Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ /ΥΓΕΙΑ (58)

Δεν ωφέλησε την εταιρεία η διαφήμιση της μαστεκτομής της Αντζελίνας Ζολί
Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Πρόσφατα μιλήσαμε για την περιβόητη επέμβαση αφαίρεσης των μαστών της πασίγνωστης ηθοποιού Αντζελίνας Ζολί, επειδή αυτή βρέθηκε να έχει γονίδιο που σχετίζεται με τον καρκίνο του μαστού.
Για το θέμα, σας είπα την άποψή μου και όποιος το επιθυμεί μπορεί να ξαναδεί το άρθρο αυτό κάνοντας κλικ εδώ.

Τα οικονομικά συμφέροντα δεν ενδιαφέρονται για το καλό μας, αυτό θα πρέπει να το καταλάβουμε επιτέλους. Οι διάφορες εταιρείες, προσπαθούν με κάθε τρόπο να μας πείσουν πως το προϊόν ή η υπηρεσία που προσφέρουν είναι απαραίτητα ή τουλάχιστον σημαντικά για τη ζωή μας. Μεταχειρίζονται πολλούς τρόπους για να το πετύχουν αυτό, πολλοί από τους οποίους δεν είναι και τόσο …καθαροί.
Θα έπρεπε να υπάρχει κάποια μέριμνα γι αυτό, από αυτό που ονομάζουμε «κράτος» και να ενημερώνονται οι πολίτες, μα δυστυχώς αυτοί που κυβερνούν και διαχειρίζονται τα κράτη, είναι, όπως όλοι καλά ξέρουμε, γερά συνδεδεμένοι με αυτά τα οικονομικά συμφέροντα και άγονται και φέρονται από αυτά.

Η διαπλοκή έχει βαθιές ρίζες, σε όλα τα λαϊκά στρώματα και είμαστε όλοι υπεύθυνοι γι αυτό. Ο ρόλος της ευθύνης για την ενημέρωση του κόσμου μεταφέρεται λοιπόν από τους διάφορους κοινωνικούς λειτουργούς (γιατρούς, δασκάλους κ.λπ) στους κρατικούς λειτουργούς και τελειώνει στη δικαστική εξουσία. Αυτή ως τελευταίος σταθμός, έχει την μεγαλύτερη ευθύνη για τις επιπτώσεις που τα προϊόντα και οι υπηρεσίες των διαφόρων εταιρειών έχουν στην ζωή και την υγεία μας. Οι αποφάσεις της μπορούν να βλάψουν ή να απογειώσουν τα οικονομικά οφέλη αυτών των εταιρειών, ωφελώντας ή βλάπτοντας αντίστοιχα την τσέπη ή την υγεία του κόσμου.

Στο Ανώτατο λοιπόν Δικαστήριο της Αμερικής έφτασε το θέμα της εκμετάλλευσης του πασίγνωστου πια λόγω της ηθοποιού (όπως είπαμε πιο πάνω) γονιδίου BRCA του καρκίνου του μαστού. Η εταιρεία Myriad Genetics (που το ανακάλυψε) ισχυριζόταν πως πρέπει να έχει την αποκλειστική εκμετάλλευσή του και πως κανείς άλλος δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει το πιο πάνω γονίδιο για έρευνα, ούτε καν να ασχοληθεί με την εξέταση αυτή που το διαπιστώνει, εάν δεν πληρώνει δικαιώματα στην εταιρεία !!!

Η δικαστική εξουσία της Αμερικής όμως, έστω και αν χρειάστηκε να φτάσει το θέμα στην ανώτερη βαθμίδα της, πήρε επιτέλους τη σωστή απόφαση.
Το γονίδιο δεν είναι παραγωγή της εταιρείας, είπαν οι ανώτατοι δικαστές. Η ανακάλυψή του είναι πραγματικά κάτι πολύ σημαντικό, ωστόσο ο διαχωρισμός ενός γονιδίου από τα υπόλοιπα που το περιβάλλουν δεν συνιστά εφεύρεση. Η εταιρεία επομένως, δεν μπορεί να διεκδικεί την αποκλειστικότητα στην χρήση του σε έρευνες και στις εξετάσεις ανεύρεσής του .

Τελικά το θέμα της Αντζελίνας, δεν ωφέλησε, όπως ίσως πίστευαν οι υπεύθυνοι της εταιρείας (ίσως και η ίδια...), την  εταιρεία και ευτυχώς για τις γυναίκες όλου του κόσμου το τεστ για την ανεύρεση του γονιδίου δεν θα γίνει πανάκριβο, όπως θα συνέβαινε εάν δινόταν η αποκλειστικότητα στην εταιρεία αυτή.
Με αγάπη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.