Σάββατο 8 Μαΐου 2010

Υγιεινές συνταγές/λαχανικά (3)


Γεια σας φίλοι μου
Ξέρετε ποιος είναι ο υγιεινότερος  και ευκολότερος συγχρόνως, τρόπος να βράζετε παντζάρια; Να μην τα βράζετε καθόλου. Να τα τυλίγετε απλώς καλά πλυμένα σε ένα κομμάτι λαδόκολλα (ένα-ένα) και να τα ψήνετε στο φούρνο, στους 200 βαθμούς στον αέρα κατά προτίμηση για να τελειώνετε γρηγορότερα. Είναι καλύτερα να τυλίγετε σε χωριστό δέμα τα φύλλα, για να μένουν καθαρά. Ανάλογα με το μέγεθος των παντζαριών, το ψήσιμο θα πάρει από 1 έως 1 ½ ώρα περίπου (πιέζετε με το χέρι σας το δεματάκι για να δείτε αν μαλάκωσαν και είναι έτοιμα). Στη συνέχεια, αφού κρυώσουν λίγο, βγάζετε τη φλούδα ευκολότατα απλά ακουμπώντας την και τραβώντας την είτε με το χέρι σας είτε με ένα μαχαίρι. Με τον τρόπο αυτό δεν χάνονται στο νερό του βρασίματος τα πολύτιμα συστατικά αυτού του λαχανικού και γίνεται και πολύ πιο εμφανίσιμο και νόστιμο.
Και μια που ο φούρνος σας ανάβει και καίτε ρεύμα, είναι ευκαιρία να βάλετε μέσα να ψήνονται συγχρόνως και μερικές πατάτες ακαθάριστες, ολόκληρες και αυτές και καλά πλυμένες, καθώς και μερικά μεγάλα κρεμμύδια που θα τυλίξετε και πάλι ένα-ένα σε λαδόκολλα, αφού πρώτα χαράξετε σταυρωτά το μέρος της ρίζας και βάλετε εκεί λίγο λάδι και ένα φυλλαράκι ξερό φασκόμηλο.

ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΟΥ

Παντζάρια, πατάτες και κρεμμύδια ψητά
Όταν όλα τα λαχανικά σας είναι έτοιμα, θα έχετε ένα πολύ όμορφο και υγιεινό γεύμα, αν βάλετε σε ένα πιάτο ένα παντζάρι κομμένο σε φέτες και μία πατάτα (κομμένη σε παρόμοιες φέτες και αυτή) και από πάνω τους ρίξετε λίγο γιαούρτι πρόβιο-κατσικίσιο με χαμηλά λιπαρά στο οποίο έχετε προσθέσει λίγο λιωμένο σκόρδο και αλάτι, ή λίγο τυρί ροκφόρ (ανάλογα με τις προτιμήσεις σας σε γεύση) και πασπαλίσετε τέλος το πιάτο σας με λίγα σπασμένα καρύδια. Στο πλάϊ θα χρησιμοποιήσετε τα φύλλα των παντζαριών αλλά και τα ψημένα κρεμμύδια σας για σαλάτα. Αυτά τα τελευταία γίνονται πολύ νόστιμη σαλάτα αν όταν ψηθούν τα χοντροκόψετε και τους βάλετε λίγο αλάτι, πιπέρι, λάδι, ξύδι, φασκόμηλο ξερό και λίγο γαρύφαλλο τριμμένο.
Καλή σας όρεξη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.