Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

ΕΠΙΓΕΝΕΤΙΚΗ : Παράγοντες που αλλάζουν τα γονίδιά μας (21)

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Στη σελίδα των εκπαιδευτικών βίντεο ετούτου του ιστοτόπου, υπάρχει ένα βίντεο με τον τίτλο "τα γονίδια δεν είναι το πεπρωμένο μας" (κλικ εδώ για να το παρακολουθήσετε). Σε αυτό σας μιλάω για την νέα επιστήμη, την "Επιγενετική"  σύμφωνα με τις έρευνες της οποίας, ξέρουμε τώρα, πως τα γονίδιά μας έχουν πολλούς βαθμούς δράσης και αλληλεπίδρασης μεταξύ τους και πως περιβαλλοντολογικές συνθήκες, μπορούν να αλλάξουν αυτή την λειτουργία τους.
Σε αυτές τις περιβαλλοντολογικές συνθήκες συμπεριλαμβάνεται και ο ψυχισμός μας, εξ αιτίας του οποίου παράγονται και κυκλοφορούν στο αίμα μας διάφορα μόρια (νευροπεπτίδια) τα οποία αλλάζουν το περιβάλλον των κυττάρων μας, όπως σας εξήγησα σε ένα άλλο εκπαιδευτικό βίντεο με τον τίτλο "ο ρόλος των συναισθημάτων στην υγεία" (κλικ εδώ ).
Για όλα τα πιο πάνω μπορείτε να διαβάσετε και σχετικά άρθρα στη σελίδα με τον τίτλο "ο μυστικός κόσμος του κορμιού μας", κάνοντας κλικ εδώ.

Για μία σχετική λοιπόν με τα πιο πάνω και πολύ ενδιαφέρουσα διαπίστωση που έκαναν ερευνητές πρόσφατα, θέλω σήμερα να σας μιλήσω. 
Παρατηρώντας τις μέλισσες, είδαν πως αυτές που ξεκινούν την ζωή τους σαν τροφοί (της βασίλισσας και των μωρών) στη συνέχεια (μετά από 2-3 εβδομάδες) μετατρέπονται σε εργάτριες και κουβαλούν γύρη στη κυψέλη. Οι ερευνητές, (στο νοσοκομείο Johns Hopkins της Ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου της Βαλτιμόρης), άδειασαν δοκιμαστικά μία κυψέλη από όλες τις τροφούς. Παρατήρησαν τότε, πως κάποιες από τις εργάτριες, μετατράπηκαν και πάλι σε τροφούς και μπήκαν στην υπηρεσία της βασίλισσας και των μωρών της. 
Ερευνώντας το DNA των εγκεφαλικών κυττάρων των μελισσών, είδαν αυτοί, πως ολόκληρη ομάδα γονιδίων, περίπου 150 τον αριθμό, άλλαζαν την λειτουργία τους (άλλα έσβηναν τελείως, άλλα άρχιζαν να λειτουργούν, ενώ έως τότε σιωπούσαν κ.λπ.) προκειμένου να επιτευχθεί αυτή η αλλαγή στις λειτουργίες των μελισσών.

Τα γονίδιά μας σίγουρα αλλάζουν, δεν χωράει πια καμία αμφιβολία. Στην προκειμένη περίπτωση όμως οι ερευνητές προσπαθούν να καταλάβουν τι είναι αυτό που τα έκανε να αλλάξουν. Η αλλαγή της συμπεριφοράς των μελισσών ευθύνεται για την αλλαγή αυτή, ή συμβαίνει το αντίθετο;

Σε πολύ δύσκολες φάσεις έχει φτάσει με την ανάπτυξή της η δυτική επιστήμη. Τα όσα ανακαλύπτει στις μέρες μας, υπερβαίνουν τις περισσότερες φορές την ικανότητα του λογικού μας εγκεφάλου να τα εξηγήσει.  Είμαι περίεργη να δω πού θα μας οδηγήσει αυτό. 
Μήπως βρισκόμαστε κοντά σε κάποιο κβαντικό εξελικτικό άλμα της ανθρωπότητας;... 

Πηγή: Nature Neuroscience, DOI: 10.1038/nn.3218

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.