Τρίτη 29 Μαΐου 2012

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ (10)

Το άγχος χειροτερεύει νοσήματα όπως  ο καρκίνος
Για να σας βοηθήσει στην αντιμετώπιση των στρες της ζωής έχει φτιαχτεί όπως πολλές φορές σας έχω πει αυτή εδώ η ιστοσελίδα. Γιατί τα στρες της ζωής είναι η αιτία των γηρατιών και των ασθενειών.
Ανάμεσα όμως στα διάφορα στρες της ζωής μας, που όλο και αυξάνουν λόγω της ανάπτυξης του τεχνοκρατικού πολιτισμού μας, το χειρότερο κακό στον οργανισμό κάνουν τα αρνητικά μας συναισθήματα. Δεν θα πάψω να σας λέω μέσα από τις γραμμές αυτής της ιστοσελίδας, πόσο απαραίτητη είναι για την ψυχική αλλά και την σωματική μας υγεία η εκμάθηση της διαχείρισης των αρνητικών συναισθημάτων όσο και η εκμάθηση της βίωσης και ανάπτυξης των θετικών συναισθημάτων. Με την σωστή αυτή διαχείριση των συναισθημάτων που συνεχώς σαν άνθρωποι βιώνουμε, μπορούμε να προασπήσουμε την υγεία  μας, όσο και αν τα εξωγενή στρες κατακλύζουν τη ζωή μας.
Οι πρόσφατες επιστημονικές έρευνες είναι κατηγορηματικές σε αυτό,όπως πολλές φορές σας έχω πει,  όσο και αν φαίνεται δύσκολο να γίνει πιστευτό κάτι τέτοιο. Τα συναισθήματα, αποδεδειγμένα,μέσα από την επίδραση που ασκούν στο ηλεκτρομαγνητικό πεδίο της καρδιάς μας, επηρεάζουν την υγεία και τη ζωή μας.
Παλαιότερες έρευνες έχουν ήδη δείξει πως το χρόνιο στρες, όποια μορφή και αν  έχει, μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνους και άλλα νοσήματα.
Πρόσφατη έρευνα σε ποντίκια από το πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, έδειξε όμως πως το άγχος που συνοδεύει αυτά τα νοσήματα,σαν αρνητικό συναίσθημα που είναι, επιδεινώνει κατά πολύ την νόσο και οι ερευνητές κατέληξαν πως είναι απαραίτητη η αντιμετώπσή του σε αυτούς τους ασθενείς προκειμένου να έχει αποτέλεσμα η θεραπεία που τους εφαρμόζεται. Τα πειράματα βέβαια πρόκειται τώρα να επαναληφθούν σε ανθρώπους, προκειμένου να επιβεβαιωθούν τα πιο πάνω αποτελέσματα.
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές εξέθεσαν ποντίκια (που τους είχε αφαιρεθεί το τρίχωμα για να παραμένει απροστάτευτο το δέρμα τους) σε υπεριώδη ακτινοβολία επί 10 λεπτά τρεις φορές την εβδομάδα επί 10 εβδομάδες συνεχόμενα (κάτι αντίστοιχο με την δική μας ηλιοθεραπεία δηλαδή) και διαπίστωσαν πως όλα τα ζώα παρουσίασαν καρκίνο του δέρματος. Τα ποντίκια όμως που παρουσίαζαν περισσότερο άγχος από τα άλλα, είχαν πολύ πιο επιθετικές μορφές καρκίνου και κατά την εξέταση του αίματός τους διαπιστώθηκαν πολύ μεγαλύτερα επίπεδα κορτιζόνης (της καταστροφικής αυτής ορμόνης του στρες) όπως και αυξημένος αριθμός Τ λεμφοκυττάρων που καταστέλλουν την λειτουργία των υπολοίπων κυττάρων του ανοσοποιητικού.
Έστω και αν η έρευνα αφορούσε ποντίκια, εγώ προσωπικά, δεν έχω καμμία αμφιβολία πως το ίδιο ισχύει και για τους ανθρώπους. Άπειρα είναι τα παρόμοια παραδείγματα που είχα στην μακρόχρονη θητεία μου στα νοσοκομεία. Και αυτή ήταν και η αιτία που στράφηκα στη διερεύνηση  των επιδράσεων του στρες στην υγεία και τη ζωή μας, τα τελευταία χρόνια.
Άλλωστε μία άλλη έρευνα, σε γυναίκες καρκινοπαθείς αυτή την φορά, που έγινε σε πανεπιστήμιο στην Καλιφόρνια, έδειξε πως εκείνες που διαχειριζόντουσαν καλύτερα τα στρες τους είχαν μεγαλύτερα τελομερή (σας είχα ξαναμιλήσει γι αυτά εδώ) στα λευκά τους αιμοσφαίρια, πράγμα που οδηγεί σε καλύτερη αντοχή αυτών των κυττάρων και λιγότερες πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου.  
Σύντομα ασκήσεις σαν αυτές που σας έχω δώσει στις αναρτήσεις της διαχείρισης των συναισθημάτων, θα καταφέρω να σας τις κάνω μαγνητοφωνημένες. Ελπίζω να βοηθήσουν πολλούς και πολλές ανάμεσά σας να προχωρήσουν πέρα από την απλή χαλάρωση, μέσα από τη διαχείριση των συναισθημάτων τους σε ενεργειακή εναρμόνιση,  η οποία θα έχει ακόμη μεγαλύτερα θετικά αποτελέσματα όχι μόνον στην υγεία τους αλλά και στη ζωή τους γενικότερα.
Με αγάπη

Πηγές:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.