Δευτέρα 24 Μαΐου 2010

Ερασιτέχνης κηπουρός/Λαχανόκηπος (9)

Γεια σας φίλοι μου
Είναι καιρός ξέρετε να ξανακλαδέψουμε τις μηλιές και τις αχλαδιές μας. Τώρα που έδεσαν οι καρποί, πρέπει να καθαρίσουμε από τα περιττά κλαδιά τα δέντρα μας, για να μην χάνουν άδικα τη δύναμή τους και να μπορέσουν να μεγαλώσουν καλά τους καρπούς τους. Αφήνουμε λοιπόν τα κεντρικά κλαδιά που αναπτύσσονται προς τα επάνω και κλαδεύουμε όλα τα πλαϊνά μικρότερα κλαδιά. Αν υπάρχουν σε αυτά καρποί, τα κλαδεύουμε στα 2-3 φύλλα (κόμβους φύλλων δηλαδή), μετά τους καρπούς (αριστερή φωτογραφία). Τα πλαϊνά κλαδιά χωρίς καρπούς τα κλαδεύουμε στα 5 φύλλα (δεξιά φωτογραφία). Την έκανα αυτή τη δουλειά χθες με τη βοήθεια μιας φίλης και φωτογράφισα το χέρι της να κόβει τα κλαδιά για να γίνει περισσότερο κατανοητό αυτό που σας περιέγραψα. Είδατε τα μικρά μηλαράκια μου; Περιμένω με ανυπομονησία να ωριμάσουν για να τα γευτώ!.... Τα αραιώνουμε τώρα και αυτά, αφήνοντας 1-2 σε κάθε κόμβο, για να μεγαλώσουν με άνεση.
Η τελευταία φωτογραφία είναι από το παρτέρι που βρίσκεται κάτω από τη μεγάλη πορτοκαλιά μου. Θυμάστε πόσο διαφορετικό ήταν πριν λίγο καιρό; Σας το έχω επανειλημμένα φωτογραφίσει. Σε κάθε εποχή έχει και άλλη εμφάνιση. Τώρα μεγάλωσαν και άνθισαν εκεί οι ροζ – φούξια σπιραίες δίπλα στους ωχροκίτρινους καπουτσίνους και άλλαξαν και πάλι τελείως την όψη του. Αυτό είναι το καταπληκτικό με τους κήπους. Αν είναι φυτεμένοι με μεράκι και σκέψη, αλλάζουν συνέχεια όψη με τις αλλαγές των εποχών και σε μαγεύουν. Ασχοληθείτε με αγάπη με τον δικό σας, ακόμη κι αν το μέγεθός του είναι όλο κι όλο ένα παρτέρι. Θα σας το ανταποδώσει, χαρίζοντάς σας στιγμές ευτυχίας.
Με αγάπη

Σημ. Οι συμβουλές κλαδέματος προέρχονται από το βιβλίο "Κλάδεμα καρποφόρων δέντρων και θάμνων" του Jean-Yves Prat από τις εκδόσεις ΨΥΧΑΛΟΣ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.