Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Ερασιτέχνης κηπουρός/ Ανθόκηπος/ Αν -Φθιν. (28)

Γεια σας
Ένας φίλος, μου έγραψε (και τον ευχαριστώ γι αυτό) πως βρήκε στο διαδίκτυο ένα λουλούδι που έμοιαζε με εκείνο για το οποίο σας μίλησα στη προηγούμενη ανάρτηση αυτής της στήλης. Εκείνο το περίεργο λουλούδι που είδα σε ένα από τα κακτάκια μου.
Έψαξα λοιπόν το όνομα που μου έδωσε και βρήκα ενδιαφέροντα νέα. 
Τα κακτάκια δεν  έχουν μόνον ισχυρή προσωπικότητα, όπως σας είπα σε εκείνο το άρθρο, έχουν και ονόματα...
Και το όνομα του λουλουδιού που σας έδειξα είναι "σταπέλια". Υπάρχουν πολλά είδη κάκτων με αυτό το όνομα, (υποκατηγορίες), με λουλούδια σε διάφορα χρώματα και μυρωδιές. Κάποια μυρίζουν άσχημα, σαν σάπιο κρέας, πράγμα που κάνει τις μύγες να γεννούν εκεί τα αβγά τους, από τα σκουλικάκια των οποίων γονιμοποιείται στη συνέχεια το φυτό....
Δεν θα σταματήσει να με εκπλήσσει ποτέ η φύση!... Όσο ασχολείσαι μαζί της, τόσο νιώθεις όλο και μεγαλύτερο δέος για τις απέραντες δυνατότητες του σύμπαντος.
Σε κάποιες άλλες γωνιές του, όμως, αυτόν τον καιρό ο κήπος μου θυμίζει την εικόνα του την ανοιξιάτικη. Ζίνιες άνθισαν καθυστερημένα, εκεί που νόμιζα πως σάπισαν οι σπόροι τους και δεν θα τις ξανάβλεπα πια, και οι ιακωβίνιες άνθισαν ξανά σε κάποια από τα παρτέρια. (αριστερή φωτογραφία) 
Βρήκα όμως αυτές τις ημέρες και κάτι άλλο ενδιαφέρον και σας φωτογράφησα. Τους καρπούς, που είδα να κρέμονται επάνω στα κλαράκια, της λευκής μου τσιντόνιας. "Haenomeles Japonica" (σε κάποια παλαιότερη ανάρτηση φοβάμαι πως σας το είχα πει λάθος!...) είναι το κανονικό της όνομα, στον τόπο μας όμως το φυτό είναι γνωστό σαν "τσιντόνια". Μήπως αυτό το όνομα οφείλεται σε αυτούς τους καρπούς της, που μοιάζουν με μικρά κυδώνια;
Με αγάπη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.