Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Άσκηση/Γυμναστική (37)

Μυϊκή ενδυνάμωση

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Σήμερα αποφάσισα να σας υπενθυμίσω για άλλη μια φορά, τη σημασία που έχει η μυϊκή ενδυνάμωση για την υγεία μας. Εννοώντας με αυτή την έκφραση, το δυνάμωμα των μυών μας στο οποίο οδηγούν οι ασκήσεις με βαράκια (στα χέρια ή τα πόδια) ή με τα ειδικά λάστιχα που υπάρχουν για τον σκοπό αυτό.
Οι αδύνατοι μύες όσο μεγαλώνουμε σε ηλικία, κάνουν όλο και πιο δύσκολη τη ζωή μας εμποδίζοντας την ανεξαρτησία μας, ενώ συγχρόνως κάνουν δυσκολότερη την  διατήρηση της ισορροπίας μας, με συνέπεια πεσίματα, κατάγματα και ταλαιπωρία.
Οι στατιστικές δείχνουν πως μετά την ηλικία των 65 χρόνων, ένας στους τρεις ανθρώπους ταλαιπωρείται από ένα σοβαρό πέσιμο. Η άσκηση όμως, και η ενδυνάμωση των μυών (με βαράκια ή λάστιχο), μπορεί να προλάβει κάτι τέτοιο και να μας βοηθήσει να έχουμε την ανεξαρτησία μας, όσο και αν γερνάμε.

Σας τα έχω ξαναπεί αυτά, το ξέρω, πρέπει όμως να σας τα θυμίζω, γιατί η τάση όλων μας είναι να τεμπελιάζουμε. Και αν η τεμπελιά μας συνδυάζεται με λίγο διάβασμα, βοηθάει τουλάχιστον κάπως το μυαλό μας. Αν όμως συνδυάζεται με τηλεόραση, τότε γίνεται καταστροφική, σας βεβαιώνω, εκτός και αν  παρακολουθεί κανείς μόνον κωμικές σειρές ή ταινίες, ή κάποιες (ελάχιστες) ενδιαφέρουσες εκπαιδευτικές εκπομπές. Άλλως, το μόνο που η τηλεόραση προσφέρει είναι στρες(!) .                                  

Η μυϊκή  ενδυνάμωση είναι μία πολύ καλή άσκηση ακόμη και για ηλικιωμένα άτομα που βρίσκονται σε αναπηρικό καροτσάκι.  Αν ανατρέξετε στα άρθρα αυτού του ιστοτόπου που βρίσκονται κάτω από τον τίτλο «άσκηση/γυμναστική» (κλικ εδώ), θα βρείτε μικρά βίντεο που σας έχω δώσει στο παρελθόν με τέτοιες εύκολες ασκήσεις για ηλικιωμένους. Και μην αναρωτηθείτε τι νόημα έχει να ενδυναμώσει κανείς τους μυς του εάν βρίσκεται σε αναπηρικό καροτσάκι. Η άσκηση αυτή, όπως κάθε άσκηση του σώματος, βοηθάει εκτός από τους μυς μας και την καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου, όπως σας έχω αναλυτικά εξηγήσει στο βιβλίο μου (Πώς να νικήσετε το στρες) αλλά και στο αντίστοιχο εκπαιδευτικό βίντεο (κλικ εδώ για να το παρακολουθήσετε)
Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.