Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Ερασιτέχνης κηπουρός/Ανθόκηπος/.Αν.-Φθιν. (21)

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Μαόνια (άνοιξη) 
Ιακωβίνια
Δεν έχει ρίξει σταγόνα βροχή τους τελευταίους μήνες ο ουρανός της Κέρκυρας και αυτό κάνει τον κήπο μου αυτή την εποχή να είναι διαφορετικός από τους αντίστοιχους μήνες  προηγούμενων  χρόνων. Το φθινόπωρο είναι ξέρετε μία δεύτερη άνοιξη για τους κήπους. Τα περισσότερα από τα λουλούδια της άνοιξης ανθίζουν άλλη μια φορά τώρα αποχαιρετώντας το καλοκαίρι, πριν χάσουν τα φύλλα τους και κοιμηθούν  περιμένοντας να περάσει ο χειμώνας. Τα τριαντάφυλλα που άλλοτε βρισκόντουσαν στην δεύτερη ανθοφορία τους τέτοια εποχή, εφέτος μόλις που άρχισαν να ανθίζουν  στον κήπο μου και τα λουλούδια τους είναι λίγα, μικρά και ασθενικά. Οι ιακωβίνιες άρχισαν να ανθίζουν ξανά  και αυτές με τα μεγάλα ροζ λουλούδια τους, αν και είναι γεμάτες φύλλα καμένα από τον δυνατό ήλιο. 
<><><><>
Μαόνια (καλοκαίρι)
Θυμόσαστε την μαόνια μου με τις εκπληκτικές κίτρινες φλογάτες ταξιανθίες της  που σας είχα φωτογραφίσει στο τέλος του προηγούμενου χειμώνα; Δείτε την τωρινή της εμφάνιση καθώς στέκεται γεμάτη σπόρους έτοιμη να πολλαπλασιαστεί. Σε αυτή την φάση μπορείτε να κλαδέψετε το φυτό εάν θέλετε να μειώσετε το μέγεθός του. Φορέστε χοντρά γάντια γιατί το φυτό έχει αγκάθια στα φύλλα του και κόψτε τα κλαδιά σε όποιο μήκος εσείς επιθυμείτε. Υπολογίστε πως από το σημείο της κοπής, τα κλαδιά θα μεγαλώσουν περίπου 20-25 πόντους μέχρι να βγάλουν τα καινούργια λουλούδια τους.  
<><><><>
Φετζόγια (λουλούδι)
Φετζόγια
Έναν ακόμη ενδιαφέροντα θάμνο του κήπου θα ήθελα να σας συστήσω σήμερα. Την φετζόγια. Δεν θυμάμαι να σας έχω μιλήσει παλαιότερα για αυτήν. Τον θάμνο αυτό θα τον έχετε συναντήσει συχνά γύρω σας σε διάφορους δημόσιους κήπους και παρτέρια, ίσως όμως να μην τον έχετε προσέξει. Όταν ανθίζει την άνοιξη, τα λουλούδια του είναι μικρά αλλά πολύ ενδιαφέροντα αν τα κοιτάξετε από κοντά. Τον χειμώνα, αυτά τα λουλουδάκια μετατρέπονται σε πράσινους πολύ γλυκούς και αρωματικούς καρπούς με μέγεθος που θυμίζει δαμάσκηνο. Τρώγονται πολύ ευχάριστα και γίνονται και πολύ νόστιμη μαρμελάδα. Θα σας τους φωτογραφίσω όταν θα έχουν μεγαλώσει αρκετά.   
Αιτίες για καθημερινή άσκηση, δίνει πάντως σε κάθε εποχή ο κήπος, ανεξάρτητα από τις ορέξεις του ….ουρανού. Το καθάρισμα των παρτεριών από τα ζιζάνια είναι, όπως έχουμε ξαναπεί, ένας πολύ καλός τρόπος για να ασκήσει κανείς τα γόνατα, τους μηρούς και τις γάμπες του με την εναλλαγή της όρθιας θέσης με το βαθύ κάθισμα (μην ξεχνιέστε και σκύβετε για να κάνετε αυτή την δουλειά, γιατί θα βλάψετε την μέση σας). Ενώ το κλάδεμα των θάμνων και των αναρριχόμενων φυτών (τριανταφυλλιές, γλυτσίνιες, βουκαμβίλιες κ.α) όπως και των μικρών δέντρων, και η μεταφορά των κομμένων κλαδιών, αποτελεί μία πολύ καλή άσκηση για τα χέρια αλλά και ολόκληρο το σώμα μας.
Η ευχαρίστηση δε που προσφέρει η ενατένιση του καθαρού και φροντισμένου κήπου είναι πραγματική τροφή για την ψυχή του ερασιτέχνη κηπουρού. Δεν συμφωνείτε φίλες και φίλοι ερασιτέχνες κηπουροί;

1 σχόλιο:

Κωνσταντίνος Παγιούλας είπε...

Λοιπόν,έχω αγοράσει 3 φορές γιασεμί και το έβαλα σε γλάστρα στο μπαλκόνι.Και τις 3 φορές ξεράθηκε.Ξέρω ότι θέλει πολύ ήλιο και καθόλου υγρασία.Την πρώτη φορά από το πολύ νερό το είχα καταντήσει...νούφαρο.Τα επόμενα 2 όμως και σε ήλιο τα είχα και νερό με μέτρο έριχνα.Πάλι όμως προκοπή δεν κάνανε.Εσείς έχετε στον κήπο;

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.