Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ (12)

Νέο εκπαιδευτικό βίντεο για τον ρόλο των συναισθημάτων
Γεια σας φίλες και φίλοι
Με ένα καινούργιο μικρό εκπαιδευτικό βίντεο προσπάθησα να ολοκληρώσω το θέμα της σχέσης των συναισθημάτων  με την υγεία μας, που είχα ξεκινήσει με το προηγούμενο μικρό βίντεο, πριν λίγες ημέρες. Θα το βρείτε στη σελίδα των εκπαιδευτικών βίντεο  αυτού του ιστοτόπου, καθώς και στο κανάλι μου στο Youtube (κλικ εδώ).
Πολύ δύσκολη προσπάθεια, να καταφέρω να σας εξηγήσω με λίγα λόγια ένα θέμα  για το οποίο γράφω τούτον τον καιρό  ένα καινούργιο βιβλίο!...
Είναι πράγματι το θέμα τεράστιο. Ο ρόλος των συναισθημάτων είναι όπως δείχνουν οι νεότερες έρευνες, πρωταγωνιστικός στο θεατρικό έργο της ζωής μας. Μοιάζει να ορίζει αυτός κάθε λειτουργία του οργανισμού. Τα θετικά συναισθήματα βοηθούν αυτή τη λειτουργία, ενώ τα αρνητικά την αποδιοργανώνουν.
Είναι άδικο, λοιπόν, να μη μας το διδάσκει από νωρίς αυτό κανένας, και αντίθετα, η κοινωνία να μας  βομβαρδίζει από τα παιδικά μας χρόνια με προτροπές και συμβουλές που οδηγούν σε αρνητικά συναισθήματα (φόβο, θυμό, αγωνία κ.λπ.), με αποτέλεσμα ασθένειες, τις οποίες στη συνέχεια προσπαθούμε να γιατρέψουμε με διάφορα χάπια, θαρρείς και ο οργανισμός είναι απλά ένα χημικό εργαστήριο, που μπορείς να του διορθώσεις κάποιο πρόβλημα, προσθέτοντάς του μία χημική ουσία. 
Έρευνες έχουν δείξει, πως τα συναισθήματά μας επηρεάζουν ακόμη και το DNA μας. Τη λειτουργία των γονιδίων μας, δηλαδή. 
Και μη ξεχνάτε, πως μέσα από τη μητέρα, από τα δικά της συναισθήματα, επηρεάζεται και το βρέφος,  που εκείνη έχει στη κοιλιά της. Δεν είναι τυχαίο που αυξάνονται, δυστυχώς, τα παιδιά με αυτισμό, καρκίνους, κ.λπ. 
Πρέπει να μάθουν οι νέοι άνθρωποι να χαλαρώνουν και να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους από νωρίς, εάν θέλουμε μία ανθρώπινη και υγιή κοινωνία. Νομίζω πως πρέπει να ξεκινήσει μία τέτοια προσπάθεια στα σχολεία. 
Επειδή εδώ στην Κέρκυρα που ζω, έχω ήδη ξεκινήσει να το κάνω αυτό, έχω πάει δηλαδή σε διάφορα γυμνάσια και λύκεια μέχρι τώρα, μαθαίνοντας στα παιδιά πώς να χαλαρώνουν και να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους, έχω διαπιστώσει πως τα παιδιά, ιδίως οι έφηβοι, αντιλαμβάνονται την αξία αυτής της άσκησης, την αποζητούν και τη συνεχίζουν.
Θα ήταν ευχής έργο, να συνέχιζαν να ασκούνται έτσι και στην ενήλικη ζωή τους.  Φοβάμαι πως πολλοί θα σκεφθείτε πως κάτι τέτοιο είναι πολύ ωραίο για να γίνει και αληθινό..., ωστόσο βλέποντας κάποιοι με τη φαντασία μας το μέλλον καλύτερο και τους ανθρώπους ευτυχισμένους, αν είναι αλήθεια τα όσα λέγονται περί ολογραφικού σύμπαντος, βάζουμε, έστω και χωρίς να γίνεται αντιληπτό, ο καθένας μας από ένα λιθαράκι, σε αυτή τη βελτίωση της ζωής της ανθρωπότητας που όλοι τόσο επιθυμούμε.  
Με αγάπη   

*Επ' ευκαιρία θα ήθελα να σας πληροφορήσω πως η διεύθυνση στην οποία θα γίνουν τα σεμινάρια της Αθήνας δεν είναι Γαλατσίου 11, όπως κατά λάθος είχα γράψει πριν λίγες ημέρες στην σελίδα των εκδηλώσεων, αλλά Γαλατσίου 76-Δρίσκου 1.    

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Περιμένουμε με χαρά το καινούριο σας βιβλίο. Πότε περίπου θα έχει ολοκληρωθεί?

Eleni Tsoukali είπε...

Μακάρι να ήξερα...
Είναι τόσοι πολλοί οι παράγοντες που παίζουν ρόλο σε αυτό που δεν μπορώ να απαντήσω με σιγουριά.
Δεν νομίζω πως θα αργήσει όμως, γιατί είναι ένα θέμα που με ενδιαφέρει πολύ και έχω ασχοληθεί με αυτό εδώ και αρκετό καιρό μελετώντας επιστημονικές έρευνες και φιλοσοφικές διδασκαλίες.
Θα δούμε...

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.