωή επάνω στη γη. Κάθε διεργασία στην βιόσφαιρα επηρεάζεται από την ατελείωτη ικανότητα των μικροβίων να μετατρέπουν τον κόσμο γύρω τους. Οι χημικές διεργασίες που μετατρέπουν τα κύρια συστατικά της ζωής (άνθρακα, άζωτο, οξυγόνο και θείο) σε μορφές βιολογικά προσβάσιμες, σε μεγάλο βαθμό εξαρτώνται από τα μικρόβια. Γι αυτό και όλα τα φυτά και τα ζώα έχουν συνδεθεί με μικροβιακές κοινότητες που τα προμηθεύουν με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, τα μέταλλα και τις βιταμίνες, συστατικά απαραίτητα  για την ανάπτυξή τους.

Συνεχίζεται

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.