Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ (24)


Αυτοσυγκέντρωση και υγεία 

                                 Γεια σας
Το ότι ο διαλογισμός, όπως και η προσευχή, μειώνουν το άγχος και βοηθούν τον κόσμο να χαλαρώσει, είναι πια παραδεκτό από την επιστημονική κοινότητα. Έρευνες έχουν γίνει τη τελευταία δεκαετία σε εργαστήρια νευροφυσιολογίας της Αμερικής, με τη βοήθεια βουδιστών μοναχών που ο Δαλάι Λάμα έστειλε να πάρουν μέρος σε πειράματα, κατά τα οποία ελέγχθηκε η εγκεφαλική λειτουργία των μοναχών αυτών, ενώ έκαναν διαλογισμό. Σε βίντεο αναρτημένο στο YouTube (κλικ εδώ ) υπεύθυνος των πειραμάτων αυτών εξηγεί τα αποτελέσματά τους, τα οποία δείχνουν διαφορετική λειτουργία κάποιων τμημάτων του εγκεφάλου των μοναχών, συγκριτικά με άλλα άτομα. Τμήματα που έχουν σχέση με τη διαχείριση των συναισθημάτων και την αντίληψη.
Μετά από αρκετές έρευνες επάνω στο θέμα, μέθοδοι που στηρίζονται στον διαλογισμό που ονομάζεται "mindfulness", παρόμοιες με την άσκηση αναπνευστικής χαλάρωσης που σας έχω δώσει και εγώ στη σελίδα «βίντεο χαλάρωσης» της ιστοσελίδας μου,  όπως και ασκήσεις διαχείρισης συναισθημάτων που σας έχω δώσει στα βίντεο με τις ασκήσεις ενεργειακής εναρμόνισης, εφαρμόζονται σε ιατρικές σχολές της Αμερικής και της Βρετανίας, τόσο για την καταπολέμηση του στρες  (Mindfulness Based Stress Reduction) όσο και την αντιμετώπιση της κατάθλιψης (Mindfulness Based Cognitive Therapy). 
Ωστόσο ερευνητές από όλο τον κόσμο, συνεχίζουν να ερευνούν το θέμα, προσπαθώντας να βρουν περισσότερα στοιχεία για τον τρόπο με τον οποίο αυτή ειδικά η μέθοδος χαλάρωσης με αυτοσυγκέντρωση (mindfulness) επιδρά στην εγκεφαλική λειτουργία.

Πρόσφατη τέτοια έρευνα, δημοσιεύθηκε τον περασμένο Απρίλιο στο περιοδικό Soc Cogn Affect Neurosci. Οι ερευνητές μελέτησαν με μαγνητική τομογραφία τον εγκέφαλο εθελοντών με κανονικά επίπεδα άγχους, που ασκήθηκαν σε αυτή τη μέθοδο χαλάρωσης (mindfulness) 4 φορές (ημέρες) επί 20 λεπτά την φορά. Τους εκπαίδευσαν δηλαδή να συγκεντρώνουν την προσοχή τους στην αναπνοή τους, να παρατηρούν χωρίς να αντιδρούν τις σκέψεις που ερχόντουσαν στον νου τους, και να εστιάζουν και πάλι τη προσοχή τους στη συνέχεια στην αναπνοή τους. Πριν και μετά την άσκηση γινόταν εκτίμηση του άγχους των συμμετεχόντων, με ειδική κλίμακα που υπάρχει γι αυτό (State Anxiety Inventory).

Το άγχος στους συμμετέχοντες, όπως προέκυψε από τις μετρήσεις, μειώθηκε στις 4 αυτές ημέρες άσκησης κατά 22%, και συσχετίσθηκε αυτή η μείωση με ενεργοποίηση συγκεκριμένων περιοχών του εγκεφάλου των οποίων η ενέργεια μειώνεται όταν υπάρχει άγχος (του πρόσθιου εγκεφαλικού φλοιού και του μεσοκοιλιακού προμετωπιαίου φλοιού). Η ενεργοποίηση αυτή οδηγεί σε καλύτερες συναισθηματικές εκτιμήσεις, συμπεριλαμβανομένης  και της  γνωστικής ρύθμισης των αρνητικών συναισθημάτων.

Με άλλα λόγια, ακόμη και μόνον με την αναπνευστική χαλάρωση που σας έχω δώσει εάν ασκείται κάποιος, μέσα σε μικρό διάστημα, αρχίζει να ελέγχει καλύτερα και τα αρνητικά του συναισθήματα (συμπεριλαμβανομένου και του άγχους).

Δεν είναι περίεργο που τα αποτελέσματα της χαλάρωσης είναι εμφανή μετά από τόσο σύντομο διάστημα, είπε ο επικεφαλής της έρευνας καθηγητής Amit Sood, MD της Mayo Clinic, το πρόβλημα είναι, όμως, να αποφασίσει κανείς να συνεχίσει να ασκείται και να μην τα παρατάει μετά από μερικούς μήνες, όπως συνήθως συμβαίνει.

Συνεχίστε λοιπόν να ασκείστε φίλες και φίλοι μου. Ακόμη και εάν δεν έχετε προχωρήσει σε ασκήσεις ενεργειακής εναρμόνισης, ή εάν δεν βολεύεστε με αυτές, μην σταματήσετε τουλάχιστον να ασκείστε με την άσκηση της αναπνευστικής χαλάρωσης. Και μόνη της αυτή, θα σας βοηθήσει αρκετά, όπως διαπιστώνουν όλο και περισσότερες επιστημονικές έρευνες.


Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.