Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Ολιστική ή ενοποιημένη ιατρική /αναγεννητική ιατρική (11)

Εμβρυϊκό βλαστοκύτταρο

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Έχουμε μιλήσει αναλυτικά για τα βλαστοκύτταρα σε αυτή τη στήλη. Το πρώτο άρθρο της σειράς μπορείτε να ξαναδείτε κάνοντας κλικ εδώ.
Σήμερα θέλω να σας μεταφέρω ένα νέο ελπιδοφόρο μήνημα, από αυτόν τον καινούργιο τομέα της ιατρικής, την αναγεννητική ιατρική. Στο νοσοκομείο Johns Hopkins της Αμερικής, ομάδα ερευνητών με επικεφαλής κάποιον μάλλον συμπατρώτη μας, όπως δείχνει το όνομά του (Elias Zambidis) κατάφεραν με μία καινούργια μέθοδο να μετατρέψουν κύτταρα του αίματος σε αρχέγονα βλαστοκύτταρα, όμοια με τα εμβρυϊκά.
Είχαν προηγηθεί και άλλες μέθοδοι για τον ίδιο σκοπό, τα αποτελέσματά τους δεν
ήταν όμως τέτοια που να επιτρέπουν τη χρησιμοποίησή τους στη κλινική πράξη, είτε γιατί χρησιμοποιούσαν αυτές ιούς για να οδηγήσουν τα κύτταρα στην αλλαγή, πράγμα που εγκυμονεί κινδύνους καρκινογένεσης, είτε γιατί χρειαζόντουσαν πάρα πολλά κύτταρα του αίματος για να φτιαχτούν λίγα μόλις βλαστοκύτταρα.
Η καινούργια όμως αυτή μέθοδος που σας ανέφερα πιο πάνω, δεν χρησιμοποιεί ιούς και έχει πολύ καλή απόδοση. Το 60% των κυττάρων του αίματος μετατρέπονται με αυτήν σε πολυδύναμα βλαστοκύτταρα και ο χρόνος που χρειάζεται γι αυτή τη μετατροπή είναι 1-2 εβδομάδες.
Τα νέα αυτά είναι πολύ σημαντικά για την ιατρική, αν και η μέθοδος θα χριεαστεί αρκετό ακόμη καιρό για να εφαρμοστεί σε πάσχοντες, ως θεραπεία.

Έχω όμως και άλλο ένα πολύ ενδιαφέρον νέο από αυτό το πεδίο της ιατρικής, να σας ανακοινώσω. Στο Ισραήλ, αυτή τη φορά, ερευνητές πήραν κύτταρα του δέρματος από ηλικιωμένους ασθενείς που έπασχαν από βαριά καρδιακή ανεπάρκεια και αφού τα μετέτρεψαν πρώτα σε πολυδύναμα βλαστοκύτταρα στο εργαστήριο με ένα δικό τους τρόπο, στη συνέχεια δημιούργησαν με αυτά μέσα σε δύο ημέρες, φυσιολογικό καρδιακό μυϊκό ιστό, βάζοντάς τα κοντά σε ένα κομμάτι καρδιακού ιστού, επάνω στον εργαστηριακό δίσκο (!).
Είναι και αυτό το νέο πολύ σημαντικό, και τα πειράματα σε ανθρώπους θα αρχίσουν μέσα στην προσεχή δεκαετία, όπως ανακοίνωσε το πρακτορείο Reuters που ασχολήθηκε με το θέμα.
Φανταστείτε να παίρνουν λίγο δέρμα από έναν ηλικιωμένο και να του φτιάχνουν από αυτό καινούργιο, φρέσκο, νεαρό, καρδιακό ιστό για ανανέωση της κουρασμένης καρδιάς του!...
Επιτέλους πλησιάζει η ώρα που η ιατρική θα κάνει αληθινά θαύματα!
Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.