Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΡΝΗΤΙΚΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ (6)


ΣΠΑαα... η μαγική λεξούλα καταπολέμησης του στρες  

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Αποφάσισα άλλη μια φορά να σας θυμίσω εκείνη τη μαγική λεξούλα «ΣΠΑαα...» για την οποία σας είχα μιλήσει σε παλαιότερη κουβέντα μας. (Κλικ εδώ εάν θέλετε να την ξαναδείτε). Κι αυτό, γιατί αρκετοί φίλοι και φίλες που παρακολουθούν τις ομάδες που ασκούνται μαζί μου στη χαλάρωση και τη διαχείριση των συναισθημάτων, μου είπαν πως τους έχει βοηθήσει πολύ.

Αυτή η μικρή μαγική λεξούλα, ΣΠΑαα… από τα αρχικά των λέξεων : Σταμάτα, Παρατήρησε τον εαυτό σου, Αποστασιοποιήσου από την  αυτόματη αντίδραση του ζώου) κρύβει μέσα της τρία σημαντικά στοιχεία αντιμετώπισης του στρες.
-Το πρώτο, το «Σταμάτα» σημαίνει αυτοσυγκέντρωση. Συγκεντρώσου δηλαδή στο παρόν, σε αυτή τη στιγμή που ζεις την ώρα που αντιμετωπίζεις ένα πρόβλημα.
-Το δεύτερο, το «Παρατήρησε» σημαίνει να γίνεις παρατηρητής των σκέψεων και των αντιδράσεων σου. Όταν ασκηθεί κανείς στο να παρατηρεί τις σκέψεις και τις αντιδράσεις του, αντιλαμβάνεται τελικά πως δεν είναι ταυτισμένος με αυτές, (αφού μπορεί και τις παρακολουθεί), άρα μπορεί και να τις αλλάξει εάν το θελήσει, λιγοστεύοντας έτσι το στρες που αυτές του δημιουργούν.  
-Το τρίτο «Αποστασιοποιήσου από την αυτόματη αντίδραση του στρες», σημαίνει μην αντιδράς ενστικτωδώς όπως το υποσυνείδητό σου υπαγορεύει, με την αντίδραση μάχης ή φυγής που είναι η ζωώδης αντίδραση του ενστίκτου της αυτοσυντήρησης, αλλά κάνε πίσω, δες τα πράγματα πιο ψύχραιμα, και ύστερα αποφάσισε συνειδητά το πώς θέλεις να αντιδράσεις στην δεδομένη κατάσταση. Γιατί, ξέρετε, όταν κάτι μας ενοχλεί, για τον εγκέφαλό μας σημαίνει «φόβος πως κάτι πάει να διαταράξει την ισορροπία το οργανισμού» και αυτόματα αυτός αντιδρά με τη γνωστή αντίδραση του στρες που σας έχω περιγράψει στο αντίστοιχο εκπαιδευτικό βίντεο (κλικ εδώ εάν θέλετε να το δείτε).

Και οι τρεις πιο πάνω συμβουλές, σταματούν την αυτόματη αντίδραση του στρες που με τον καταρράκτη των ορμονών που παράγει καταστρέφει την υγεία. Τα αρχικά των λέξεων Σταμάτα, Παρατήρησε, Αποστασιοποιήσου, φτιάχνουν τη λεξούλα ΣΠΑ, που παραπέμπει σε χαλάρωση και ηρεμία, και έτσι στο σύνολό της αυτή η συμβουλή μειώνει το στρες και βοηθάει να αντιμετωπίζουμε καλύτερα τα πράγματα.
Βάλτε τη στη ζωή σας φίλες και φίλοι μου, και δεν θα χάσετε.  Χρησιμοποιείστε την σε κάθε σας δυσκολία και θα με θυμηθείτε, όταν θα διαπιστώσετε πόσο καλύτερα θα αισθάνεστε και  πόσο θα μεγαλώσει η εμπιστοσύνη στον εαυτό σας με  τη διαπίστωση πως έχετε εσείς τον έλεγχο των καταστάσεων αντί να ελέγχεστε από αυτές.
Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.