Τρίτη, 11 Σεπτεμβρίου 2012

Υγιεινή διατροφή /αναψυκτικά (6)

Πόσο καταστροφικά είναι για την υγεία τα αναψυκτικά
Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Πολύ καιρό έχω να σας κατηγορήσω (!) τα αναψυκτικά και αποφάσισα να το κάνω σήμερα, μια που διάβασα και πάλι πρόσφατα ένα σχετικό άρθρο.
Τα αναψυκτικά, ιδιαίτερα τα ανθρακούχα (κόκα κόλα, πέψι κόλα κ.λ.π.) ανεβάζουν τα επίπεδα γλυκόζης του αίματος και διαταράσσουν την ισορροπία της μικροβιακής χλωρίδας του εντέρου (φυσική μας άμυνα) οδηγώντας σε αύξηση του μύκητα Candida με καταστροφικά αποτελέσματα στην υγεία και τη διάθεση.
Αυτό που κάνει τα αναψυκτικά αυτά αεριούχα, είναι η προσθήκη διοξειδίου του άνθρακα το οποίο διαλυόμενο στο νερό σε χαμηλή συγκέντρωση (0,2 – 1,0 %) δημιουργεί διττανθρακικό οξύ (Η2CO3) που κάνει το υγρό να γίνεται όξινο (ph 3-4) και του δίνει χαρακτηριστική γεύση. Η οξύτητα αυτή όμως οδηγεί τον οργανισμό να αποβάλει ασβέστιο, για να ισορροπήσει το ph του, με αποτελέσματα άσχημα για τα κόκαλά μας. Χρειάζεται πάρα πολύ νερό να πιει κάποιος για να ισορροπήσει  την οξύτητα που ένα τέτοιο αναψυκτικό μπορεί να δημιουργήσει στον οργανισμό του.
Το κακό είναι όμως, πως εξ αιτίας των γλυκαντικών ουσιών που αυτά τα αναψυκτικά περιέχουν (χειρότερα ακόμη οι «light” μορφές τους), κάνουν αυτούς που τα καταναλώνουν να θέλουν όλο και περισσότερο αυτή τη γλυκιά γεύση στο στόμα τους, με αποτέλεσμα αυτοί να χρησιμοποιούν αυτά αντί για νερό όποτε θέλουν να ξεδιψάσουν, βλάπτοντας τα κόκαλα και τα δόντια τους και όχι μόνον.
Γιατί πολλές μακροχρόνιες έρευνες έχουν δείξει πως τα ανθρακούχα αναψυκτικά (κανονικά και light) αυξάνουν τον κίνδυνο για : καρδιακά επεισόδια, υπέρταση, εγκεφαλικά επεισόδια, οστεοπόρωση, σακχαρώδη διαβήτη, λιπώδη διήθηση του ήπατος, ηπατική ανεπάρκεια και παχυσαρκία.
Αλλά κα γενικότερα τα αναψυκτικά, (όχι μόνον τα ανθρακούχα) λόγω των γλυκαντικών τους ουσιών, ερευνητές λένε σε άρθρο τους που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό European Journal οf Nutrition, πως αλλάζουν τον μεταβολισμό μας, έτσι ώστε οι μυς μας να καίνε ζάχαρη για ενέργεια, αντί για λίπος. Πιστεύουν δε πως αυτή η διαταραχή στα αντίστοιχα γονίδιά μας μπορεί να είναι και μόνιμη.... 
Νέες έρευνες έχουν δείξει επίσης πως και μόνον 2 αναψυκτικά την εβδομάδα είναι ικανά, εξ αιτίας αυτών των γλυκαντικών τους ουσιών, να διπλασιάσουν τον κίνδυνο για καρκίνο του παγκρέατος!!!..
Σας τα έχω ξαναπεί. Στο τελευταίο μάλιστα σχετικό άρθρο σας είπα πως περιέχουν αυτά τα αναψυκτικά και καρκινογόνες ουσίες, και πως ζητήθηκε από τις εταιρίες να αναγραφεί αυτό επάνω στην ετικέτα τους. Μπορείτε να δείτε το πρώτο άρθρο της σειράς για τα αναψυκτικά κάνοντας κλικ εδώ
Μετά από όλα αυτά, πιστεύω πως καλό είναι να σας θυμίζω πότε-πότε πως:
Ο μόνος σωστός τρόπος να σβήνετε τη δίψα σας είναι το φυσικό νερό.
Με αγάπη

Πηγή: http://www.dailymail.co.uk
Δημοσίευση σχολίου

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.