Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Υγιεινή διατροφή/καρκίνος (14)


Οι αντικαρκινικές ιδιότητες της πιπερόριζας
τσάι με πιπερόριζα και  μέντα

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Για την πιπερόριζα ή ginger (Zingiber officinale, το επιστημονικό της όνομα), το όμορφο αυτό καλάμι με τα αρωματικά λουλούδια που έχω και στον κήπο μου, που είναι γνωστό για την ρίζα του,  η οποία έχει θεραπευτικές ιδιότητες, και χρησιμοποιείται σαν καρύκευμα στην μαγειρική της ανατολής, σας έχω ξαναμιλήσει παλαιότερα (κλικ εδώ για να ξαναδείτε το άρθρο). Επειδή όμως εκτός των άλλων, η σχέση της με τον καρκίνο ερευνάται αρκετά τελευταία, σκέφτηκα να σας πως μερικά από τα καινούργια αυτά νέα.
Έρευνα, λοιπόν, για τον καρκίνο του μαστού σε πανεπιστήμιο της Σαουδικής Αραβίας, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό  Journal of Biomedicine and Biotechnology πρόσφατα, έδειξε πως η ρίζα αυτή έχει σοβαρές αντικαρκινικές ιδιότητες. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές παρατήρησαν πως είναι ικανή να εμποδίσει  εκλεκτικά τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων (από καρκίνο μαστού) χωρίς να επηρεάζει τα φυσιολογικά κύτταρα.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως το αποτέλεσμα που είχε η επαφή της ρίζας  με τα καρκινικά κύτταρα γίνεται μέσω επίδρασης σε πολλούς από τους μηχανισμούς που παίρνουν μέρος στην καταστροφή των κυττάρων, και παρ ότι δεν ήταν σε θέση να εξηγήσουν πώς ακριβώς γίνεται αυτό, θεωρούν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους σημαντικά και άξια να συνεχίσουν να ερευνώνται, γιατί σκευάσματα που μπορεί να παραχθούν με τη ρίζα αυτή θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σαν πολύ καλά υποκατάστατα των μέχρι  τώρα θεραπειών του καρκίνου του μαστού που παρουσιάζουν  τόσες πολλές παρενέργειες. (1)

Αλλά και για τον καρκίνο του εντέρου ερευνητές έχουν ασχοληθεί με την πιπερόριζα. Είδαν πως όταν αυτή προστίθεται στο φαγητό  των ποντικών (που χρησιμοποιήθηκαν στην μελέτη), αποτρέπει τον σχηματισμό όγκων που είναι γνωστό ότι δημιουργούνται από την επαφή με κάποιες χημικές ουσίες. Οι ερευνητές αποδίδουν τα αποτελέσματα αυτά πιθανόν στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που, εκτός των άλλων, έχει η ρίζα αυτή. (2)

Ερευνητές επίσης από το Πανεπιστημιακό Κέντρο Καρκίνου του Μίτσιγκαν, διαπίστωσαν πως η πιπερόριζα, όχι μόνον καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα, αλλά αποτρέπει επίσης την ανάπτυξη από αυτά αντίστασης στις γνωστές θεραπείες. (3) Πράγμα που σημαίνει πως όχι μόνον επιτρέπεται η χρήση της στη διατροφή ατόμων που πάσχουν από καρκίνο, όταν αυτά βρίσκονται υπό θεραπεία, αλλά βοηθάει και τη θεραπεία τους αυτή.

Πέρα από την επίδρασή της όμως στον καρκίνο, έχει αυτή η νόστιμη ρίζα και τόσες άλλες ευεργετικές για τον οργανισμό ιδιότητες (λένε πως είναι πάνω από 100), που είναι κρίμα να μην την χρησιμοποιεί κανείς συχνά στη διατροφή του, είτε σαν ρόφημα είτε σαν καρύκευμα σε φαγητά και σαλάτες.
Με αγάπη

Πηγές:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.