Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Υγιεινή διατροφή/προβιοτικά (1)

ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ  και  ΠΡΕΒΙΟΤΙΚΑ (1)
Γεια σας φίλοι μου
Αποφάσισα σήμερα να μιλήσουμε λίγο για τη προβιοτικά και τα πρεβιοτικά και το ρόλο τους στη διατροφή μας. Ο ρόλος αυτός είναι σημαντικός και εξασφαλίζει τη σωστή λειτουργία του εντέρου μας, άρα και τη σωστή απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών των τροφών που καταναλώνουμε. Και επειδή αυτές οι γνώσεις έχουν μεγάλη σημασία για τη επιλογή της διατροφής μας, θεωρώ σκόπιμο να ενημερώσω όσους από εσάς δεν γνωρίζουν το θέμα.

Α. προβιοτικά : Σύμφωνα λοιπόν με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί, οι οποίοι όταν χορηγούνται ζωντανοί στις πρέπουσες ποσότητες, προσφέρουν όφελος στην υγεία του ατόμου. Τα πιο γνωστά από τα μικρόβια αυτά που χρησιμεύουν σαν προβιοτικά είναι τα βακτήρια του γαλακτικού οξέος (με πιο γνωστούς και συνηθισμένους τους γαλακτοβάκιλλους) (μωβ χρώμα στη δεξ. φωτογραφία) και τα μπιφιδοβακτήρια (με πιο γνωστό και συνηθισμένο τον γαλακτοβάκιλο bifidus) (αρ. φωτογραφία). Τα δεύτερα, υποβοηθώντας την πέψη συσχετίζονται με χαμηλότερες πιθανότητες αλλεργιών και θεωρείται πως προλαβαίνουν την ανάπτυξη κάποιων μορφών καρκίνου. (1)
Στις αρχές του αιώνα μας τα προβιοτικά πίστευαν πως ευνοούν την υγεία μας βελτιώνοντας την ισορροπία της μικροβιακής χλωρίδας του εντέρου (των μικροβίων δηλαδή που ζουν στο έντερό μας και υποβοηθούν την πέψη μας) και εμποδίζοντας έτσι την ανάπτυξη παθογόνων μικροβίων που παράγουν τοξίνες. Στις μέρες μας όμως, η έρευνα έχει αποδείξει πως επιπλέον βοηθούν τα χρόνια φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου (ελκώδη κολίτιδα, νόσο Κρον κ.λ.π.), προλαμβάνουν και βοηθούν τη διάρροια που προέρχεται από παθογόνα μικρόβια, τις ουρολοιμώξεις και διάφορα αλλεργικά νοσήματα.

Β. Πρεβιοτικά: Τα πρεβιοτικά είναι διαλυτές στο νερό φυτικές ίνες. Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες που περιέχονται στο σιτάρι, τη σίκαλη και το κριθάρι, φτάνουν στο παχύ έντερο γιατί δεν μπορεί να τις επεξεργαστεί το λεπτό μας έντερο, και εκεί, κατακρατώντας νερό, κάνουν τη κένωσή μας μεγαλύτερη, πιο μαλακή και εύκολη να αποβληθεί. Με λίγα λόγια βοηθούν τη δυσκοιλιότητα.
Οι διαλυτές όμως ίνες (τα πρεβιοτικά) διαλύονται στο νερό, όπως το λέει και το όνομά τους, και φθάνοντας στο παχύ μας έντερο υφίστανται ζύμωση από τα μικρόβια που βρίσκονται φυσιολογικά εκεί. Στη πραγματικότητα αποτελούν το καύσιμο που χρειάζονται αυτά τα μικρόβια για να αναπτυχθούν. Είναι δηλαδή το παχύ μας έντερο ένα εργοστάσιο ζύμωσης και ανάπτυξης ευνοϊκών για την υγεία μας βακτηρίων. (2) Αν λοιπόν εμείς το τροφοδοτούμε τακτικά με τις απαραίτητες διαλυτές φυτικές ίνες, εκείνο θα μας ανταμείψει με οφέλη για την υγεία μας όπως :

•Θα αυξάνει δραματικά τον αριθμό των ευνοϊκών για την υγεία μας βακτηρίων μέσα στο έντερό μας

• Αυτά τα «καλά» βακτήρια στη συνέχεια θα παράγουν ένα όξινο συστατικό που βοηθάει την υγεία των κυττάρων του παχέος εντέρου μας.

• Θα ελαττώνει κάποια πιθανά επικίνδυνα βακτήρια στο έντερό μας

• Θα αυξάνει την απορρόφηση του ασβεστίου και του μαγνησίου

• Θα δυναμώνει τα κόκαλά μας και θα αυξάνει την πυκνότητά τους

• Θα διατηρεί δυνατό το ανοσοποιητικό σύστημα του εντέρου μας

• Θα βοηθάει τη ρύθμιση του σακχάρου μας
Υπάρχουν επίσης μελέτες σε ζώα που δείχνουν πως το ισχυροποιημένο έτσι έντερό μας μπορεί και σταματάει σήματα από τα γονίδιά μας που οδηγούν σε πολύποδες και καρκίνο, όπως επίσης και μελέτες που αποδεικνύουν βελτιωτική δράση ως προς τη γήρανση, την όρεξη και την απώλεια βάρους.

Συνεχίζεται

Πηγές :1 http://en.wikipedia.org/wiki/Probiotic

           2. http://gicare.com/For-Physicians/Prebiotics.aspx

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.