Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ (2)

Η διαχείριση των συναισθημάτων μας είναι ένα πολύ σημαντικό σκαλί για την επίτευξη της ενεργειακής εναρμόνισης, για την οποία τόσα πολλά σας έχω έως τώρα πει. Η καρδιά μας, το βασικό όργανο που σχετίζεται με την ενεργειακή μας εναρμόνιση, έχει αποδειχθεί πως επηρεάζεται άμεσα από τα συναισθήματά μας (http://www.heartmath.org/ ). Τα θετικά συναισθήματα κάνουν πιο αρμονική τη δική της λειτουργία, ενώ αντίθετα τα αρνητικά την αποδιοργανώνουν. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν για όσους θέλουν να εναρμονισθούν γενικότερα, να μπορέσουν πρώτα-πρώτα να διαχειριστούν σωστά τα συναισθήματά τους. Αυτή η διαχείριση σημαίνει αφενός την απαλλαγή μας από αρνητικά συναισθήματα και αφετέρου την ενίσχυση των θετικών μας συναισθημάτων. Πρέπει λοιπόν κανείς να ασκηθεί τόσο στη διαχείριση των αρνητικών του συναισθημάτων, όσο και στην αύξηση των θετικών του συναισθημάτων ή μάλλον να μάθει πώς να βιώνει αυτά τα τελευταία όσο γίνεται πιο συχνά στη ζωή του.
Η άσκηση που σας είχα δώσει στο πρώτο μας μάθημα επάνω στη διαχείριση των συναισθημάτων μαζί με το βιντεάκι με την όμορφη μουσική, αφορούσε το δεύτερο σκέλος αυτής της πρότασης. Ήταν μια πρόταση για να ξαναβιώσετε όμορφες ερωτικές σας στιγμές, στιγμές που σας είχαν δώσει μεγάλη χαρά και ικανοποίηση. Ξέρετε ο εγκέφαλός μας δέχεται τις εικόνες, και αντιδρά σε αυτές, όπως και ο νεοανακαλυφθείς εγκέφαλος της καρδιάς μας («Πώς να νικήσετε το στρες». Εκδ. ΑΡΧΕΤΥΠΟ 2010), χωρίς να κάνουν διάκριση αν είναι πραγματικές ή φανταστικές. Αυτό εκμεταλλεύονται οι διάφορες καινούργιες μέθοδοι ψυχολογίας για να μας βοηθήσουν να αυξήσουμε τα θετικά μας συναισθήματα, βοηθώντας έτσι όχι μόνον την ψυχική αλλά και την σωματική μας υγεία.
Η δεύτερη πρόταση που θα σας δώσω σήμερα για αύξηση των θετικών σας συναισθημάτων προέρχεται και πάλι από το βιβλίο του Ψυχολόγου και ιδρυτή την ψυχολογικής μεθόδου NLP (Neuro-Linguistinc Programming) Richard Bndler «Get the life you want» 2008.
Για να την κάνουμε λίγο περισσότερο αποδοτική, θα σας συνιστούσα να αρχίσετε με τον τρόπο που σας έμαθα στο πρώτο μάθημα της ενεργειακής εναρμόνισης. Καθίστε λοιπόν ήρεμα στη καρέκλα σας, με τα χέρια σας χαλαρά επάνω στους μηρούς σας, με τις παλάμες σας να κοιτούν προς τα επάνω.

1. Κλείστε τα μάτια και πάρτε μερικές ήρεμες βαθιές αναπνοές από τη μύτη, προσπαθώντας η εκπνοή σας να είναι μεγαλύτερη σε διάρκεια από την εισπνοή σας. Βοηθάει περισσότερο αν λέτε νοερά τον ήχο «σοοοοοοο…» κατά την εισπνοή σας και τον ήχο «χααααααααααμμμμμμμ….» κατά την εκπνοή σας. Αναπνεύστε έτσι αρκετές φορές, μέχρι να νοιώσετε αρκετά χαλαρωμένοι.

2. Στη συνέχεια, πάντα με τα μάτια σας κλειστά, φέρτε στη μνήμη σας μία στιγμή ή στιγμές της ζωής σας που είχατε νοιώσει μεγάλη χαρά και ευτυχία. Προσπαθήστε να δείτε την εικόνα όσο πιο καθαρά μπορείτε. Ακούστε τους ήχους, τα λόγια, δείτε τα χρώματα, αισθανθείτε τα συναισθήματα.

3. Φανταστείτε πως μπαίνετε μέσα σε αυτή την εικόνα και ζείτε αυτή την εμπειρία τώρα. Δείτε τα όλα πιο έντονα. Κοιτάξετε γύρω σας και δείτε τι βλέπετε, τι ακούτε, τι αισθάνεστε. Προσέξετε πώς αναπνέατε και αναπνεύστε έτσι τώρα.

4. Προσέξτε λίγο το τόσο όμορφο συναίσθημά σας της χαράς και ευτυχίας και νοιώστε από πού αυτό ξεκινάει μέσα στο κορμί σας και προς τα πού πηγαίνει. Σκεφθείτε πως έχετε τον έλεγχο αυτού του συναισθήματος και το κάνετε να στριφογυρίζει μέσα σας όλο και πιο γρήγορα, όλο και πιο γρήγορα, όλο και δυνατότερα όλο και δυνατότερα και το υπέροχο αυτό συναίσθημα μεγαλώνει, μεγαλώνει όλο και περισσότερο και σας πλημμυρίζει…. Απολαύστε αυτό το εκπληκτικό συναίσθημα.

5. Σκεφθείτε τώρα κάποια στιγμή στο μέλλον που θα θέλατε να αισθανθείτε αυτά τα υπέροχα συναισθήματα ξανά. Νοιώστε τα να στριφογυρίζουν και πάλι στο κορμί σας όσο σκέφτεστε το μέλλον και τα πράγματα που πρόκειται να κάνετε τις προσεχείς εβδομάδες.
Τέλος, πάρτε μια βαθειά εισπνοή και ανοίξτε τα μάτια σας.
Τα παραπάνω ισχύουν για όσες φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας θέλετε να αισθανθείτε καλύτερα. Αν τώρα κάνετε την άσκηση αυτή σε συνδυασμό με την άσκηση της ενεργειακής εναρμόνισης (1) που σας έδωσα πριν λίγες ημέρες, το αποτέλεσμα θα είναι ακόμη καλύτερο και θα οδηγήσει ευκολότερα τον οργανισμό σας σε ενεργειακή εναρμόνιση. Στη περίπτωση αυτή δηλαδή, θα ασχοληθείτε με την εικόνα αυτή της ευτυχίας (όπως αναφέραμε παραπάνω, 2, 3, 4) όταν θα νοιώσετε πως έχετε χαλαρώσει αρκετά κοιτώντας την εικόνα κ.λ.π. αφού κάνετε δηλαδή πρώτα,όλα όσα σας πρότεινα στο πρώτο μάθημα ενεργειακής εναρμόνισης. 
Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.