Τετάρτη 3 Απριλίου 2019

Μήπως υποφέρετε από κάποια αλλεργία;


Τι κρίμα να μην εκπαιδεύονται ακόμη στην ιατρική σχολή οι φοιτητές στο τόσο σοβαρό θέμα του στρες και της συμμετοχής του στις ασθένειες…

Άκουσα πρόσφατα σε τηλεοπτική εκπομπή, αλλεργιολόγο, σε ερώτηση που τέθηκε από την τηλεπαρουσιάστρια «τι είναι αυτό που προκαλεί τις αλλεργίες στα καλά καθούμενα, ενώ πιο πριν ο άνθρωπος αυτός δεν είχε πρόβλημα» ο γιατρός απάντησε :  είναι γονιδιακό το θέμα, αλλά δεν ξέρουμε τι ακριβώς το προκαλεί…
Η αλήθεια είναι πως ξέρουμε και πολύ καλά μάλιστα. Απλώς δεν μας το έχουν μάθει στην ιατρική σχολή…

Η εξήγηση, όσο πιο απλά μπορεί να ειπωθεί, είναι η εξής:
Υπάρχουν κάποια κύτταρα του ανοσοποιητικού μας (λευκά αιμοσφαίρια) τα οποία ονομάζονται «μαστοκύτταρα». Αυτά τα κύτταρα είναι οι καμικάζι του οργανισμού μας. Όταν κάποιος εχθρός (μικρόβιο, παράσιτο κ.λπ) μπαίνει στο σώμα μας και τα υπόλοιπα κύτταρα του ανοσοποιητικού δεν είναι ικανά να τον καταστρέψουν (με παραγωγή αντισωμάτων, ή φαγοκυττάρωση κ.λπ) τότε αυτά τα μαστοκύτταρα πηγαίνουν κοντά στον εχθρό και εκρήγνυνται, (αυτοκτονούν), βγάζοντας γύρω τους κάποιες ουσίες  που περιέχουν, η πιο σημαντική από τις οποίες είναι η γνωστή μας «ισταμίνη», η οποία είναι καυστική και καταστρέφει τον εχθρό…

Όταν όμως λόγω της συνεχούς αντίδρασης του στρες υπάρχουν στον οργανισμό πολλές φλεγμονώδεις ουσίες, αποσυντονίζουν αυτές τη λειτουργία των πιο πάνω κυττάρων και μπορούν να εκραγούν αυτά όταν βρεθούν κοντά σε κάποια ουσία που θα έχει μπει στον οργανισμό (π.χ.εισπνοή γύρης κάποιου φυτού) θεωρώντας την «εχθρό», ενώ δεν είναι εχθρική στην πραγματικότητα.

Μία σωστή και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του στρες, όμως,  όπως πολλές φορές σας έχω εξηγήσει, μπορεί να επαναφέρει την ισορροπία στη λειτουργία του ανοσοποιητικού και η αλλεργία να σταματήσει. 
Δεν είναι αυτό κάτι που μπορεί να γίνει από τη μία στιγμή στην άλλη, όπως καταλαβαίνετε, ωστόσο, όσοι έχουν ασχοληθεί ολοκληρωμένα με τη αντιμετώπιση του στρες, το έχουν πετύχει τελικά. Οι αλλεργίες εξαφανίζονται.

Εύχομαι να το καταφέρετε και όποιοι ανάμεσά σας υποφέρετε από κάποια αλλεργία. Αν κάνετε τον κόπο να με ενημερώσετε,  θα σας ήμουν ευγνώμων.

Με αγάπη

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

εγώ βήχω και μετά φτερνίζομαι συνέχεια εδώ και πολλά χρόνια να υποθέσω ότι έχω κάποια αλλεργία

Σταθης είπε...

Κα Ελενη Καλημερα
Χιλιαδες ουσιες (αλλεργιογονα) εισερχονται στον οργανισμο καθημερινα,
Γιατι το ανοσοποιητικο (μαστοκυταρα) επιλεγουν καποια λιγα απο αυτα
Για να "εκραγουν" , και γιατι συμβαινει μια ορισμενη χρονικη περιοδο?.
Εξυπακουετε οτιτα υποκειμενα δεν εχουν διδαχθει την διαχειρηση στρες?

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.