Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ / υγεία (49)


Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Τρεις από τους κανόνες αντιμετώπισης του στρες, το γέλιο (με παρακολούθηση 10λεπτων χιουμοριστικών βίντεο), η χαλάρωση και η διαχείριση συναισθημάτων  (με παρακολούθηση 12λεπτων CDs), όταν προστέθηκαν στην θεραπεία μιας ομάδας καταθλιπτικών ασθενών, οδήγησαν σε πολύ καλύτερη αντιμετώπιση της κατάθλιψης σε αυτή την ομάδα, συγκριτικά με άλλη ομάδα  καταθλιπτικών  ασθενών που έπαιρναν μόνον την φαρμακευτική τους αγωγή και γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία.
Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε πρόσφατη μελέτη ερευνητών της ψυχονευροανοσολογίας,  που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό   International Journal of Psychiatry in Medicine.
Τα αποτελέσματα είναι σημαντικά, αν και η προσθήκη τριών συγχρόνως μεθόδων αντιμετώπισης του στρες, δεν αφήνει περιθώριο να πει κανείς ποια απ’ όλες τις μεθόδους οδήγησε στο αποτέλεσμα αυτό.
Προσωπικά πιστεύω όμως, όπως πολλές φορές σας έχω πει, πως κάθε μία από τις πέντε μεθόδους αντιμετώπισης του στρες, προσθέτει ένα λιθαράκι στην βελτίωση της λειτουργίας του οργανισμού. Και πως εάν είχαν εφαρμοστεί και οι υπόλοιπες δύο μέθοδοι αντιμετώπισης του στρες (κλικ εδώ για να παρακολουθήσετε στο σχετικό εκπαιδευτικό βίντεο) στην ομάδα αυτή των ασθενών (άσκηση και σωστή διατροφή δηλαδή) τα αποτελέσματα στη βελτίωση της κατάστασης των καταθλιπτικών αυτών ασθενών θα ήταν ακόμη πιο σημαντικά.
Είναι πάντως πολύ παρήγορο που επιτέλους οι έρευνες στρέφονται στην αντιμετώπση του στρες για τη βελτίωση ασθενειών, ακόμη και αυτών  που θεωρούνται ψυχικές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.