Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Ολιστική ή ενοποιημένη ιατρική (34)

Εκμάθηση της αντιμετώπισης του στρες στα σχολεία

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Εδώ και μερικά χρόνια, προσπαθώ εδώ στη Κέρκυρα να τα καταφέρω να πείσω τους εκπαιδευτικούς για τα οφέλη που οι μαθητές θα έχουν εάν εγκαίρως στα σχολεία διδαχθεί η σωστή αντιμετώπιση του στρες.
Έχω κάνει δωρεάν σεμινάρια σε αυτούς, και στα ίδια τα παιδιά σε μερικά σχολεία, με πολύ θετικά αποτελέσματα. Πολλά από τα παιδιά ενθουσιάστηκαν, ιδιαίτερα αυτά του λυκείου, και ζήτησαν να πάω ξανά και ξανά.
Ωστόσο οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί στη συνέχεια το ξεχνούν, μέσα στα τόσα προβλήματα που προκύπτουν στην δουλειά τους, και εγώ μένω να παρακαλάω ξανά και ξανά, κάθε καινούργια χρονιά, σαν φτωχός συγγενής που ζητάει βοήθεια, να με καλέσουν να μιλήσω και πάλι στα παιδιά. Το βρίσκω άδικο όσο και εξαντλητικό, παρ’ όλα αυτά επιμένω, γιατί δεν έχω κάποια πρόσβαση στο υπουργείο παιδείας, να συζητήσω πιο σοβαρά το θέμα και να τους πείσω ίσως (αν και πολύ αμφιβάλλω πως θα με άκουγαν με τη προσοχή που χρειάζεται) να ληφθούν κάποια γενικότερα μέτρα για τα παιδιά του τόπου μας, που θα άλλαζαν την μελλοντική τους ζωή και θα τους χάριζαν υγεία και ευτυχία.

Μία άλλη προσπάθεια που έκανα επίσης, είναι στο Ελληνικό Ινστιτούτο Αντιμετώπισης του Στρες (ΕΛ.ΙΝ.Α.Σ), μία μη κερδοσκοπική εταιρεία που πρόσφατα ίδρυσα εδώ στην Κέρκυρα, να γίνονται δωρεάν σε διάφορες ηλικιακές ομάδες μαθητών, μαθήματα συνολικής αντιμετώπισης του στρες από εφέτος τον χειμώνα.

Όμως πιστεύω πως το θέμα πρέπει να το πάρει στα χέρια του το υπουργείο παιδείας. Το πρόβλημα δεν είναι μόνον να διδαχθούν τα ίδια τα παιδιά πώς να αντιμετωπίζουν σωστά τα στρες της ζωής, αλλά και οι καθηγητές που τα διδάσκουν, ώστε με απλές και γρήγορες μεθόδους να μπορούν να ηρεμούν και τα παιδιά και τον εαυτό τους για να αποφεύγονται οι εντάσεις, να βελτιώνεται η απόδοση των μαθητών και να μειώνεται η βία στα σχολεία.

Θέλω και μπορώ να βοηθήσω πραγματικά , μια που με το θέμα αυτό του στρες και της αντιμετώπισής του ασχολούμαι εδώ και αρκετά χρόνια, και ο λόγος που το εκφράζω σήμερα εδώ ανοιχτά είναι γιατί δεν ξέρω πώς να το κάνω γνωστό στους αρμοδίους. Ελπίζω πως ίσως βρεθεί κάποιος αναγνώστης αυτής της ιστοσελίδας να το προωθήσει εκεί που χρειάζεται.

Αφορμή για αυτό το σημερινό άρθρο έκκληση, έγινε ένα σχετικό άρθρο που διάβασα στην έγκυρη ιατρική ιστοσελίδα Medscape. Αναφέρεται εκεί, πως  σε σχολεία της Βρετανίας διδάχθηκε σε 500 μαθητές χαλάρωση μέσω αυτοσυγκέντρωσης (ασκήσεις σαν τις ασκήσεις χαλάρωσης που σας έχω δώσει στα μικρά βίντεο και εγώ, καθώς και άλλες πιο ειδικές για παιδιά) και βρέθηκε πως οι μαθητές που πήραν μέρος στο πρόγραμμα αυτό, είχαν μετά από 9 εβδομάδες εκπαίδευσης λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης από τους άλλους συμμαθητές τους, πράγμα που διαπιστώθηκε και 3 μήνες αργότερα όταν ελέγθηκαν αυτοί ξανά, ενώ βρέθηκε επίσης πως ένοιωθαν γενικά πολύ καλύτερα και είχαν πολύ λιγότερα συμπτώματα στρες.

Οι ερευνητές που ασχολήθηκαν  με το πρόγραμμα αυτό, από το τμήμα της ψυχολογίας του πανεπιστημίου του Exeter της Βρετανίας, λένε πως η επίδραση αυτή της μεθόδου στα παιδιά έχει πολύ  μεγάλη σημασία, γιατί συμπτώματα ήπιας κατάθλιψης σε αυτές τις ηλικίες, οδηγούν σε λιγότερη απόδοση στα μαθήματα αλλά και σε μεγαλύτερα ποσοστά κατάθλιψης στην εφηβική και ενήλικη ζωή.

Αν τώρα σκεφθεί κανείς πως η μη καλή διαχείριση του στρες στη ζωή οδηγεί επίσης στη βία, σύμφωνα με τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα, τότε αντιλαμβάνεται πόσο απαραίτητη είναι η εκμάθηση έγκαιρα στα παιδιά όχι μόνον της χαλάρωσης μέσω αυτοσυγκέντρωσης αλλά της σωστής αντιμετώπισης του στρες γενικότερα.

Θεωρώ πως η σωστή αντιμετώπιση του στρες πρέπει να διδαχθεί οπωσδήποτε στους μαθητές των σχολείων μας προκειμένου οι νέες γενιές να αντιμετωπίζουν καλύτερα τις δυσκολίες της ζωής, να έχουν λιγότερα προβλήματα υγείας και να μειώνονται τα κρούσματα βίας. Ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή που σχεδόν όλες οικογένειες στον τόπο μας αντιμετωπίζουν μικρότερα ή μεγαλύτερα προβλήματα.
Όποιος νομίζει πως μπορεί να διευκολύνει αυτό το έργο μου, ας βοηθήσει.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.