Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012

Υγιεινή διατροφή (27)


Σταφύλια, τα φρούτα της υγείας   

Γεια σας
Πολλές έρευνες έχουν γίνει στο παρελθόν με τα σταφύλια και τα οφέλη που από αυτά μπορεί να έχει η υγεία μας, μειώνοντας τις πιθανότητες εμφάνισης χρονίων νοσημάτων, από καρκίνους μέχρι την άνοια και τον διαβήτη. Η ωφέλιμη για τον οργανισμό  δράση αυτή  των σταφυλιών, οφείλεται στις πολυφαινόλες που περιέχουν. Οι ουσίες αυτές έχουν εκπληκτικές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και επομένως βοηθούν στην αντιμετώπιση των στρες της ζωής, τα οποία όπως έχουμε ξαναπεί (κλικ εδώ για να δείτε το σχετικό εκπαιδευτικό βίντεο), δημιουργούν ελεύθερες ρίζες οξυγόνου στον οργανισμό. Αυτές οι ελεύθερες ρίζες καταστρέφουν τα κύτταρά μας και δημιουργούν χρόνια φλεγμονή η οποία οδηγεί σε νόσο.

Ερευνητές λοιπόν από το Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ δημοσίευσαν πρόσφατα στο περιοδικό Journal of Nutrition, τα αποτελέσματα έρευνας που έκαναν χορηγώντας σταφύλια σε ασθενείς που έπασχαν από μεταβολικό σύνδρομο (παχυσαρκία, υπέρταση, υπερλιπιδαιμία, υπερπηκτικότητα, σακχ.διαβήτης).
Τα αποτελέσματα αυτά ήταν πολύ σημαντικά. Μέσα σε τρεις μόλις εβδομάδες, οι ασθενείς που κατανάλωναν σταφύλια, είχαν σημαντική μείωση της αρτηριακής πίεσης, καλύτερη κυκλοφορία και λιγότερη φλεγμονή (αυτή η τελευταία αξιολογήθηκε με τη μέτρηση ενός δείκτη που λέγεται CRP) σε σύγκριση με μία ομάδα ελέγχου.


Για την έρευνα αυτή, δεν χορηγήθηκαν φρέσκα σταφύλια, αλλά σκόνη από αποξηραμένα και κατεψυγμένα ολόκληρα σταφύλια. Προφανώς, δεν θα είχαν στη διάθεσή τους φρέσκα φρούτα κατά τη διάρκεια της έρευνας, ωστόσο όπως λένε οι ίδιοι οι ερευνητές, 3-5 μερίδες σταφύλια (κατά προτίμηση κόκκινα) την εβδομάδα, ή κονιορτοποιημένα σκευάσματά τους, μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα που πάσχουν από μεταβολικό σύνδρομο, να προφυλαχθούν από τις επιπλοκές του, που είναι κυρίως καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια.

Μη χάνετε λοιπόν την ευκαιρία, αγαπημένες φίλες και φίλοι, ιδιαίτερα εάν πάσχετε από μεταβολικό σύνδρομο. Βάλτε στη διατροφή σας ένα τσαμπί κόκκινο σταφύλι την ημέρα, τώρα ιδιαίτερα, που στη πατρίδα μας είναι η εποχή τους.

Με αγάπη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.