Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ/ υγεία (42)


Τα προβιοτικά και η προσφορά τους στην υγεία μας
Φίλες και φίλοι μου
Σε πρόσφατο άρθρο μου είχα αναφερθεί και πάλι στους ξηρούς καρπούς, και συγκεκριμένα στα φιστίκια, θυμίζοντάς σας πως εκτός από τα θρεπτικά τους συστατικά βελτιώνουν τη λειτουργία του εντέρου μας, πράγμα που έχει ευνοϊκό αποτέλεσμα στην υγεία μας.
Αξίζει να μιλήσουμε άλλη μια φορά για τον ρόλο του εντέρου στην υγεία μας που είναι πολύ σημαντικός. Σε παλαιότερα άρθρα (το πρώτο της σειράς μπορείτε να ξαναδείτε κάνοντας κλικ εδώ) σας είχα μιλήσει για τα πρεβιοτικά και τα προβιοτικά.
Αυτά τα τελευταία, τα ωφέλιμα δηλαδή μικρόβια που ζουν και πολλαπλασιάζονται στο εντερό μας, πρόσφατες ιατρικές έρευνες έχουν αποδείξει πως παίζουν σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
Σε έρευνα της οποίας τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν προ έτους στην ιατρική εφημερίδα Critical Care  αποδείχθηκε πως, όταν σε άτομα που νοσηλεύονταν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Κίνας με βαρειές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις χορηγούσαν οι θεραπευτές και προβιοτικά μαζί με την τροφή τους, παρουσίαζαν αυτά πολύ καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού τους (διαπιστωμένη με ειδικές μετρήσεις λευκοκυττάρων), με αποτέλεσμα να εμφανίζουν πολύ λιγότερες λοιμώξεις από τους υπόλοιπους παρόμοιους ασθενείς που δεν έπαιρναν με την τροφή προβιοτικά, και να χρειάζονται πολύ λιγότερα αντιβιοτικά.
Υπάρχουν πολλές κατηγορίες ωφέλιμων βακτηρίων στο έντερό μας. Ωστόσο για κάποια προβλήματα υγείας μας είναι γνωστό πως κάποιες από τις κατηγορίες αυτές βοηθούν περισσότερο. Π.χ.
  •        Αν έχετε προβλήματα με το στομάχι σας από λήψη αντιβιοτικών, ή αν πάσχετε από κολίτιδα (ευερέθιστο έντερο) θα σας βοηθήσουν προβιοτικά που περιέχουν γαλακτοβάκιλλους (lactobacillus acidophilus, lactobacillus casei και bifidobacterum lactis).
-    Οι ίδιοι γαλακτοβάκιλλοι μπορούν να σας προφυλάξουν σύμφωνα με έρευνες από κρυολόγημα και γρίππη.
  •        Αν πάρουσιάζετε έκζεμα, έρευνες έχουν αποδείξει πως μπορεί να βοηθηθείτε από την λήψη lactobacillus acidophilus. Τα αποτελέσματα είναι ακόμη καλύτερα στα παιδιά
  •       Αν είσαστε μία από τα εκατομμύρια γυναικών στον κόσμο που εμφανίζουν συχνά ουρολοιμώξεις ή κολπικές λοιμώξεις, παίρνοντας ένα προβιοτικό που περιέχει   Lactobacillus coagulans, lactobacillus reuteri, ή lactobacillus rhamnosus μπορείτε να αποφύγετε αυτές τις λοιμώξεις, ή να τις κάνετε λιγότερο σοβαρές εάν ήδη πάσχετε από κάποια από αυτές.
Τέτοια προβιοτικά μπορείτε να προμηθευθείτε σε μορφή κάψουλας από τα φαρμακεία.
Προσέξτε μόνον αγαπητές και αγαπητοί μου, τα προβιοτικά που θα πάρετε να είναι έγκυρων φαρμακευτικών εταιρειών και να αναγράφεται στην συσκευασία τους πως περιέχουν ζώντες μικροοργανισμούς.
Με αγάπη

* Και μη ξεχνάτε πως μία πολύ καλή πηγή τέτοιων προβιοτικών είναι το φυσικό γιαούρτι. Αυτό δηλαδή που γίνεται με τον παραδοσιακό τρόπο.


Πηγές:1.http://esciencenews.com/articles/2011/12/02/probiotics.reduce.infections.patients.intensive.care?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+eScienceNews%2Fpopular+%28e%21+Science+News+-+Popular%29
2. WebMD.com - Probiotic Overview 
3. Living.Health.com - Probiotic Packed Foods and Supplements That Really Work

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.