Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Υγιεινές συνταγές/Λαχανικά (12)

Πώς να βράζετε πατάτες με τον Σουηδικό τρόπο....
Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Έχει περάσει αρκετός καιρός από τότε που σας έδωσα την τελευταία υγιεινή και εύκολη συνταγή μου. Χθες λοιπόν, φωτογράφησα το λιτό και πολύ γρήγορο στην κατασκευή του γεύμα μου για να σας το δείξω και να σας δώσω τις οδηγίες παρασκευής του.
Οι Σουηδοί, ξέρετε, τρώνε πολλές βραστές πατάτες, σχεδόν καθημερινά στα γεύματά τους και μάλιστα χωρίς να τις καρυκεύουν ούτε καν να τις ραντίζουν με λίγο λάδι. Όταν κάποτε φιλοξενούμενη σε ένα Σουδικό σπίτι δοκίμασα αυτές τις πατάτες, έμεινα έκπληκτη για το πόσο όμορφα βρασμένες ήταν, χωρίς να χάνουν καθόλου το σχήμα τους. Ρώτησα λοιπόν και έμαθα το μυστικό της παρασκευής τους. Τις βράζουν καθαρισμένες και κομμένες, αλλά τις βράζουν λίγο, και στη συνέχεια τις σουρώνουν και τις αφήνουν με το καπάκι κλεισμένο να μαγειρευτούν όσο χρειάζεται ακόμη, στον αχνό τους, μακριά απο τη φωτιά και έτσι διατηρούνται ατόφιες χωρίς καθόλου να χαλάει το σχήμα τους. Όσο πιο μεγάλα τα κομμάτια, τόσο περισσότερη ώρα θέλουν βράσιμο, αλλά πάντα μισή ώρα άχνισμα στη συνέχεια.
Σε αυτό το κόλπο στηρίζεται και η συνταγή που θα σας δώσω αμέσως πιο κάτω

Πατάτες με μπρόκολα καρώτα και κολοκυθόσπορους.
Πατάτες κομμένες σε κομμάτια 3Χ3εκ.
Μπρόκολα χωρισμένα σε μπουκετάκια
Καρώτα
Κρεμμύδια
Κολοκυθόσποροι
Γκάραμ μασάλα ή κάρι από 1 κ.γ ή 1 κ.σ. για κάθε μερίδα, ανάλογα με το πόσο πικάντικο θέλετε το φαγητό σας (τα μπαχαρικά αυτά θα τα βρείτε εύκολα στην αγορά. Άν χρησιμοποιήσετε το γκάραμ μασάλα, προσθέστε και κουρκουμά, 1. κ.σ. κοφτή για κάθε μερίδα)
Λάδι (2 κ.σ. για κάθε μερίδα)
Οι ποσότητες των υλικών εξαρτώνται από την διάθεσή σας.
Σε κατσαρόλα βάζετε νερό και ρίχνετε μέσα τις πατάτες (να τις σκεπάζει το νερό καλά). Από πάνω βάζετε ένα δυχτάκι για μαγείρεμα στον αχνό και τοποθετείτε  μέσα τα μπρόκολα. Κλείνετε το καπάκι και όταν το νερό αρχίζει να βράζει μετράτε (με το ρολόι σας) ακριβώς 10 λεπτά, βγάζετε τα μπρόκολα και τα αφήνετε να κρυώσουν, αδειάζετε το νερό έχοντας τη κατσαρόλα σας μισοσκεπασμένη με το καπάκι της για να μη πέσουν οι πατάτες και στην συνέχεια κλείνετε καλά το καπάκι και αφήνετε μέσα τις πατάτες να γίνουν στον αχνό τους για μισή ακόμη ώρα (ακριβώς).
Στο διάστημα αυτό, σε γουόκ ή ένα αντικολλητικό τηγάνι, βάζετε το μπαχαρικό που διαλέξατε, στο λάδι να καβουρδιστεί λίγο και να μυρίσει. Στη συνέχεια μαραίνετε εκεί μέσα το κρεμμύδι, κομμένο σε χοντρές ροδέλες και όταν είναι και αυτό έτοιμο (γίνει διαφανές) προσθέτε τις πατάτες, τα μπρόκολα και τα καρώτα κομμένα σε λουρίδες με το εργαλείο που καθαρίζουμε πατάτες. Τα γυρίζετε όλα μαζί για λίγο να πάρουν γεύση και προσθέτετε τους κολοκυθόσπορους.

Συνοδευόμενο με λίγο τυρί το πιο πάνω  παρασκεύασμα που δεν χρειάζεται περισσότερο από μισή ώρα για να γίνει, αποτελεί ένα πλήρες, πολύ νόστιμο και υγιεινό γεύμα.
Καλή σας όρεξη  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.