Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ/ ΥΓΕΙΑ (57)

Αντιβιοτικά στην θεραπεία της χρόνιας οσφυαλγίας !


Γεια σας φίλες και φίλοι
Ο πόνος της μέσης, η γνωστή σε όλους οσφυαλγία, και η ισχιαλγία που την συνοδεύει πολλές φορές, ταλαιπωρούν πολλούς και πολλές ανάμεσά μας και αποτελούν αιτίες τόσο ψυχικής ταλαιπωρίας όσο και απώλειας ορών εργασίας, όπως καλά γνωρίζετε.

Η ιατρική αντιμετώπιση του προβλήματος όλο και αλλάζει με τα χρόνια. Ενώ παλαιότερα συστήναμε στους πάσχοντες ανάπαυση και ακινησία, τώρα ξέρουμε πως αυτό δεν ωφελεί, αλλά αντίθετα βλάπτει.
Τα καινούργια όμως ερευνητικά αποτελέσματα επάνω στο θέμα αυτό, που αφορούν κυρίως τις χρόνιες οσφυαλγίες, έχουν προκαλέσει μεγάλη έκπληξη στην ιατρική κοινότητα. Ερευνητές σε πανεπιστήμιο της Δανίας με επικεφαλής τον Hanne B. Albert, PhD, κατέληξαν στο συμπέρασμα, πως ο πόνος αυτός της μέσης που χρονίζει, μπορεί να ανακουφιστεί με τη χρήση αντιβιοτικών… Δύο δημοσιεύσεις με τα ευρήματα της έρευνάς τους  έγιναν στο τεύχος του Απριλίου 2013 του περιοδικού European Spine Journal.

Στην μία εργασία οι ερευνητές μελέτησαν 61 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε εγχείριση για κοίλη μεσοσπονδυλίου δίσκου, η οποία είχε διαπιστωθεί με μαγνητική τομογραφία.  Παίρνοντας καλλιέργειες από την περιοχή αυτών των δίσκων, διαπίστωσαν πως σε ένα ποσοστό 46% αυτές ήταν θετικές και ανέπτυξαν μικρόβια, που στη μεγαλύτερη συχνότητά τους ήταν αναερόβια (Propionibacterium acnes), μικρόβια δηλαδή που αναπτύσσονται σε αναερόβιες συνθήκες, όπου υπάρχει μειωμένη ποσότητα οξυγόνου. Αυτά είναι μικρόβια που συνήθως υπάρχουν στο δέρμα, τους θυλάκους των τριχών και τα ούλα μας. Ωστόσο οι ερευνητές ισχυρίζονται πως με τις προφυλάξεις που πάρθηκαν κατά τις χειρουργικές αυτές  επεμβάσεις, δεν θεωρείται πιθανή η επιμόλυνση των δίσκων από το δέρμα.

Παρατήρησαν δε, πως οι ασθενείς που είχαν θετικές καλλιέργειες, είχαν πολύ μεγαλύτερο βαθμό οιδήματος του οστού στους σπονδύλους που ήταν δίπλα στην κοίλη του μεσοσπονδυλίου δίσκου, πράγμα που τους κάνει να πιστεύουν, πως αυτό οφείλεται μάλλον στα μικρόβια αυτά.
Υπήρχαν βέβαια και ασθενείς που είχαν οίδημα στα οστά χωρίς να υπάρχει ανάπτυξη μικροβίου στις καλλιέργειες, σε πολύ μικρότερο όμως ποσοστό, και οι ερευνητές υποθέτουν πως αυτό μπορεί να οφείλεται σε μικροτραυματισμούς (μικροκατάγματα) των οστών αυτών.

Η δεύτερη ερευνητική εργασία, έγινε σε 162 ασθενείς, στους οποίους είχε διαγνωσθεί κοίλη μεσοσπονδυλίου δίσκου, και είχαν αυτοί οσφυαλγία με διάρκεια τουλάχιστον 6 μήνες. Aυτούς τους ασθενείς με τη χρόνια οσφυαλγία, μοίρασαν οι ερευνητές σε δύο ομάδες και χορήγησαν στη μία ομάδα αντιβιοτικά για 100 ημέρες  και στην άλλη εικονικό φάρμακο (placebo). Τους ασθενείς παρακολούθησαν επί ένα χρόνο και διαπίστωσαν πως  τα αποτελέσματα ήταν καλύτερα στην ομάδα που πήρε τα αντιβιοτικά σε πολύ μεγάλο και στατιστικά σημαντικό πσοστό.

Τα αποτελέσματα αυτά δεν σημαίνουν πως κάθε ασθενής που υποφέρει από οσφυαλγία θα πρέπει να παίρνει αντιβιοτικά, λένε οι ερευνητές, ωστόσο όταν ο πόνος χρονίζει αρκετά, πιθανόν τα αντιβιοτικά να μπορούν να βοηθήσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.