Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Ο μυστικός κόσμος του κορμιού μας (22)

Ο οργανισμός μας φτιάχνει την ...μαριχουάνα του!... (1ο μέρος)
Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Για τις γνωστές εθιστικές ουσίες, μαριχουάνα κ.λπ. οι περισσότεροι γνωρίζετε τις βλαπτικές τους επιδράσεις στον οργανισμό. Πόσοι ωστόσο γνωρίζετε πως στον οργανισμό μας ανακαλύπτονται όλο και περισσότερες ουσίες με τις ίδιες ιδιότητες; 
Οι ουσίες αυτές παράγονται από τον ίδιο μας τον οργανισμό, δεσμεύονται από ειδικούς υποδοχείς (ειδικές θέσεις) στη μεμβράνη των κυττάρων μας και έχουν διάφορες λειτουργίες οι οποίες ερευνώνται εντατικά στην εποχή μας. Οι ουσίες αυτές έχουν ονομαστεί ενδοκανναβοειδή (endocannabinoids) γιατί οι υποδοχείς των κυττάρων στους οποίους αυτές δεσμεύονται είναι οι ίδιοι με αυτούς στους οποίους δεσμεύεται το βασικό συστατικό της μαριχουάνας (Cannabis sativa). Θωρούνται δηλαδή αυτές ενδογενή κανναβοειδή.

Και μπορεί η κάνναβις να είναι γνωστή για την ψυχοδιεγερτική της δράση, ωστόσο έχει και άλλες δράσεις ευνοϊκές για τον οργανισμό, όπως το ότι βοηθάει τους χρόνιους πάσχοντες να αντιμετωπίσουν τον πόνο, αυξάνει την όρεξη, βελτιώνει την ναυτία και το άγχος.

Μελετώντας λοιπόν τώρα οι ερευνητές το θέμα αυτό των ενδογενών κανναβοειδών, προσπαθούν να βρουν όλες τις δράσεις τους στον οργανισμό, ώστε να τις χρησιμοποιήσουν στη συνέχεια θεραπευτικά, ενισχύοντας ή μειώνοντάς τες αναλόγως. Υπάρχουν τώρα πια επιστημονικές ενδείξεις πως αυτά παίζουν ρόλο στην φλεγμονή, την ευαισθησία στην ινσουλίνη, τον μεταβολισμό του λίπους και την παραγωγή ενέργειας, γι αυτό και πιστεύεται πως μπορεί η έρευνά τους να οδηγήσει σε μείωση της εμφάνισης του μεταβολικού συνδρόμου που αυξάνει τόσο στην εποχή μας (παχυσαρκία, υπέρταση, υπερλιπιδαιμία, αυξημένη πηκτικότητα)

Δύο είδη ενδοκανναβοειδών έχουν μέχρι τώρα ανακαλυφθεί, (το δεύτερο το 1995) και οι επιστήμονες πιστεύουν πως θα βρεθούν στη συνέχεια πολύ περισσότερα. Υπάρχουν ήδη αρκετές μελέτες που δείχνουν πως αυτά παίζουν σημαντικό ρόλο όχι μόνον στις μεταβολικές λειτουργίες που σας ανέφερα πιο πάνω, αλλά και στην μνήμη, την διάθεση και τον εθισμό σε ουσίες.

Αυτά τα ενδοκανναβοειδή, παράγονται μόνον όταν ο οργανισμός τα χρειάζεται, και δρουν τοπικά. Στη συνέχεια, υπάρχει σύστημα (με ειδικά ένζυμα) που τα αποσυνθέτει και τα κατστρέφει.
Οι ερευνητές θεωρούν, πως οι παχύσαρκοι μπορεί να έχουν κάποια μετάλλαξη στα γονίδια που ελέγχουν τα ένζυμα που συμμετέχουν σε αυτή την καταστροφή (ώστε το σύστημα να μην λειτουργεί σωστά) και ερευνούν το θέμα.

Συνεχίζεται

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.