Σάββατο, 1 Ιουνίου 2013

Άσκηση/Γυμναστική (44)


Η αξία της γυμναστικής στην εφηβεία


Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Πριν κάποιους μήνες, το ιατρικό περιοδικό BMJ δημοσίευσε ένα άρθρο που αφορούσε έρευνα που έκαναν Σουηδοί επιστήμονες σχετικά με την μυϊκή δύναμη των εφήβων και τη συσχέτισή της με την επιβίωσή τους. Τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν εντυπωσιακά και νομίζω πως αξίζει να τα λάβουν υπ’ όψιν τους τόσο οι γονείς, όσο και όσοι ασχολούνται με τα θέματα της εκπαίδευσης στον τόπο μας, γιατί  η γυμναστική, δυστυχώς, υποβιβάζεται όλο και περισσότερο σαν μάθημα στα σχολεία μας.
Οι ερευνητές παρακολούθησαν επί 24 χρόνια 1.142.599 νέους άνδρες ηλικίας 16-19 ετών, που είχαν μπει στον Σουηδικό στρατό,  και συσχέτισαν την μυϊκή δύναμη που αυτοί είχαν ως έφηβοι (κατά την ένταξή τους), με όλες τις αιτίες πρόωρου θανάτου, δηλαδή θανάτου πριν το 55ο έτος ηλικίας. Ερεύνησαν δε αυτούς τους θανάτους ως προς τα πιο κάτω αίτια : καρδιαγγειακά νοσήματα, καρκίνος και αυτοκτονίες.

Τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν εντυπωσιακά. Όπως λένε οι συγγραφείς της δημοσίευσης, τα αποτελέσματα απέδειξαν πως χαμηλό επίπεδο μυϊκής δύναμης (όπως αυτή μετρήθηκε με ειδικά τεστ) στο τέλος της εφηβείας, συνδέεται με όλες τις αιτίες πρόωρου θανάτου στον ίδιο βαθμό με τους κλασσικούς παράγοντες κινδύνου που είναι ο δείκτης μάζας σώματος ή η αρτηριακή πίεση!!!

Δεν βρέθηκε συσχέτιση μεταξύ της μυϊκής δύναμης των εφήβων και του θανάτου από καρκίνο. Αντίθετα υπήρξε σημαντική συσχέτιση αυτής με τους θανάτους από καρδιαγγειακά νοσήματα, αλλά και με τους θανάτους από αυτοκτονίες. Οι πιο δυνατοί έφηβοι, είχαν 20-30% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από αυτοκτονία και 15-65% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν οποιοδήποτε ψυχιατρικό νόσημα.

Είναι πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής μας η άσκηση, όπως καταλαβαίνετε φίλες και φίλοι. Δεν είναι φτιαγμένο το σώμα μας για να μένει ακίνητο. Η πολύωρη ακινησία το βλάπτει περισσότερο από την πολύωρη κόπωση, γι αυτό και πρέπει να ασκούμαστε όλοι, σε όλες τις ηλικίες.

Ειδικά για τους εφήβους, που καθηλώνονται όλο και περισσότερες ώρες μπροστά σε ένα κομπιούτερ στην εποχή μας, και που ακόμα και οι μετακινήσεις τους γίνονται από τους γονείς που φροντίζουν να τους κάνουν τον οδηγό, προκειμένου να κερδίσουν χρόνο αυτοί στη μελέτη και τα εξωσχολικά τους μαθήματα, η γυμναστική και ο αθλητισμός είναι απαραίτητα. Είναι πολύ σημαντικός παράγων η άσκηση στην καταπολέμηση των ορμονών του στρες που μας αρρωσταίνουν, μην το ξεχνάτε και φροντίστε να το μάθουν αυτό από νωρίς και τα παιδιά σας, αν θέλετε να έχουν υγεία. Προτρέψτε τα να ασχοληθούν με τον αθλητισμό και μη το θεωρείτε κάτι τέτοιο χάσιμο χρόνου.
Δεν είναι μόνον η σωματική τους υγεία που θα ωφεληθεί από την άσκησή τους σε κάποιο σπορ, αλλά και η ψυχική τους, μέσα από την συμμετοχή σε ομάδα με τα ίδια ενδιαφέροντα και τις φιλίες που με αυτόν τον τρόπο θα αναπτύξουν.

Εύχομαι να καταλάβουν τον ρόλο της άσκησης στην καταπολέμηση του στρες και την μείωση της βίας, επιτέλους, κάποτε και αυτοί που κυβερνούν, ώστε η γυμναστική να γίνει το πρώτο μάθημα που τα παιδιά και οι έφηβοι θα κάνουν πηγαίνοντας πρωί-πρωί στο σχολείο. Ωραίο όνειρο... θα μου πείτε. 
Ας φροντίσουμε όλοι μαζί να γίνει πραγματικότητα, αντί να ζητάτε (πράγμα που κάνουν πολλοί γονείς) ψεύτικα χαρτιά από γιατρούς για να αποφεύγει το παιδί σας ακόμη και αυτή την ελάχιστη γυμναστική που γίνεται στις μέρες μας στα σχολεία.
Με αγάπηΔημοσίευση σχολίου

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.